12 feb. 2013
  |   1 Comentariu

Dan Bera, un hunedorean cu spirit civic descoperit de revista Foreign Policy Romania

M-am tot intrebat de-a lungul timpului daca mai exista in tara asta oameni cu spirit civic, oameni care sa dea exemple, sa ia initiative pentru a construi sau restaura ceva. Ma refer la o actiune prin care sa vrei sa faci ceva pentru comunitate, nu strict pentru tine personal. Am intrebat pe unul si pe altul daca vor sa facem ceva util pentru concetateni, sa plantam un pom, sa curatam un rau de peturile goale abandonate de oameni carora le pasa doar de ceea ce se afla in perimetrul locuintei personale. Majoritatea oamenilor ridica din umeri, in timp ce restul mai scapa printre dinti cate un “Ce sa facem, asta e!”.

Cand am crezut ca vorbesc despre o cauza pierduta, despre o comunitate care a uitat sa mai respire, l-am descoperit pe Dan Bera, un hunedorean care incearca si uneori chiar reuseste sa reinvie spiritul civic al hunedorenilor. Acesta a reusit prin initiativele sale sa ajunga in topul celor 100 de localnici care au miscat lucrurile prin ideile proprii si prin initiativa, top realizat de cei de la revista Foreign Policy Romania.

Personal ma bucur pentru acest om, mai ales ca il cunosc personal. Am urmarit actiunile sale si mi-am dat seama ca este istet si are spirit organizatoric si mai ales civic. Cred ca ar putea fi un primar indragit si apreciat de cetateni. Stiu ca a avut initiative si in acest sens, candidand pentru o functie de consilier din postura de independent. Atunci l-am apreciat si mai tare pentru faptul ca nu a reprezentat un partid, ci doar pe el insusi. Mai rau este ca in Romania trebuie sa ai ceva de pus pe masa atunci cand spui ca vrei sa te angajezi in ceva, iar cand ai trecut si experienta, lumea te judeca gresit nu corect si obiectiv.

Am considerat ca prietenul meu Bera merita un articol scris din suflet pe blogul meu personal. In plus mai cred ca acest hunedorean are un viitor in viata publica a Hunedoarei, motiv pentru care il voi sustine ori de cate ori voi avea ocazia.

Bravo tie, Dane, stiam eu ca esti o persoana cu spirit de lider. Ca sa fi un lider trebuie sa faci si sa misti lucruri pentru care oamenii sa fie dispusi sa te urmeze, ori tu ai dat deja dovada ca esti inzestrat cu astfel de calitati. Prea multi oameni barfesc si se plang ca strazile sunt pline de gunoaie, ca in cartierele marginase este haos si conditii de viata mizere, dar nici unul nu vrea sa inteleaga ca starea de fapt a unui oras se datoreaza in primul rand concetatenilor.

Hunedoreanul pomenit de revista americana Foreign Policy Romania a aratat tuturor, inclusiv autoritatilor locale, ca punctul forte al Hunedoarei de astazi poate fi TURISMUL. O urbe cu un castel considerat ca fiind unul dintre cele mai importante monumente cu arhitectura gotica din Romania dar si din Europa, poate deveni un centru turistic care poate salva nu doar economia locala, poate chiar si a multor orase invecinate. Ori Dan Bera a inteles foarte bine acest lucru. O infuzie masiva de capital in restaurarea totala a acestui edificiu ar duce la renasterea intregului oras.

O alta intiativa a lui Bera consta intr-o sustinere concertata pe reabilitarea vechiului traseu al mocanitei, acesta fiind dezafectat aproape in totalitate de ultimele administratii locale.

Hunedoara poate inflori din nou, a fost un oras cu foarte multa verdeata iar acum arata ca un oras tuns de un frizer incepator cu o foarfeca tocita. Toti trebuie sa punem umarul, nu putem sa asteptam la nesfarsit sa faca ceva doar cei pe care ii alegem sa ne conduca destinele. Daca ceva nu ne convine ar trebui sa ne unim vocile si sa o spunem tare si raspicat. Daca credem ca putem face ceva util pentru toata comunitatea ar trebui sa cerem comunitatii sa ne dea privilegii, daca vedem pe cineva ca arunca plasa cu gunoi pe casa scarii noastre ar trebui sa il tragem la raspundere pe nesimtitul care a facut asta, nu sa asteptam sa vina gunoierii sa stranga mizeria.

Orasul nostru, inseamna eu, tu, ei, toti ceilalti. Hunedoara ta nu inseamna doar locuinta ta, inseamna strazile tale, blocurile tale, verdeata din jur, parcurile, copii tai si ai mei, cei prezenti, cei care au fost si cei care se vor naste. Felicitari inca odata pentru Dan Bera. Promit ca voi incerca sa public in zilele urmatoare un interviu cu acest cetatean model, ne cunoastem, insa este posibil sa nu aiba timp si pentru mine.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.