27 aug. 2013
  |   Nu sunt Comentarii

Catolicii trag zilnic de clopote pentru Iancu de Hunedoara

Azi frunzaream feisbucul si dintr-o pagina in alta dau peste o poza dintr-un catalog tiparit in 2007, respectiv peste o imagine care il infatiseaza pe Ioan de Hunedoara insotita de un text care spune ca personajul de mai sus a fost unul dintre cei mai vestiti cavaleri ai Europei din vremea lui. Ce-a facut omuletul asta? Printre multe altele a salvat Europa de invazia turcilor, iar pentru asta, in fiecare zi la ora 12, clopotele catolice din toata Europa sunt trase in memoria lui, a celui care a fost numit ‘atletul lui Hristos’.

Nu stiai asta? Nici eu. Si chiar am fost sceptic la prima citire. Chiar ii spuneam cuiva ca am mai descoperit o idiotenie pe feisbuc. Dar nu, nu este vorba de asa ceva, chiar este o realitate, decizia cu pricina a fost luata acum mai bine de 500 de ani de un pontif al acelor vremuri.

Catolicii trag clopotele dintr-un ordin de la Vatican

In iulie 1956, Ioan de Hunedoara pune stop invaziei otomane prin respingerea atacurilor concertate asupra Belgradului, o bariera serioasa in calea cuceriri Europei. Asa spun invingatorii, ca doar istoria este scrisa de invingatori, nu de cei invinsi. Pentru actul istoric obtinut de Ioan de Hunedoara, Papa Calixt al III-lea, primul papa de origine spaniola, emite un ordin papal prin care ordona sa fie trase toate clopotele catolice din Europa, in fiecare zi la ora 12, in semn de omagiu pentru eroul de la Belgrad.

De ce spune un fost primar ca toate clopotele, din toata lumea, sunt trase fix la ora 12 in memoria cavalerului Ioan de HD, nu stiu. In plus, nu sunt sigur ca inca mai este valabil in zilele noastre acel ordin papal, pentru ca de atunci si pana acum sau scurs peste 500 de ani, iar la tronul papal sau succedat exact 56 de suverani pontifi, fara cel instalat proaspat, Papa Francisc.

Avem istorie care poate cuceri lumea intreaga

Pai daca inca o mai fi valabil acel ordin, daca in fiecare zi la ora 12 toate clopotele bisericilor catolice din toata Europa bat pentru un Ioan de Hunedoara si implicit pentru Romania, de ce naiba nu ne promovam cu asta, de ce nu facem din tara asta un loc unde toata planeta sa vina sa vada mormantul eroului de la Belgrad, omul care in 1456 o salvat tarile crestine de invazia lui Mohamed Cuceritorul, adica a turcilor?

Tu intelegi ca la Vatican, statul in stat, in fiecare zi, la ora amiezii, bat clopotele pentru Romania? Poate nu mai bat decat pentru ca e ora 12, dar sigur or rasunat poate 100 sau cel putin 200 de ani, zi de zi? Pai si noi ne chinuim sa ne promovam tara, sa o brenduim?

Ortodoxii nu au timp de promovari, ei fac profit

Romania are o populatie preponderent de religie ortodoxa, adica avem mai multe biserici ortodoxe. Bun, catolicii trag de clopote pentru Romania, desi sunt majoritatea maghiari, in timp ce ortodoxii trag de clopote mai mult pentru a face profit. Deci, te intreb, cine respira mai romaneste decat romanii?

Branduiala cu paparazzi

Nu spunem lumii intregi ca am avut un mare erou (nu unul, mai multi, ma refer mai ales la daci), insa aratam ca suntem tari la a poza pasarici tatuate si dezbracate pe plaje pline de alge, ca avem paduri secerate in stil barbar, ca avem vointa in a suferi ca niste cretini in fata marii adunari nationale de politicieni si vedete cu capete patrate, pudrate si pline de fite, manele si idei de constructie a unor biserici care sa depaseasca in inaltime chiar si Empire State Building.

Pai cum dreaqu sa ne branduim tara daca ne tinem de cioturi, de cioace, de telemanele si mai ales de bocit cat ii ziulica de mare si intrebam mereu De ce bat clopotele, Mitica?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.