22 dec. 2015
  |   3 Comentarii

Dorele, ai grijă că-i pericol de electrocutare!

Hai să supunem atenției publice următoarea situație. Te plimbi sau tranzitezi orașul în care trăiești preocupat să-ți rezolvi diverse probleme. Vezi la un moment dat un loc semnalizat cu o bandă galbenă pe care scrie ”Atenție, Curent Electric – Pericol de Electrocutare”. La ce te gândești? La un potențial pericol de electrocutare, bănuiesc. Atenția îți este atrasă în acea direcție și observi că pe lângă acel loc periculos se joacă mai mulți copii. Nu-i așa că într-un fel sau altul intri în panică? Nu înțelegi ce vreau să spun? Hai să-ți detaliez.

La mine în oraș a apărut în urmă cu câteva zile un patinoar artificial. Mă rog, o tentativă de patinoar. Și spun asta pentru că dacă te uiți atent la el o să crezi că-i un patinoar doar pentru faptul că are pe el apă înghețată pe care poți să te dai cu patinele.

Iar de-atunci numai povești. Ba că-i mic, ba că-i urât, ba că nu-i la locul potrivit, ba că nu-i ca altele, ba că primaru-i prost, ba că mai bine dacă, ba că diverse etc.

Am văzut și eu câteva mici ciudățenii la locul cu pricina, dar nu le-am băgat în seamă. Deh, mi-am zis, toată Hunedoara a devenit ciudată, de ce să mă apuc eu acum să scormonesc rahatul, că oricum îl vede toată lumea, doar e vizibil, stă semeț chiar în mijlocul satului.

Buuuun. Totuși, duminica trecută am observat ceva ce nu că m-a pus pe gânduri, m-a speriat de-a dreptul. Să-ți povestesc.

Ies în oraș pe la ora 13:00. Înarmat cu camera foto și cu rucsacul în spate o iau hai-hui prin oraș atent la chipurile care mărșăluiau pe străzi, acțiune pe care mi-am programat-o pentru a-mi continua proiectul fotografic Turistul Rătăcit. Detalii despre acest proiect găsești aici sau aici.

Revin la patinoarul din Hunedoara și la ciudățeniile care-l fac mai deosebit.

Plimbându-mă prin oraș ajung și la patinoarul cu pricina. Acolo, vreo 15 oameni, pardon, mai mulți copii și vreo trei adulți, se dădeau de zor pe patine. Copiii fericiți, părinții aproape mulțumiți. Fac fotografii și privesc la chipurile copiilor. Mai fac niște fotografii la niște Moși Crăciuni și revin iar la chipurile vesele de pe patinoar.

Și-acum să-ți descriu patinoarul.

Exteriorul patinoarului este format din panouri metalice pe care scrie Jandarmeria Română. Mă uit în jur. Nici un jandarm. Doar trei inși de la Poliția Locală localizați undeva în zona Casei de Cultură, adică la o distanță de circa 5 străzi, care păzeau bradul Hunedoarei să nu-l trântească vreo cioară la pământ. Deci, oricum acei polițiști nu puteau face nimic în cazul în care apărea un pericol public. Poftim? Ce treabă are Jandarmeria Română cu patinoarul ciudat din centrul Hunedoarei? Mă rog…

Mantinela patinoarului este formată din niște scânduri mascate ingenios cu bannerele sponsorilor. Mulți sponsori, clientela obișnuită a primăriei, pardon, a partidului primarului. Dacă un adult cade în viteză pe gheața patinoarului spulberă orice copil care îi apare în cale, pătrunde prin acea mantinelă și ajunge direct în stradă, printre mașini. Cum s-ar putea numi asta? Accident rutier? Trecem și peste asta.

Tot făcând fotografii observ că unul dintre colțurile patinoarului este interzis cu o bandă galbenă, un fel de bandă din plastic care se pune în diverse locuri pentru restricționarea accesului publicului datorită unor pericole neîndoielnice. Ceva era scris pe acea bandă, așa că mă apropii să văd despre ce este vorba. Curiozitate de copil, ce vreți. Un copil mai mare, că ceilalți copii de pe patinoar nu băgau în seamă banda cu pricina. Curent Electric – Pericol de Electrocutare, asta avertiza banda cu pricina.

