10 oct. 2013
  |   6 Comentarii

Cand chelia-i deasa s-o punem in doi peri

Ma, sa fiu io rege de Transilvania (ca daca avem rege la tigani, de ce nu am avea si rege la ardeleni, macar asa de dragul smurdului?) daca pricep o chestie: fratioare, frate, sora, nepoate, mama, tata, mai oameni buni, de ce naiba se zbate toata omenirea sa salveze parul de pe cap, daca la subsolul societatii se investesc miliarde de euroi pentru dezvoltarea unei industrii de inlaturare a parului de pe oameni? Ce saracie mai vor oamenii sa faca cu cheratinele flexibile de pe chelie daca toata ziulica mergem la epilat inghinal, facial, axial sau pieptal? Au parut diverse tehnologii care fie te smulg, fie te gadila, fie dau cu laserul pe tine de te fac fresh, ca un bebelus! Pai si atunci, intreb eu, la ce bun sa ne tot tundem, sa ne tot masam, sa ne tot lungim sau incretim parul de pe teasta?

Pe cuvantul meu de eventual rege paros de Transilvania daca inteleg. Pai daca tot ne vrem cheliti peste tot si nu mai vrem sa vedem par de chelner in supele si ciorbele de la restaurante, de ce nu ne oprim odata cu coafatul, tunsul si frezatul? Si ca o paranteza, sti care-i culmea rabdarii? Nu sti! Bine, iti spun eu: sa-ti smulgi parul de pe fata cu manusile de box pe maini. Am inchis paranteza. Mai departe.

Cum stam cu paruiala? Prost!

Zilnic pierdem cam 100 de fire de par, iar una bucata fir ramas infipt in teasta traieste cam 5 ani batuti pe muchie. Ritmul de crestere al parului este mai rapid ziua decat noaptea. Pai in atare situatie, de ce ne mai culcam daca vrem sa ne creasca chica mai repede?

Mai, eu nu zic ca in tineretile mele nu ma mandream cu podoaba capilara, imi placea si mie, recunosc, s-o simt in vant cum flutura ca un drapel. Mama-mama si ce-o mai pieptanam si aranjam! La un moment dat chiar am lasat-o sa creasca in voie. Dar acum, cand toata lumea urla cand vede un fir de par strain, de ce ne mai ostenim atata sa-l samponam, sa-l pieptanam, sa-l vopsim, sa-l ametim cu ondulatoarele, sa consumam curent aiurea cu uscatoare scumpe daca tot nu-l vrem?

Unii spun ca tre’ sa ai un piept barbatesc tuns proaspat, altii te indeamna sa-ti dai jos mararul de pe picioare, unele femei spun ca le-o ramas ceva printre dinti si ca ar fi cazul sa-ti revizuiesti zona crepusculara. Ba mai mult chiar, sunt popi care spun ca epilatul a devenit un pacat capital. Pe de alta parte statisticile spun ca femeile prefera barbatii mai parosi si putin mai nebarbieriti… Nici nu sti ce sa mai crezi, ce sa mai faci! Daca ai par lung, sare un hairstilist smecher si zice ca tre’ sa mai tai din varfuri sau tre’ sa te speli mai des cu nush ce sampon in care o bagat producatorul, cica, miere si lapte. Ba sa fiu al naibi! Daca ai matreata vin de-a valma reclamele care spun sa cumperi unicul si miraculosul sampon hand in solduri.

Lumea parului valvoi si chelia geluita

Par, chel, paros, epilare, coama, foliculi capilari, tuns, barbierit, cret, blonda, bruneta, roscata, satena, caderea parului, axial, inghinal, par pe picioare si pe piept, span, chelie deasa, par bogat, par sarac, chelie deasa, chelie rara, derm, papila, par in ciorba, par sub brat, ceara pentru epilat, epilatoare moderne, aparat de ras, masina de tuns, foarfeca de frizer, coafor, hairstilist, spume de ras, spume de intarit freza, gel de par, laser pentru epilare definitiva, vopsea de par, par spicuit, medula, cortex, cuticula, diverse alcoale pentru de dupa ras, creme, solutii, tincturi pentru a ajuta parul sa creasca, frizeri de 7, 8 sau 100 de lei, pieptene des si pieptene rar, uscatoare de par. Na, poftim, ce sa mai cred?

Totusi, ca s-o zic p-aia dreapta, io cred ca oamenii inca mai vor par pe cap doar pentru a mai avea inca sens vorbele astea impamantenite: paruieste-l, trage-l de par, imi smulg parul din cap de nervi, am tarat-o de par prin curtea scolii, am prins-o de par si am sarutat-o patimas pana la sufocare, nu-i asa? Ca doar actorii cu par pe piept nu pot sa prinda actritele de chelie si sa le sarute pana la asfixiere!

Deci, iata ca parul de pe cap inca mai are utilitate. Cand n-o mai avea sunt sigur ca vor aparea in reclame sampoane care ca te scape de odioasele alea de fire de par, urgent, fara durere, fara cale de intoarcere. Dar, mno, toate la timpul lor.

