10 iun. 2015
  |   1 Comentariu

Am trecut pe ţigară electronică

Ţigară electronică Nanoline, asta m-am apucat să fumez. Am trecut la surogate, deşi nu eram de acord cu ele. Am zis să încerc, să văd ce se poate întâmpla. Până acum fumam cam un pachet jumate de ţigări pe zi, Kent clasic. De 3 săptămâni fumez ţigară electronică şi mai bag câte-o ţigară-două pe zi, dimineaţa când îmi beau cafeaua. Dar asta nu-i neapărat o regulă şi nici nu vreau să devină. Oricum, nu mi-am mai cumpărat ţigări cam de tot atâta timp. Şi e bine, îmi rămân mai mulţi bani în buzunar şi nici nu mai sunt dominat de panica aceea stupidă că am rămas fără ţigări sau că o să rămân.

Acuma nu spun că am devenit fumător definitiv de ţigară electronică, pentru că încă sunt în perioada de încercare. Scopul meu declarat a fost să încerc şi varianta asta, iar dacă nu sunt urmări negative de sănătate voi continua, reducând ţigările treptat, până la renunţarea definitivă la fumat. Cred că se poate, deşi se poate şi fără pastile, plasturi, gumă de mestecat sau ţigări electronice. Eu am mai reuşit cândva şi am povestit cu lux de amănunte despre cum să te laşi de fumat şi ce înseamnă de fapt să fumezi.

Sunt foarte atent la ce se întâmplă cu mine ca şi fumător de electronică şi deocamdată simt câteva avantaje destul de convingătoare pentru mine. De exemplu, nu mai sunt nevoit să-mi umplu buzunarele cu pachete de ţigări sau brichete şi asta este minunat. Eram disperat înainte când constatam că nu mi-am luat bricheta de acasă şi mă vedeam nevoit să-mi cumpăr alta. De fapt, bricheta era încă o grijă în plus, pe langă pachetul de ţigări, telefon, chei, portofel şi, evident, grijile de viaţă, cotidiene, de care nu vrem/nu putem să ne despărţim nicicum.

Acum, ca şi fumător decis să se lase de fumat am cu mine doar un mic kit compact care este compus din: clearomizor de culoare galbenă, cu o capacitate de lichid de 2 ml, care conţine şi rezistenţa, şi o baterie Nanoline care mă ţine aproximativ o zi. Asta este tot ce port la mine ca şi fumător de e-ţigară.

Desigur, sunt multe păreri negative despre acel dispozitiv care imită fumatul. Până să mă decid să încerc şi eu, eram de părere că ori eşti fumător ori nu eşti, ori eşti gravidă ori nu eşti. Asta era părerea mea. Am citit, m-am documentat şi am ajuns totuşi la concluzia că o simplă încercare nu poate să facă rău, mai ales dacă eşti suficient de atent la ce se întâmplă în timpul procesului de fumat abur. Că da, asta de fapt tragi din acel dispozitiv, un abur provenit de la un lichid care are o oarecare concentraţie de nicotină. Ideea este că acel lichid nu conţine şi gudronul acela atât de nociv pe care îl inhalam din ţigara clasică care scotea fum şi îi polua şi pe cei din jur. De fapt, nu poţi compara ţigara din tutun care arde şi ţigara electronică, cine o face nu este documentat sau e prost dispus.

Pe termen scurt, doar pentru a te lăsa de fumat, treptat, ţigara electronică nu are notă negativă din partea specialiştilor în sănătate. Totuşi, pentru a mă descuraja în demersul meu, unii mi-au spus că au ajuns să vomite dimineaţa, alţii că au fost la doctor pentru că a început la un moment dat să-i usture foarte tare gâtul, alţii spuneau că după două – trei săptâmâni au reînceput să fumeze ţigări din tutun dublu decât fumau până la momentul în care s-au apucat de e-ţigară.

Se poate… Am ascultat pe toată lumea şi m-am gândit la părerile fiecăruia. Cu toate acestea, cred că cei mai mulţi care vin cu tot felul de păreri negative nu au respectat ceva, nu s-au documentat şi prin urmare şi-au făcut singuri rău. De exemplu, trebuie să-ţi alegi dispozitivul de fumat şi lichidele pentru acestea mai ales în funcţie de ce fel de fumător de ţigări erai. Nu merge orice şi la oricine. În plus, dacă îţi cumperi kituri de ţigară electronică ieftine, chinezării de doi bani, normal că exact asta vei avea şi exact asta vei simţi. Lucru universal valabil. Dacă îţi cumperi plăcuţe de frână la mâna a doua, dintre cele mai ieftine, evident că trebuie să te aştepţi ca la un moment dat să apară pericolul să intri cu capul întrun gard.

Până una-alta, eu am decis să încerc ţigara electronică şi exact asta fac. Dacă vor apărea efecte negative sper să mai am timp să scriu despre ele aici. Să nu uit să vă spun că cel mai testat şi recomandat lichid (de frână împotriva fumatului clasic) pentru e-ţigară este cel de la LiQua. Repet, nu cumpăraţi produse de la oricine şi dintre cele mai ieftine. În fapt, doriţi să vă lăsaţi de fumat, nu să vă afectaţi sănătatea mai mult decât vă este deja. La început am folosit lichid de 12mg/ml, de o săptămână am trecut la aromă de cireşe de 9mg/ml şi sunt mulţumit. Vedem ce se întâmplă mai departe.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.