26 aug. 2013
  |   2 Comentarii

Din seria cum sa blocam circulatia si sa ingrosam randul somerilor

La Hunedoara sunt cateva zeci de locuri de unde isi cumpara locuitorii painea cea de toate zilele, insa un singur loc avea cel mai bun vad: Brutaria HappyBread, situata chiar pe centura orasului. De ce multi hunedoreni preferau aceasta fabrica de paine? Pentru ca painea este buna, pentru ca o eventuala coada de clienti este rapid servita si pentru ca era posibila oprirea masinilor in dreptul magazinului.

Circulatie HunedoaraDin spusele celor din conducerea firmei, la aceasta mica fabricuta de paine isi castigau existenta 32 de familii si veneau aproape zilnic circa 1000 de clienti. Sa facem un calcul simplu: o franzela normala se produce cu aproximativ 0,26 lei (fa si tu calcule si vezi ca asa e) si se vinde cu 1,50 lei, daca inmultim 1,50 lei cu doar 1000 de clienti, care cumpara doar o paine, rezulta ca fabrica avea incasari zilnice de 1,500 lei, scadem 260 de lei reprezentand costurile productiei si ramanem cu un rest de 1.240 lei.

Continuam calculele si zicem asa: 1.240 de lei ori 26 de zile (duminica mai scad vanzarile) inseamna incasari totale lunare de 32.240 de lei. O suma frumusica. Mergem mai departe si facem urmatorul calcul: luam un salar net per angajat de 1000 lei si il inmultim cu 32, numarul salariatilor de la aceasta fabrica, si obtinem suma de 32.000 de lei.

Oprirea InterzisaNe oprim cu socotelile aici. Asadar observam ca firma respectiva se misca destul de bine, ca aducea niste banuti frumosi la bugetul local, ca da de lucru la oameni in mod constant, ca face in definitiv o treaba buna si cu niscaiva profit.

Pui pariu ca dau circulatia peste cap?

Si pentru ca lucrurile mergeau bine pe Bulevardul Traian vine Primaria cu o idee de doi bani: trage o linie continua cat toata centura si pune in dreptul fabricii, pe ambele sensuri de mers, semne cu Oprirea Interzisa, repet, nu cu Stationarea ci Oprirea Interzisa.

Ce s-a intamplat din acel moment? Au scazut vanzarile, iar estimarile celor care conduc brutaria HappyBread sunt destul de sumbre pentru circa 10 angajati, care pana la sfarsitul acestui an ar trebui disponibilizati datorita scaderii productiei si implicit a incasarilor.

Primaria va justifica probabil aceasta masura bagand la inaintare fenomenul parcarilor repetate ale masinilor in dreptul magazinului, vehicule care blocau intrarea la Lidl. Sa fi cerut cei de la hipermarket-ul pomenit sa se ia masuri ca altfel isi vor lua catrafusele si vor pleca acasa? Nu stiu sigur, este doar o presupunere, desi tind sa cred ca orice este posibil cand vine vorba de magazine mari cum este Lidl, Kaufland, Real, Billa etc.

Pai si cum mere circulatia atunci? Cum vrea ea, da?!

Benzinarie OMVBun, vorbim despre ce s-a facut gresit. Dar cum se putea rezolva problema parcarilor aiurea si fluidizarea circulatiei pe un drum cu un trafic destul de mare? Simplu: liniile continue trebuiau intrerupte in dreptul institutiilor, iar in loc de semnele cu oprirea interzisa se puteau pune cele cu stationarea interzisa. Logic si ceva mai simplu.

Circulatie pentru uituci cu permis

Pentru cei care nu au permis auto sau au uitat precizez: daca ai indicator de oprire interzisa nu ai voie sa opresti si nici sa stationezi, decat in cazul in care se da jos cineva din masina si daca prin aceasta actiune nu periclitezi circulatia, in schimb, daca ai stationare interzisa, poti opri, te poti da jos din masina, iti poti cumpara paine, si poti pleca mai departe fara sa fi amendat daca nu ai depasit cele cinci minute regulamentare.

Slogan de ales: circula bine la alegeri ca misc eu rata somajului. In sus.

Stii ce spunea primarul Hunedoarei la alegeri? Ca vrea sa promoveze mediul de afaceri si sa creeze noi locuri de munca. Stii ce zic eu acuma in legatura cu asta? Mda!

Va urma. Pana atunci vezi asta…

forgifs.com

2 Răspunsuri la Din seria cum sa blocam circulatia si sa ingrosam randul somerilor

  • MARIANA SELIUC spune:

    Din pacate gandirea lor nu e in concordanta cu binele nostru .Sa vezi ce rampe de coborare pentru carucioare au facut la noi in Centru ,ca daca lasi carutul in fata ,sa cobori normal, cade copilul din el .Prin urmare nu-i drept ce-i drept ,ci ce li se pare lor drept .

    • Uries spune:

      Din pacate gandirea noastra ii avantajeaza pe ei, asa ca ei fac rampe dupa cum da bine la buzunarul lor, nu dupa cum ar fi mai bine. Normal ca pentru ei e bine sa mai cada copii din carucioare, altfel cum s-ar mai face putin circ pe pita?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.