20 feb. 2013
  |   1 Comentariu

Ce nu te invata la scoala?

Cei din generatia mea stiu ca scoala pe care noi am urmat-o a fost de o calitate mult mai buna decat cea pe care o urmeaza acum copii nostrii. Profesorii erau mai duri dar si mai profesionisti.

Noi, ca elevi aveam respect pentru dascali inca din prima zi de scoala, pentru ca parintii nostrii aveau grija sa ne formeze in acest sens. In vremurile acelea nu dadeam fuga acasa, fugind de la orele de curs, sa raportez mamei ca tovarasa invatatoare mi-a dat cu liniarul la palma, daca faceam asta riscam o mama de bataie si-o pedeapsa care durea mai tare decat nota 2.

Dar nu despre stofa profesorilor de odinioara sau despre respectul elevilor de atunci vreau sa vorbesc aici. Citind cateva bloguri preferate mi-a trecut prin minte o intrebare: ce nu ne-au invatat profesorii la scoala si de ce? Buna intrebare, mi-am zis. Asadar va propun sa facem o lista cu subiecte care nu ne sunt predate in scoala si cu eventuale motive pentru care nu se doreste acest lucru.

Managementul timpului

Toata lumea a auzit de aceasta sintagma. Exista oare in programa scolara un curs pe aceasta tema? Eu stiu ca nu. Unii profesori, pedagogi innascuti mai vorbesc printre altele despre cum sa iti organizezi timpul personal, dar asta doar pentru asa doresc ei, nu pentru ca institutiile de coordonare a sistemului de invatamant le impune asta.

Am inceput lista cu acest subiect pentru ca timpul este impartit in mod egal la toata lumea, in acelasi timp vorbim de cea mai importanta resursa din univers. Orele si zilele care trec nu se vor mai intoarce, o suma de bani, un obiect sau orice altceva se poate recupera, timpul pierdut niciodata.

De ce nu sunt invatati elevii inca din primele clase cum sa-si administreze timpul? De ce se trateaza acest subiect cu superficialitate, in timp ce ii tragem la raspundere pe scolari ca nu si-au facut timp sa invete lectia predata? Cred ca cea mai utilizata scuza a copiilor, nu sunt excluse nici persoanele mature, este aceasta: NU AM TIMP. Ba da, timp are toata lumea, important este ce faci cu el. Daca nu te-a invatat nimeni sa-ti pui in ordinele lucrurile importante si mai putin importante candva vei fi nevoit sa utilizezi si tu aceeasi scuza penibila: Nu am avut timp.

Unii oameni castiga in 24 de ore sume de bani care pot produce socuri fatale celor slabi de inima, in timp ce altii castiga doar timp liber irosit aiurea. Primul face intr-o singura zi zeci de activitati, in timp ce ultimul se plange mereu ca nu are timp. Din acest motiv ar trebui sa primim lectii importante despre managementul timpului, inca din clasele primare. Dar cred ca nu se intampla asta pe motiv ca mai multi oameni organizati sunt mai greu de controlat.

Cum e sa fii bogat sau sarac?

O intrebare la care cu siguranta foarte multi oameni gasesc raspunsuri aproape zilnic, in experientele personale sau ale celor din jurul lor. Au existat in istoria omenirii sute, poate mii, de cazuri in care persoane sarace au dat nastere la lectii de viata care au facut inconjurul lumii. De asemenea, au existat celebritati cu foarte multi bani care au socat prin povesti de viata oripilante, de neimaginat.

Saracia il poate duce pe un om la crime sau fapte condamnate de societate, atunci de ce nu primim lectii despre cum e sa fii sarac sau bogat? Bogatia aparuta peste noapte ne poate innebuni, fapt care poate duce la fapte inimaginabile. Cred ca o societate care se respecta si care isi doreste sa aiba cetateni sanatosi din toate punctele de vedere creeaza in primul rand reguli care previn anumite fenomene. Stim cu totii ca a combate ceva necesita mult mai mult efort, timp si bani decat sa previi.

