10 iul. 2016
  |   8 Comentarii

Deci, îți cântă cucuveaua. Ce-i de făcut?

Există anumite superstiții care pur și simplu îi înspăimântă pe oameni atât de tare încât aceștia fac tot posibilul și imposibilul să le evite cu orice preț. Una dintre ele este mitul cucuvelei. Vai, auzi că o cucuvea tocmai cântă pe acoperișul casei noastre. Vai, hai s-o alungăm. Oare cine o să moară? Hai s-o fugărim să moară mai bine vecinul, decât cineva din familia noastră.

Am auzit multe povești cu cucuvele, povești în care moartea cuiva era asociată cu cântatul cucuvelei în preajma celui care urma să moară. De unde vine chestia asta nu știu, însă sunt convins că vorbim de o mare stupizenie, de o absurditate de care ar trebui să ne debarasăm. E ca în povestea aia cu drobul de sare. Stă prostul în pat și se gândește: dacă o să-mi cadă bolovanul ăla de sare în cap? Vai, ce-i de făcut, cum naiba să procedez? Băh, tu chiar ești prost? Păi ia dracului bolovanul de acolo, dă-l jos și gata, ai rezolvat problema.

Cucuvelele nu au fost lăsate pe pământ pentru a prevesti moartea cuiva. Terminați cu tâmpeniile astea. Cucuveaua are rolul ei în ecosistem. Nu le mai detestați, nu-i mai învățați pe copii toate prostiile. Cucuveaua este o pasăre de noapte, deșteaptă, utilă, chiar frumoasă. Terminați cu ideea că vorbim de o pasăre funestă. Ea consumă rozătoare și pentru asta trebuie să o apreciem. Da, această pasăre ne scapă de șoarecii care sunt nocivi.

Îmi amintesc că mama îmi spunea când eram copil că atunci când aud o cucuvea cântând la geam să o alung, să dau cu ceva în ea să zboare de acolo. O prostie. Păi de ce să dau cu pietre într-o pasăre care nu are nici o vină că oamenii mai și mor câteodată?

Mitul cucuvelei a fost transmis din generații în generații și el încă continuă să fie transmis mai departe. Un obicei detestabil, care ar trebui să fie interzis mai ales în școli și grădinițe. Copilul trebuie învățat să protejeze natura, animalele, lumea în care trăiește. Degeaba ne mai mirăm că avem copii violenți atâta timp cât noi, adulții, îi sfătuim și-i îndemnăm să dea cu pietre în cucuvele.

Copii, atunci când cântă cucuveaua nu se întâmplă nimic altceva în afară de faptul că afară, în noapte, o cucuvea tocmai a decis să cânte. Nu-i mai ascultați pe adulții care cred că o pasăre ar fi solul morții. Moartea este un fenomen, nu o entitate, nu o doamnă urâtă care umblă cu coasa la ea să curme viețile oamenilor după pofta inimii.

8 Răspunsuri la Deci, îți cântă cucuveaua. Ce-i de făcut?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.