8 feb. 2013
  |   Nu sunt Comentarii

Cum sa economisesti bani pentru o asigurare de viata?

Am fost consultant de asigurari de viata, vreo 7 ani. Am inceput sa activez in acest domeniu in anul 2000, cand cetateanul roman se uita stramb la tine atunci cand spuneai ca ar fi bine sa-si cumpere o asigurare de viata, cu capitalizare. Cei mai multi clienti din portofoliul meu mi-au spus la inceput ca nu au bani pentru asa ceva. Altii ma intrebau cu sinceritate: cum sa economisesc bani pentru o asigurare de viata?

Am tot cautat raspunsuri logice si sanatoase pentru intrebarea de mai sus. Intr-un final am ales o varianta pe care inca o probez pe mine personal. In ziua de azi ( vezi data publicarii articolului), piata asigurarilor s-a schimbat, cetatenii au schimbat forma scuzelor pentru care nu ar cumpara asigurari facultative, numai ca la baza obiectiilor stau exact aceleasi motive nerostite: lipsa de informatie, administrarea bugetului familiei in mod haotic, inconstienta, neintelegerea riscurilor la care ne expunem in fiecare zi.

In articolul de fata mi-am propus sa impartasesc si cu voi metoda simpla pe care eu personal am ales sa o pun in aplicare. Este vorba de principii simple, la indemana tuturor. Nu trebuie sa faci eforturi considerabile, trebuie doar sa-ti impui mai multa rigurozitate in administrarea si repartizarea bugetului personal. De fapt, metoda pe care o voi descrie are la baza obiceiuri si vicii pe care le practica aproape toata lumea.

Maruntisul de la cumparaturi

Cumperi o paine si vanzatoare iti da rest 20 de bani. Nu-i mai lasa pe tejghea, sunt ai tai, data viitoare daca nu ai 20 de bani s-ar putea sa nu primesti paine. Nu este o rusine sa-ti iei propriul rest, iar fulgerele si traznetele nu te cauta in mod special pe tine. Un calcul simplu ne arata urmatoarele rezultate: o paine, rest 20 de bani; oua, lapte, 1 kg. de portocale; rest 60 de bani; un pachet de tigari, o sticla de apa plata, rest 30 de bani. Daca iti iei tot restul de la cumparaturile facute ai economisit un leu si 10 bani. Nu este mult, dar sunt ai tai.

Lasa masina in parcare

Vrei sa-ti iei o sticla de apa minerala de la magazinul de cartier, situat la 300 de metri de blocul unde locuiesti. Fi serios, lasa masina in parcare si dute pe jos. Daca pleci cu masina, se intampla urmatoarele: la pornire consumi benzina mai multa decat atunci cand te afli in miscare, mai ales ca motorul este rece ( nu mai vorbim iarna, cand pleci cu consum de 13 litri/100 km la ora, chiar daca ai motor de 1100 cmc). Nu apuci sa te asezi bine in scaun ca ajungi la destinatie, deci motorul nu a reusit sa se incalzeasca. Cumperi apa minerala, pornesti din nou masina, deci consumi iar benzina in dusmanie, pleci, ajungi la bloc. Stii cat a costat apa minerala din plasa ta? Cam 15 lei. Aha, deci iti permiti sa-ti cumperi apa cu 15 lei, dar nu ai bani sa te protejezi pe tine si familia ta printr-o asigurare de viata?

Costul asigurarii de viata versus banii cheltuiti inutil

Sa concluzionam. Conform statisticilor vechi si actuale orice om cu un venit cheltuieste inutil circa 10% lunar din banii obtinuti. Evident, cei 10% difera de la persoana la persoana, de la venit la venit. Cel care are venit de 2.000 de lei pe luna 10% inseamna 200 de lei.

O asigurare de viata cu protectie si capitalizare medie costa aproximativ 1.200 de lei/an. Daca imparti aceasta suma la 365 de zile, cat are anul, obtii 2 lei si 74 de bani/zi. Prima de asigurare o platesti o data pe an. Daca iti iei tot restul de la cumparaturi, nu mai cumperi apa minerala cu 15 lei, stingi luminile prin casa atunci cand sunt inutile, nu mai fumezi 20 de tigari pe zi ci doar 15, cu siguranta la sfarsitul fiecarei zile din viata ta vei avea prin buzunare sau poseta cel putin 2 lei si 74 de bani, maruntis pe care sa-l pui deoparte pentru asigurarea ta de viata. Si nici macar nu ai facut eforturi disperate.

E simplu, e greu? Tu decizi daca vrei sa fii mai sigur pe tine atunci cand treci strada. Tu hotarasti daca ai sau nu 2,74 de lei in buzunar la sfarsitul fiecarei zile. Tot ce trebuie sa faci este sa decizi ca vrei sa faci asta, sa iesi uneori din zona de confort. Un client de-al meu a decis ca se va lasa de fumat si ca toti banii pe care ii dadea pe tigari ii va economisii pentru a putea plati asigurarea de viata. Stii cat cheltuia pe tigari, luna de luna? El si cu nevasta la un loc dadeau benevol pe tigari 900 de lei. Oau, iti dai seama ce vacanta poti face daca economisesti 900 de lei lunar?

Clientul meu s-a tinut de cuvant, s-a lasat de tigari si apoi chiar mi-a multumit pentru ajutor. Tu nu trebuie sa faci asa ceva, tu fa doar asta: ia restul de pe tejghea, este al tau.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.