5 feb. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Analizez ideea închiderii comentariilor de pe blog

Din cauza postacilor, trolilor și mai ales a agresiunilor din comentariile lăsate la articole sau la diverse pagini de blog cu o temă anume, de ceva timp analizez tot mai intens ideea de a închide rubrica comentarii.

Siteuri mari de știri, cum ar fi Reuters, The Week sau Chicago Sun-Times, au făcut-o deja. Pe acele platforme nu se mai pot posta comentarii direct în subsolul articolelor, practic, secțiunea respectivă a fost eliminată, însă se pot trimite emailuri, se poate intra pe pagini de facebook și se pot distribui texte preferate sau se poate interacționa direct cu editorii pe diverse platforme de socializare.

Același lucru mă gândesc să fac și eu. Am refuzat foarte multe comentarii din cauza limbajului trivial, plin de injurii la adresa mea sau la alți comentatori. Am cenzurat comentarii în încercarea de a da voie autorului să comenteze, însă am avut mustrări datorită faptului că am cenzurat, deși este vorba de blogul personal, de proprietatea mea. Primesc, de asemenea, mesaje pe email, unele mai ciudate decât altele.

Am creat o pagină specială pe facebook, numită uriesblog.ro – Blog Personal, unde cititorii blogului pot lăsa comentarii la articolele apărute.

Momentan analizez. Însă tot mai tare înclin spre închiderea secțiunii de comentarii. Consider că este de datoria mea să păstrez textele și mesajele postate cât mai curate și mai clare. Anumiți indivizi, trolii în mod special, încearcă să influențeze discuțiile într-o direcție anume, cu scopul clar de a denatura mesajul articolului. Ori asta nu este prea ok, cel puțin din punctul meu de vedere.

De foarte mult timp cenzurez tot ce înseamnă mesaje de genul ”frumos”, ”interesant” etc. Postări făcute doar de dragul de a obține un link. Eu numesc această practică ”spamare domestică”.

Oricum, dacă voi păstra secțiunea comentarii am să mă asigur că trolii și postacii plătiți au acces cât mai puțin. Traficul unui blog nu trebuie să se rezume doar la comentarii. Cunosc câteva bloguri unde se comentează la greu după fiecare articol postat, numai că acele comentarii nu spun nimic, nu transmit nimic, sunt mesaje fără culoare, ele semnalează doar prezența pe blog a unui cititor, dar nu aduc nici o valoare la articolul pe marginea căruia se comentează. Citește aici despre un caz de trolling descoperit în SUA.

În unele țări trollingul este considerat infracțiune, vezi cazul de aici. Mă gândesc. Deocamdată totul rămâne la fel ca și până acum, dacă voi decide să închid secțiunea de comentarii voi face niște schimbări semnificative și voi anunța. În fapt, nu doresc altceva decât să păstrez un echilibru între libertatea de exprimare a cititorilor mei și limbajul vulgar sau cu scopuri ascunse. Sper să fiu foarte bine înțeles. Dar pentru că deocamdată sunt dispus să ascult păreri și sugestii folosește spațiul pentru comentarii și spune-ți părerea despre ideea din acest articol, închiderea sau păstrarea comentariilor.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.