26 iul. 2013
  |   8 Comentarii

Biserici si schituri, pentru asta sunt bani

Biserici si bisericute, schituri de maici sau de calugari, la asta suntem foarte buni. Cu alte cuvinte Biserica SRL functioneaza foarte bine si face si profit bun. Potential turistic avem, insa turismul lipseste aproape cu desavarsire, iar ala care exista se face mai mult la negru. Cum se descopera pe harta o zona turistica linistita, cu ceva deal si urme de munte, cu drum de acces potrivit, hop si biserica, care isi cheama finantatorii sa o puna ba de-un schit, ba de-o bisericuta sau de-o ditai catedrala neamului sau a baronului nu stiu care. Cu atatea lacasuri sfinte ma si mir ca Romania nu a fost deja declarata a doua tara sfanta, dupa Ierusalim.

Dar sa incetez sa fiu sarcastic si sa trec la subiectul care ma determinat sa ma exprim din nou pe aceasta tema.

Valea NandruluiAsadar, Valea Roatei, teritoriu apartinand Primariei Pestisului Mic, Judetul Hunedoara, este un defileu cu o deschidere larga in care locuitorii Hunedoarei si a altor localitati din imprejurimi obisnuiau sa mearga la picnic. Ca acesti amatori de gratare si bere la iarba verde lasau in urma lor urme tot mai vizibile de “civilizatie urbana” asta-i alta mancare de peste.

Imi place foarte mult aceasta zona si spun ca si eu obisnuiam sa merg acolo, mai ales in cursul saptamanii cand civilizatia este preocupata cu facutul banilor in vacarmul urban. De multe ori am ramas peste noapte, chiar si trei zile la rand. Dimineata ma trezeam in cantatul cucului, a mierlei si a croncanitului catorva corbi care locuiesc prin zona. Seara, stateam la foc, ascultam cantecul nepasator al greierilor si susurul unui parau care strabate toata acea vale, apa care vine de la un izvor care din cand in cand abia face fata secetei.

Ma relaxam in cele trei zile de singuratate, imi adunam gandurile, puneam bateriile la incarcat, imi puneam in ordine planurile. Natura este primitoare, chiar si in salbaticie, tot ce trebuie sa faci este sa-i respecti regulile si ceea ce iti daruieste. Padurea te poate proteja si iti poate oferi materie prima pentru un foc bun de seara, fara sa fie nevoie sa distrugi sau sa devastezi chiar. Uneori, inainte sa-mi asez tabara, faceam ochii roata, ma suflecam si faceam curatenie, peturi, hartii, tot ce puteam sa strang adunam intr-un singur loc si apoi duceam la tomberon. Uneori am scos din apa cioburi de sticla care ar fi putut lasa olog un om sau copil care ar fi calcat in ele. Deh, civilizatia!

In urma cu vreo trei luni am aflat ca zona va fi inchisa. Nu stiam de ce, si m-am intrebat: Iarasi? Pentru ca au mai existat astfel de tentative, cand primaria locala a spus stop picnicului, iar consiliul judetean a spus pro. Dar vremurile s-au schimbat, administratia locala asisderea, deci Valea Roatei sa inchis definitiv pentru turism. In schimb, acolo se va practica turismul religios, in curand se va inalta un schit pentru calugari si o tabara pentru copii.

Deci, a aparut o noua oportunitate pentru SRL-ul bisericii, alt profit gras, alte povesti cu calugari care se iubesc intre ei, cu copii cu tot, ca fratii. Intelege-ti voi ce vreau sa spun. Linistea se va asterne peste Nandru pentru ca domnii slujitori in negru trebuie sa aiba pace pentru a nu fi perturbate rugaciunile si osanalele aduse pentru acest neam de prosti, care inghite orice galusca, orice prostie si care sta linistit in fata televizorului pentru a nu zadarnicii eforturile disperate ale celor de la putere in lupta pentru avere.

Indraznesc sa imi expun crezul si mai mult si spun ca este oleaca si un pic evident si tipator chiar, ca se intampla ceva de genul: eu sunt cutarescu, am bani si vreau sa-i spal putin ca i-am scos din noroi, prin urmare ia tu biserica draga o parte din ei, baga-i in schit, biserica sau cum s-o mai numi masina de spalat, si cand masinaria face pui si acestia cresc mari imi dai si mie din ei, sa-mi acopar gaura neagra. Si uite asa putem trai fericiti pana la adanci batraneti, cand va veni slujitorul in negru si imi va aduce cuvinte alese de aducere aminte a ce am fost si ce minunatii am facut eu pe pamantul asta.

In sfarsit, acea zona de care am vorbit are un potential turistic foarte mare, din care Romania ar putea scoate bani frumosi. Nu, nu se va intampla asta pentru ca unii au fixuri si altii nevoi, unii vor sa stea linistiti, altii vor sa faca bani din pohtele cele sfinte. A mai scris pe aceasta tema, cu lux de amanunte, un ziar local, iar articolul il poti gasi chiar aici.

8 Răspunsuri la Biserici si schituri, pentru asta sunt bani

  • maya spune:

    Te invidiez pentru oaza ta de frumos!Te invidiez și pentru că tu găseti tomberoane în pădure, eu nu le găsesc nici în oraș, asta dacă nu cumva pui gunoiul în portbagaj și-l duci acasă.
    Cât despre planul lor, ia sa puneți voi de-o revoltă și să-i încuiați p’aia în primărie, așa cum au făcut tinerii bulgari cu ăi din parlamentul lor, să nu le dați drumul până nu semneaza un acord de neîmbisericire a tot ce-i verde și frumos. Oare câți protestari crezi că se vor strânge? Crezi ca vor fi mai mulți decât degetele de la mâinile noastre?

    • Uries spune:

      As vrea sa protestez, insa as striga singur ca boul la poarta noua. In plus, pe cine ma rog sa incui in primarie daca acolo nu e nimeni, toti is dusi… dusi si redusi, nu la minte, ca aia n-o mai au, ci la Hawaii de Poplaca, Maria. 🙂

  • geanina spune:

    E cam tristut ce ai povestit tu aici. Dar eu zic ca mai bine schit decat o oaza de gunoaie. Tu le strangi dar altii nu!
    Nici nu stiu cum sa mai zic!
    Seara faina sa ai!

    • Uries spune:

      Ba nu, Geanina, te contrazic rau la faza asta. Ba nu vreau nici un schit in care domnii in negru sa bea bere cu finantatorii si sa se uite stramb la cei ce vin si lasa bani pentru vesnica pomenie… a celor ce asteapta roade de pe urma investitiei lor. Oaza de gunoaie am tot redus-o eu si altii si era bine asa. Daca nenea primarul si consilieri si alti bipezi ar fi buni crestini ar face altceva, dar evident ca cateva mii de euro e ceva decat altceva, nu-i asa?

  • cristina spune:

    De ce spui ca administratia locala s-a schimbat? Sunt aceeasi.

  • cristina spune:

    Ca in proverbul cu lupul si naravul…

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.