7 aug. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Cum să cancanizezi ştiri cu ajutorul Wikipedia?

E simplu. Azi ne-a făcut o demonstraţie de cancanizare cam toată presa amatoare de ştiri mondene. Un fotograf a făcut o poză unei fetiţe din provincia Varanasi, India. Fetiţa are nişte ochi superbi care contrastează uluitor cu pielea creolă a copilului, probabil că acesta a şi fost elementul care l-a atras pe fotograful de care vorbim. Ce m-a exasperat pe mine la toată „ştirea” cu acea fată a fost celebrul copy-paste, de care avem grijă să-l mai acuzăm din când în când şi pe Victoraş Ponta al nostru.

Hai să despicăm puţin firul în patru. Poza care a creat o adevărată isterie pe internet am descoperit-o şi eu pe net prin 2012. Undeva pe un site găsisem un articol care făcea trimitere la „fotografii care au schimbat lumea” (vrăjeală de doi lei, nu fotografiile au schimbat lumea, ci lumea a determinat prilejul pentru a se obţine acele fotografii). Tot pe atunci siteul libertatea.ro demarează şi nebunia cu ştirea „un fotograf a fotografiat o fetiţă cu ochi superbi care este blestemată”.

Azi observ pe net vânzoleală mare şi mişcări de trupe în jurul aceleiaşi poze. Toate publicaţiile româneşti care au postat ştirea cu acea fetiţă au folosit titluri aproape identice, descrieri în căutările google identice şi corp de ştire aproape identic, adus cu copy – paste direct de pe Wikipedia, adică de aici.

Varanasi's eyes

Toţi spun că ochii acelei fetiţe sunt blestemaţi, că de fapt frumuseţea ochilor i se trage de la o boală numită Heterocromie. Tastează în Google Heterocromie şi o să găseşti în cap de listă Wikipedia, iar descrierea acelei boli o s-o găseşti sub formă de ştire cancanizată împânzită pe tot netul, mai ales astăzi 07.08-2015.

Ordinea nu are nici o importanţă. Iată mostre de cancan ieftin.

apropotv.ro, titlu: Blestemul celor mai frumoşi ochi din lume! Drama fetiţei cu ochi de diamant (sursa);

kanald.ro, titlu: DRAMA fetiţei cu CEI MAI FRUMOŞI OCHI din lume (video) (sursa);

dcnews.ro, titlu: Drama ascunsă a celor mai frumoși ochi din lume (ştire scrisă în 06.08.2015, preluată de pe libertatea.ro din 16.12.2012) (sursa);

pufosenia.org, titlu: DRAMA din spatele celor mai frumoşi ochi din lume (din cauza la prea mult adsense nu se vede “originalitatea” titlului) (sursa);

stirionline24.ro, titlu: Blestemul celor mai frumoşi ochi din lume! Ce a păţit fetiţa cu ochii de „diamant”! (la voi ştiri online înseamnă mult adsense şi mult copy – paste?) (sursa);

ziuanews.ro, titlu: Drama ascunsă a celor mai frumoşi ochi din lume (ştire preluată de pe bzi.ro) (sursa);

lumea-mondena.eu, titlu: DRAMA fetiţei cu CEI MAI FRUMOŞI OCHI din lume VIDEO (titlu care seamănă izbitor de tare cu cel de pe kanald – numai că aţi uitat să puneţi şi aparatul video în funcţiune) (sursa);

ziare100.ro, titlu: Iaşi: Drama ascunsă a celor mai frumoşi ochi din lume (ştire din Iaşi, da?!) (sursa);

Cred că ai înţeles despre ce vorbesc. Vă rog, nu îi mai acuzaţi pe alţii de plagiat, mai ales cei cu cancan-ul la purtător, că ne facem toţi de râs. Dacă aş căuta pe site-urile alea de mai sus o ştire cu plagiatul lui Ponta oare aş găsi ceva, fie şi ceva postat cu copy-paste? Încercăm? Iată ce-am găsit aici, aici şi aici. Frumos vă şade.

Şi pentru că voi nu aţi fost de fapt interesaţi de adevărata poveste a acelei fotografii o să vin eu cu nişte completări. Fotograful de care tot vorbiţi, fără să-i ştiţi nici măcar numele, se numeşte Raquel Escudero şi nu este un el, este o ea, femeia fotograf din Madrid care a fost de două ori premiată de Naţional Geografic, în 2011 şi în 2014. Aici o poţi auzi vorbind despre optimism, iar aici o poţi vedea pe twitter în mijlocul unui grup de copii din Africa.

Darul, o altă fotografie a lui Raquel Escudero şi publicată de Naţional Geografic, iar Varanasi’s eyes este fotografia cancanizată şi sodomizată la maxim de o presă de doi lei. “The intensity of a city in the eyes and skin of a little girl”, spune fotografa despre propria ei fotografie. Şi când mai luaţi şi vă folosiţi de imaginile fotografilor încercaţi măcar să le precizaţi numele, poate aşa sunt şi ei mulţumiţi de munca lor.

În sfârşit, eu nu am găsit niciunde precizat oficial că acea fetiţă ar avea cei mai frumoşi ochi din lume sau că ar fi bolnavă de Heterocromie. Aşa că mai terminaţi cu tâmpeniile. Şi vedeţi că şi noi avem fotografi buni care sunt premiaţi pe la diferite concursuri internaţionale de renume, aţi putea „cancaniza” şi ceva românesc, că nu ne strică. Sau mai bine nu.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.