Lectia despre cum e sa fii bogat sau sarac cred ca nu se doreste a fi predata pentru ca se doreste mai multe paturi sociale, de jos, de mijloc si spuma societatii. Daca te nasti intr-o familie saraca si nimeni nu vorbeste cu tine despre acest lucru poti claca sau poti simti ca esti marginalizat. Acest lucru doare. Pe de alta parte daca cresti intr-o familie bogata si nu stii sa fii bogat poti peste noapte sa treci in cealalta patura sociala, lucru care te poate albi instantaneu. Pentru o dezvoltare a subiectului va recomand cartea Tata bogat, tata sarac.

Sa ne concentram pe solutii, nu pe probleme

Am observat ca foarte multi oameni atunci cand intampina o problema devin agitati, incontrolabili si fara o gandire limpede. De ce se intampla asta? Pentru ca ne invartim in jurul problemei, amplificand factorii care au declansat-o, fara sa incercam sa ne calmam si sa cautam solutii.

La scoala, atunci cand declansam o problema contestata de regulile societatii suntem intrebati aproape instantaneu: de ce ai facut asta? Daca elevii ar primi lectii despre faptul ca este mult mai sanatos sa cauti solutii la obstacole am intelege mai bine ca amplificarea partilor unei probleme nu duce decat la eventuale alte probleme.

De ce nu exista profesori specializati pe acest subiect si materie de studiu in scoala pe aceasta tema? Poate ca niste studii de piata pe durate lungi de timp ar scoate la iveala si alte subiecte potrivite pentru stabilirea materiei de studiu in scoli si facultati.

Esecurile sunt parti ale succesului

O sa ziceti ca ati mai auzit asta. Dar oare ati stiut cum sa tratati corect fiecare esec al vostru? Unii oameni cad si nu se mai ridica niciodata. Personal cred ca oamenii sunt impartiti in trei categorii: cei care au clacat definitiv, cei care au ales sa devina anonimi pentru ca au cazut rau si cei care sunt de succes.

Fiecare persoana, mai devreme sau mai tarziu, va primi o lovitura naprasnica. Unii au ales sa ramana la pamant, in timp ce altii s-au uitat in jur, s-au asigurat ca nu i-a vazut nimeni, dupa care s-au pus la adapost pentru a nu mai fi loviti niciodata. Acestia sunt oamenii anonimi, care nu mai traiesc, care gasesc milioane si milioane de scuze si care au ales sa-si ingroape definitiv visele si sperantele. Dar exista o categorie de oameni care atunci cand sunt loviti, se ridica, se sterg de praf, invata ceva din acea experienta si merg mai departe, ridicandu-se ori de cate ori sunt loviti.

Ca sa reusesti sa mergi, sa innoti, sa scrii, sa canti la pian sau sa bati un record mondial, ai nevoie de esecuri. Succesul nu vine niciodata din noroc, pentru ca aceasta notiune este doar o scuza ieftina inventata de societate.

De ce nu ne invata la scoala nimeni despre esecuri si succes? Pentru ca s-a dezvoltat ideea aceasta: daca ai inregistrat un esec in ceea ce ti-ai propus este cazul sa te opresti, nu este de tine. Aiurea si jalnic in acelasi timp. Ca noi sa avem acum lumina in casa un om a avut mii de esecuri. Daca tu crezi ca esecurile nu sunt parti ale succesului si ca nu ar trebui sa fim invatati la scoala despre acest lucru, te invit sa vizionezi doua filmulete ale unui om care iti poate demonstra contrariul. Este vorba de Cum sa te ridici daca ai cazut si Trateaza esecurile ca pe niste lectii, ambele il au ca si protagonist pe Nick Vujicic, un om fara maini si picioare.

Ce nu ne mai invata la scoala?

Lista subiectelor importante care ar trebui sa fie predate in scoli, colegii si facultati poate fi mare si diferita in functie de viziunile fiecarui om. Insa cateva care eu cred ca ar fi bine sa fie abordate le voi insira aici, in finalul acestui articol: cum sa iubesti pe cineva; cum sa fim proactivi, nu reactivi; cum sa avem atitudine, un subiect care il tratez suplimentar in articolul Atitudinea iti schimba viata in mod constant.

Un răspuns la Ce nu te invata la scoala?

  • Johann Berszan spune:

    Imi place ca se face inceputul si in Romania.sper ca vulgul (puterea) sa se destepte, sa inteleaga, ca paine si circ nu e totul in viata.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.