26 iul. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Câte ceva despre fotografie IV

Am observat că majoritatea fotografilor amatori merg doar pe focalizarea automată, cea manuală neutilizând-o aproape niciodată. Fabricanţii de camere foto nu au creat degeaba şi această metodă, focalizarea manuală. Problema este că nu mulţi şi ştiu cum să utilizeze această funcţie a unui aparat foto. Ei merg pe premiza că nu trebuie să-şi bată capul cu focalizarea subiectului, aparatul ştiind el mai bine ce trebuie să fie clar în fotografie şi ce nu.

Mi-am propus să povestim astăzi despre trecerea de la autofocus la focalizarea manuală. Pentru că se pot face fotografii frumoase, clare şi pe modul focalizare manuală. Comutarea de la AF la MF se execută foarte uşor şi cred că deja ştie toată lumea cum se face, aşa că nu insist pe acest aspect.

Când fotografiem pe modul AF aparatul foto face cam ce vrea el. E drept că şi fotografierea este mai uşoară atunci când lăsăm camera să decidă ea când clarul e clar şi când nu. Însă, atunci când punem pe MF vom observa că suntem mai atenţi atât la detalii cât şi la compoziţie. Vom fi nevoiţi poate să ne apropiem mai mult sau mai puţin de subiect, motive pentru care este foarte posibil să ne iasă fotografii mult mai bune.

Pentru a înţelege mai bine hai să simplificăm şi să luăm un exemplu concret. Ne propunem să mergem la un ştrand şi să fotografiem adulţi sau copii care sar în apă. Alegem un punct de staţie potrivit şi stăm la pândă, însă putem chiar regiza o scenă anume. Alegem vizual zona pe care vrem să focalizăm şi implicit să fotografiem. Exemplu: intrarea în apă a săritorului, arcuirea în aer etc.

Mai apoi, ne uităm prin vizorul aparatului şi focalizăm automat, adică lăsăm mai întâi aparatul să clarifice lucrurile. După care, rămaşi în poziţie, fără să luăm camera de la ochi, comutăm uşor camera de pe AF pe MF. Aşteptăm săritura şi declanşăm pe rafală.

Desigur, primele fotografii s-ar putea să nu-ţi iasă clare sau exact cum îţi doreşti. Totuşi, nu este greu, depinde numai şi numai de exersare şi de imaginaţie. Gândeşte-te că înainte să fie inventată metoda AF fotografiile se făceau prin focusare manuală. Asta nu înseamnă că nu există fotografii foarte vechi de o claritate excepţională. Succes.

saritura-trambulina-apa

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.