Si totusi, exista niste oameni care inca mai cred ca parul este si va ramane parte din viata noastra, ca el trebuie sa fie ingrijit si tratat asa cum se cuvine, ca omul isi modifica personalitatea si increderea in sine si in functie de cata chelie poarta. Acesti oameni si-au spus fix asa: Farmec.

Asa ca si tu, daca esti hotarat/a inca sa te dai printre oamenii cu par pe cap, chiar te sfatuiesc sa asculti de oamenii astia, ca ei chiar au farmec si cunostinte serioase, motiv pentru care or scos pe piata si-o chestie revolutionara numita academic Gerovital Plant Tratament.

Pe vremuri, cand inca mai credeam ca parul de pe mine trebuie sa stea pe mine, mai ales cel de pe cap, aveam pe-acasa si eu niscaiva produse fermecate, branduite de romani cu mare farmec. Mama, imi completa mereu colectia cu creme de fata, cu emulsii, deodorante si alte cutii si cutiute cu continut fermecat. Casa mea era numa’ un brand. Era frumos pe-atunci, acu’ e bine cateodata si-asa rau.

Probleme paruite des

In sfarsit, ca sa-mi exprim pana la capat nedumerirea, mai spun si faptul ca sunt cu atat mai tare nedumerit cu cat parul ne creaza cele mai mari probleme de estetica si nu numai. Uite, vezi si tu despre ce vorbesc eu aici si spune daca am dreptul sa fiu in ceata in ceea ce priveste parul de pe noi sau nu:

  • Imbatraneste si parul, adica se urateste si ne este frica sa ne mai uitam in oglinzi;
  • Vrei sa fi blonda sau bruneta undercover? Atunci vei avea probleme cu parul, ca vopselele mai si ataca, nu doar stau pe par colorate frumos si-atat;
  • Sebumul, ce faci cu sebumul, ca si ala e o problema? Tu te speli si paru’ parca-i tot murdar, deci, ce facem cu sebumul, bata-l vina sa-l bata?;
  • Cade, parul, da, toata ziulica tot mai multe fire de par se desprind pe nesimtite si cad, peste tot, mai ales in ciorba, si culmea ca-napoi nu poti sa le pui decat cu bani grei pusi gramada. Deci, alta problema;
  • Nu se regenereaza decat cu descantece si rugaminti fierbinti, iar cand il smulgi de nervi il arunci gata degradat, saracu’;
  • Se-mbolnaveste cate-o data si face matreata, adica se matrateste toata ziua si iti umple costumele si hainele cu coji mici, inestetice si rusinoase. Mare problema si asta;
  • Chiar daca-i sanatos trebuie sa-l intretii, altfel devine neintretinut ca o amanta vaduva;
  • Dupa ce-l intretii si-l aduci uneori la parametrii optimi mai trebuie sa-l si protejezi;
  • La toate astea mai adaugam si pieptanatu, ondulatu, spalatu, coafatu, uscatu, caciulitu, agrafele si acele de par, tapatu si geluitu. No, spune tu, nu-i naspa cu par pe cap?

Asa ca spun din nou: mai, daca trebuie sa fac atatea chestii doar pentru par, atunci cand mai ajung sa traiesc, sa ma bucur de-o dimineata insorita, de-o partida de fotbal sau de-o excursie la munte? Eu fac revolutie si ma scap de tot parul asta nesuferit de pe mine. Tu fa ce vrei, numa’ sa stii ce faci! Si daca tot o sa faci ceva, eu te sfatuiesc sa o faci cu farmec, ca-i mai sanatos.

P.S. Pentru cei de la Farmec am mai scris, am scris si-acuma. Pentru SuperBlog 2013 tot asa, am mai scris si-n primavara, si mi-a placut. Am scris si-acuma, sper sa le placa si lor.

dave

Sursa foto: www.reactiongifs.com

6 Răspunsuri la Cand chelia-i deasa s-o punem in doi peri

  • MARIANA SELIUC spune:

    Ai atins o problema pe care noi ,femeile cel putin ,ne preocupa .Din pacate felul cum arati face parte din personalitatea noastra .Zic din pacate ,deoarece oricum esti acelasi om dar privit in mod diferit de altii .

  • maya spune:

    Unde Doamne, l-ai găsit pe sandilăul ăsta?Numai pentru asta ți-aș da zece.Și încă ceva, jumulitul cu mănușile de box se execută când plouă afară, nu ai bani, nici nevastă.Și În niciun caz părul de pe față, ci dintrun loc mult mai dureros.Succes,Rex Traian!

  • Alina spune:

    Super articolul, bine organizat, amuzant, si imi place ca scrii atat de natural 🙂
    Bafta 🙂

    • Uries spune:

      Daca macar amuzata ai ramas e bine, daca te-am pus si pe niste ganduri legate de parul de pe noi e si mai bine. Bafta si tie…

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.