17 iul. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Câine ţi-ai luat, dar cu dresajul cum stai?

Foarte multe familii şi-au luat câine de companie. Fenomen care ne arată că românii (nu doar ei) sunt din ce în ce mai singuri sau că la masa unde mănâncă o ciorbă fiică-mea mai poate mânca şi-un câine cu pedigree – vezi Doamne! Bun, asta nu-i un lucru rău! Animalele trebuie să socializeze, oamenii au nevoie să fie stăpâni, chiar şi peste un câine, deci, luaţi-vă un câine, poate fi cel mai bun prieten al omului.

Dar de dresat, de educat, de învăţat ceva care să semene a disciplină, vă ocupaţi dragi stăpâni de câini? Aaaaa, nu? Păi de ce?

Dacă îţi cumperi câine de companie de talie mică, gen Bichon Maltese, Border Collie, Chihuahua, Bichon Frise, Pudel sau orice alt gen asta nu înseamnă că trebuie să-ţi laşi membrul familiei patruped să hămăie şi să umble de nebun dintr-o parte în alta a strazii pe care tu te deplasezi.

Dacă ai decis să-ţi cumperi Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Boxer, Bull Terrier sau Ciobanesc Cehoslovac, Husky, e cazul să te duci cu el la o şcoală de dresaj. Cu ei nu e de joacă, chiar dacă par nişte câini care au chef tot timpul de joacă.

Una este să ai un câine care bate din gură, e mic şi-atât, dacă se face către el un ditamai câinele fuge de mănâncă pământul, şi alta este să ai o “fiară” care trage de tine pe stradă de zici că tu eşti mingea lui de ping pong.

Să tragem o concluzie

Ai câine de talie mică, îl înveţi să stea aproape, nu-l laşi să meargă de nebun pe stradă până vine un câine mare cu stăpân mic şi ţi-l face varză în două secunde. Degeaba te mai duci la poliţie şi spui că unul mare l-o mâncat pe ăla mic al tău, atâta timp cât tu nu ai avut grijă să nu se întâmple asta.

Ai dihanie care mănâncă vreo trei câini mici la o masă? Pă atunci te duci cu el la dresaj şi îl înveţi măcar să nu atace nimic, dar absolut nimic, fără să-i spui tu “hoţul”, “nesimţitul” sau cum vrei tu.

Aici îl poţi vedea pe Cezar. Nu pare fioros, aşa-i? Dacă faci gesturi greşite se transform în fiară. Şi asta în condiţiile în care atunci când am început să-l învăt ce-i aia autoapărare era un mare molâu. Acum muncesc din greu să-i cultiv şi termenul de temperament. Pentru că vrea concursuri, ori la concursuri şi pe stradă printre oameni, nu poţi fi decât temperat, atlfel te exclud toţi din preajma lor.

Fiecare câine de companie trebuie învăţat să fie disciplinat. Cei mici să stea la locul lor, cei mari la fel. Un câine de companie nu înseamnă “al meu e tare şi îl face praf pe al tău”. Un câine de companie trebuie să se comporte exact cum ştii tu să te comporţi în societate. Mai vorbim pe tema asta şi altă dată.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.