17 mart. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Cum stă treaba cu prietenii adevărați

La acest moment am 897 de prieteni pe Facebook. Dacă aș scădea din această cifră numărul prietenilor relativ adevărați cred că mi-ar ajunge degetele de la o mână pentru a-i număra pe toți. Dar nu exclusiv despre prietenii de pe Facebook vreau să vorbesc acum, ci despre prietenii adevărați. Și amintind despre asta îmi vine în minte o întrebare destul de dificilă. Cum sunt prietenii adevărați? Ce anume îi califică pe unii oameni drept prieteni pe care cu adevărat să te poți baza la nevoie?

Și aici vorbesc despre acei prieteni care îți sar în ajutor necondiționat, fără gânduri că poate în viitor vor avea și ei nevoie de tine, oameni care nutresc sentimente reale de iubire față de cei pe care îi consideră prieteni foarte buni.

Păi hai să ne gândim. Prietenul adevărat îți inspiră încredere totală, iar tu, la rândul tău, inspiri încredere totală pentru că altfel nu prea ai mai avea prieteni adevărați.

Când îl rogi pe prietenul tău să-ți sară în ajutor el te întreabă rapid, fără cârcoteli, cât de sus vrei să sară, nicidecum de ce s-o facă. Dacă ceri ajutor și el nu poate să ți-l ofere din motive reale, asta nu înseamnă că ești lăsat baltă cu problema ta. Nu, prietenul adevărat pune umărul la găsirea de soluții. Și te ajută, plânge alături de tine dacă-i cazul, se mobilizează, își lasă uneori problemele personale pentru a te ajuta să-ți rezolvi tu problemele urgente.

Ți-ai testat vreodată presupușii prieteni? Nu ai avut ocazia? Nu te-ai gândit la asta? Păi hai s-o facem împreună. Gândește-te la una dintre persoanele pe care le consideri prietene și pune-ți următoarele întrebări.

  • Îți răspunde la telefon sau la ușă la orice oră din zi și din noapte?
  • Ți-a dat vreodată bani spunându-ți că ți dă fără obligația de ai returna?
  • Ți-a împrumutat bani lăsându-te să-i înapoiezi doar atunci când îi ai?
  • Dacă l-ai supărat urât a ținut la supărare sau te-a iertat imediat pe considerentul că prietenul adevărat iartă și mai ales știind că oricând și el te poate supăra (toți suntem expuși greșelilor, nimeni nu-i perfect)?
  • Te ascultă ore în șir atunci când ești supărat sau simți nevoia să vorbești cu cineva dispus să te asculte?
  • Îți oferă sfaturi, te învață numai de bine, te corectează fără să te certe atunci când greșești?
  • Împărtășește cu tine și bucuriile?
  • Te sună pur și simplu doar pentru a te întreba de sănătate?
  • Se interesează de soarta ta, de starea ta sufletească și poate și fizică sau financiară?
  • Ți-a oferit o parte din mărul pe care tocmai l-a început de față cu tine?
  • Ai mâncat din farfurie cu el?
  • Te simți mai în siguranță, mai fericit, mai protejat, mai încrezător atunci când te gândești la el?

Desigur, lista întrebărilor care îți califică prietenul drept un prieten adevărat poate continua. Eu însă consider că aceste întrebări sunt cele mai importante. Și mai cred că în cazul în care nu poți să răspunzi afirmativ la toate aceste întrebări, fără absolut nici o excepție, atunci nu ai un prieten adevărat, e vorba doar de o falsă impresie.

Cred că ar fi indicat să-ți testezi oarecum prietenii. Am auzit de foarte multe ori afirmația ”am crezut că-mi e prieten bun, s-a dovedit de fapt că nu este”. Dacă te-au dezamăgit prietenii asta nu înseamnă că nu mai trebuie să ai încredere în nimeni. Poate nu ai căutat suficient. Poate că nu a apărut încă cel care poate cu adevărat să-ți devină un prieten de nădejde. Ai răbdare, nu împroșca cu noroi în toată lumea. Și nu uita să-ți pui întrebările de mai sus ori de câte ori ai candidați noi la statutul de prieten adevărat.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.