12 dec. 2015
  |   2 Comentarii

Amanetul și nevoia acută de bani (p)

Casele de amanet au devenit parte din viața oamenilor. Ele sunt o alternativă la care cred că au apelat deja foarte mulți oameni. Când ai nevoie de lichidități există trei alternative care îți pot aduce foarte rapid bani în buzunar: prietenii, dar și prietenii (nu toți) s-au transformat în prieteni până la bani; cămătarii, cu care nu prea mai dorește cineva să se înhăiteze cu ei pe motiv că aceștia nu glumesc când e vorba de primit banii înapoi; casele de amanet, numai că această soluție devine accesibilă doar dacă dispui deja de niște lucruri de valoare, atractive, valide din punct de vedere comercial.

Sigur, categoria de populație care apelează cel mai des la serviciile caselor de amanet este cea care practic în România supraviețuiește, care cu greu își duce traiul de la un salariu la altul. Cu toate acestea, cred că și cei bogați, cu afaceri de milioane, au momente când sunt dispuși să-și ducă la amanet diamante de sute de mii de euro. Pentru că poți să ai anumite afaceri foarte profitabile sau să demarezi proiecte mari de investiții și într-un anume moment să rămâi fără lichidități. Ești bogat, dar nu ai bani cash. Prin urmare ce faci, îți iei actele de la iahtul de un milion de euro și te prezinți la o casă de amanet destul de potentă și dispusă să-ți dea 500.000 de euro pentru trei zile.

Case de amanet observi la tot pasul. Problema este că majoritatea dintre ele nu au un potențial atât de mare, ele putând să-ți ofere bani lichizi doar pentru lucruri de valoare mai mici, gen bijuterii din aur și argint, un telefon mobil, o mașină mai veche, un frigider, cel mult un lingou, două de aur.

Din curiozitate am cotrobăit puțin pe piața caselor de amanet și am descoperit că doar două sau trei case de amanet pot împrumuta bani în schimbul unor diamante cu valori foarte mari. Cel mai scump diamant din lume a fost vândut cu peste 46 de milioane de dolari. Oare ce casă de amanet poate oferi măcar 30 de milioane de dolari pentru acel diamant?

Am un prieten, 46 de ani, care într-o singură noapte a albit complet. Cauza? Acesta a făcut o afacere în care a investit un milion de euro, adică toți banii pe care îi avea în bancă plus un împrumut bancar. Dacă totul mergea bine amicul meu urma să obțină un profit de 2 milioane și ceva de euro. Pe parcursul derulării afacerii, cel care a intermediat afacerea între prietenul meu și cealaltă parte a venit cu o pretenție neașteptată, 250.000 de euro sub formă de comision de fiecare parte. Acesta era în măsură, în cazul în care nu-și primea partea, să stopeze tot, fapt care ar fi dus la pierderea milionului de euro investit de amicul meu. Ceea ce s-a și întâmplat. Contractul avea o astfel de clauză. Ce-a însemnat asta? Colaps total și sănătate distrusă.

Dacă amicul meu găsea în acea zi o casă de amanet capabilă să-i împrumute 250.000 de euro, acesta propunând sub formă de gaj două utilaje și mașina personală, totul se termina cu bine. Nici măcar banca cu care lucra de câțiva ani nu a fost dispusă să-i acorde un împrumut de o asemenea valoare în doar câteva ore.

Eu cred că o casă de amanet cu potențial financiar foarte mare are două roluri destul de importante în societate: unu, poate ajuta oameni de afaceri aflați în impas să iasă rapid dintr-un posibil dezastru financiar, fapt care implicit ar putea salva de la șomaj poate sute de angajați, doi, aduce impozite destul de consistente la bugetul public. Tu ți-ai amanetat vreodată ceva?

2 Răspunsuri la Amanetul și nevoia acută de bani (p)

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te! Pentru tine e GRATIS.

Dacă îţi place cum scriu adaugă adresa ta de e-mail şi fă-ţi un abonament la articolele viitoare.

Alătură-te celorlalți 68 de abonați

Despre fotografie
Foto Blogger