29 apr. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Cum arată pâinea noastră cea de toate zilele?

Nu țin post și nici nu mă consider un păcătos. Unii zic că azi e Vinerea Mare. Eu zic că e doar vineri și că ne aflăm în pragul unui nou sfârșit de săptămână. Sigur, o să-mi spuneți că tocmai o să sărbătorim o nouă înviere, un nou Paște. Cum ziceți voi! Fiecare cu părerile lui. Dar nu despre credință și necredință vreau să vorbesc acum, ci despre pâinea noastră cea de toate zilele. Mai exact, despre cum se prezintă pâinea pe care o cumpărăm în ziua de azi din brutării, din supermarketuri sau din abeceurile de la colțul blocului.

Păi și dacă tot e vineri și am simțit că am o anumită poftă, m-am îndreptat spre frigider și am scormonit cu frenezie prin lada cu frigul cel mai mare. Am dat peste slană, roșii de grădină și niscaiva brânză proaspătă. Am completat cu niște ceapă verde și ridichi roșii. Ai grijă la pofte!

Bun, zic, mmm, chiar bun. Dar mai trebuie ceva. Am scos o felie de palincă și… Aha, nu am pâine proaspătă. Și tocmai mi-am adus aminte de experimentul meu.

În urmă cu aproximativ 10 zile am pus într-o pungă de plastic niște felii de pâine și m-am făcut că le uit acolo. Scopul a fost să observ cam cum o să arate pâinea din care am mâncat câteva felii înainte să se învechească. Desigur, vorbesc de felul de pâine pe care o cumpăram în mod frecvent.

Rezultatul? Privește la meniul zilei. Slănină înghețată scoasă din congelator, brânză de vaci de două zile, roșii ecologice din grădina unui țăran care insistă să mănânce bio și un morman de ceva ce seamănă a praf de pușcă, a balegă uscată de vacă. Mirosul nu am putut să ți-l redau, dar crede-mă că este insuportabil și indescifrabil, ciudat de-a dreptul.

Pâine-învechită Pâine-învechită-7252 Pâine-învechită-72555

Concluzia o tragi tu. Eu pe-a mea am tras-o deja. Voi încerca să mănânc cât mai puțină pâine din comerț. Pâinea vândută pe piață se transformă, de la o zi la alta,  într-un coșmar. Și gândește-te că de multe ori ținem pâine veche la uscat pentru ca mai apoi să o dăm la porcii pe care mai târziu îi și mâncăm. Nu spun de unde cumpăram acea pâine, că nu vreau să le fac ”reclamă”, spun doar că grămada aia de praf de pușcă inițial s-a numit Pâinea Fericită, în traducere liberă, că deh, pe pungă mesajul a fost scris în romgleză. Că doar trăim în Romglezia!

Și te mai miri de ce maidanezii nu mănâncă pâine?! Paște Fericit… iarba de pe meleagurile patriei.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.