26 iun. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Donaţii pentru bloggeri – pe bune?!

Am aşa câteodată chef să nu spun nimic, ca acum, de exemplu, dar întâmplarea face ca exact acum să bântui pe internet şi să descopăr în decurs de câteva minute mai mulţi proprietari de bloguri care se aşteaptă să primească donaţii de la cititori. Unii îşi instalează un mare şi frumos widget în sidebar-ul blogului şi născocesc tot felul de sintagme de genul: “donează dacă îţi place”, “dă şi tu un bănuţ”, “dacă îţi place şi…bla,bla,bla, fă o donaţie (mâncaţi-aş peleu’ matale să mă descurc şi eu cumva…), orice sumă, oricât de mică, este binevenită”. Bă, eşti prost!

Alţii duc prostia asta la maxim, crezând că vor da lovitura îşi pun buton pe pagină specială chiar în bara de sus a meniului principal, iar dacă vin vizitatori şi le lasă comentarii de genul “la muncă nu la întins mâna” bloggerii cu frumoasele butoane cu care cer bani plocon de la cititori se simt ofensaţi şi uneori devin chiar agresivi. Mai întreb odată, vorba lui Celentano, bă, eşti prost?

Ca să ne lămurim. Dacă vrei să ai blog şi să scrii nu ai decât s-o faci, dacă te ţine mintea, inspiraţia şi buzunarul. Dacă speri că cititorii tăi se vor milostivi la un moment dat şi îţi vor dona sume “cât de mici” pentru blogul tău minunat eşti naiv.

Nu ai bani de domenii personalizate şi hosting? Atunci stai în banca ta. Sau accesează blogspot şi bloguieşte până îl ţine pe google buzunarele, dar nu cere frate bani, aşa pe faţă, că te faci de râs şi nu te mai citesc nici măcar elevii nepregătiţi pentru evaluarea naţională.

Nu o spun cu răutate şi nici după ureche. O spun că-mi pasă şi mai ales pentru că am testat mai demult chestia asta cu bloguri de nişă. Ştii câţi bani am strâns din donaţii? Zero lei, zero bani grei! Ba nu, fix cât să-mi cumpăr un pachet de ţigări, în decurs de mai bine de un an de zile.

Sfatul meu. Dacă ai de gînd să faci o treabă constantă şi serioasă lasă prostia cu donaţiile făcute de cititori, că nu ţine. Dacă te lasă buzunarele la un moment dat se întâmplă din cauza ta, nu din cauza cititorilor tăi, pe care habar nu am cum naiba ai făcut rost de ei.

Nu dau exemple de bloguri care cer bani de la cititori decât dacă sunt forţat de împrejurări, aşa că nu insistaţi. Şi nu insistaţi nici să-mi faceţi donaţii că nu le accept.

 

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.