Măi să fie, cum așa, zic? În colțul respectiv a apărut o defecțiune la instalația de răcire a patinoarului. Prin urmare, apa din acea zonă a început să se dezghețe, deci, o mare baltă în colțul interzis cu avertismentul Pericol de Electrocutare.

Probabil că în cazul în care un copil ajunge din greșeală pe apa din acel colț este foarte probabil ca acel prunc să se curenteze – cum se spune în termeni populari. Păi și atunci cum să lași acest patinoar deschis? Oare cum poate opri acea bandă un copil căzut, dezechilibrat, aflat în alunecare liberă direct spre acea baltă? Păi nu-l poate opri! Păi și atunci cum de… Aceste gânduri au început să-mi enerveze nervii tot mai tare.

Nimeni nu băga în seamă banda cu pricina. Nici măcar părinții copiilor aflați la mantinelă. Asta mă enerva și mai tare. Oare chiar vrem un #Colectiv și la Hunedoara?

Ce să fac, ce să fac? Sun un prieten.

  • Prietene, sunt eu paranoic?
  • De ce spui asta?

Și-i spun povestea. Prietene, e grav. Dacă acolo nu există curent electric înseamnă că banda aia e pusă doar așa, să nu ajungă copii în acea baltă. Dar dacă există curent electric cum poate opri o simplă bandă un copil aflat pe gheață să ajungă direct în ghearele curentului electric?

Mai sun un prieten. Ai făcut poze, mă întreabă acesta? Pentru că mi se pare că avem parte de o iresponsabilitate unicat. Sigur că făcusem poze.

Sună la 112, îmi spune alt prieten. Mai bine să pari tu caraghios decât să se întâmple ceva și mai apoi să-ți pară rău că nu ai făcut nimic.

Și sun la 112. Vin doi polițiști la fața locului și constată și ei că aveam dreptate. Apar și administratorii patinoarului. Nu, dom’le, acolo nu există nici un pericol de electrocutare. Nu am avut ce să punem acolo și am primit de la primărie banda aceea.

Poftim?

Bla, bla, bla, poveștile de rigoare. Sunt alertate autoritățile locale. Vine și un consilier local la fața locului, acesta nu-mi spune nimic. Nici eu nu-l rog. Între timp, responsabilii cu treburile patinoarului iau banda cu probleme și-o răsucesc până când aceasta se transformă într-un fel de funie. Avertismentul Pericol de Electrocutare dispăruse complet. O pun la loc și se declară mulțumiți.

Poftim? Păi și de ce dracu nu ați făcut asta de la bun început? Nu aveți creier, am înțeles. Că dacă aveați cu siguranță erați și responsabili.

Sunt sigur că mulți copii nu au fost lăsați să se dea pe acel patinoar din cauza acelei benzi. Sunt sigur că și alți ”nebuni” au văzut ce scria pe banda aceea dar nu au avut curajul să sune la serviciul public de urgență.

Dacă acolo chiar exista pericolul de electrocutare? Dacă eu nu mă răzvrăteam și nu sunam la 112 și dacă un copil sau mai mulți mureau acolo? Ce făceam, noi, ceilalți care acum povestim pe marginea acestei grozăvii? Ieșeam în stradă din nou ca să dăm jos guvernul de tehnocrați?

Am preferat să se uite lumea strâmb la mine decât să plâng eu de ciudă și de nervi că nu am făcut nimic în cazul în care s-ar fi întâmplat ceva nasol. Pentru asta nu aștept laude. Aș prefera doar un pic mai multă responsabilitate din partea autorităților locale. Că până la urmă problemele sau schimbările apar după următorul algoritm: eu, noi doi, noi trei, noi câțiva, cetățenii acestui oraș, primăria unui oraș, orașele, satele și comunele din acest județ, județele acestei țări și așa mai departe.

Ce s-a întâmplat la acel patinoar? Conducta stricată e tot așa, stricată, că cică ar costa 2.000 de lei și nu sunt bani pentru reparații, iar banda galbenă cu pericol de curent electric a fost înlocuită cu una de culoare alb-roșu care avertizează că în acel colț există o mare baltă de apă.

Iată și câteva poze edificatoare.

3 Răspunsuri la Dorele, ai grijă că-i pericol de electrocutare!

  • Mannecken spune:

    Nu stiu cine esti, ce hram porti dar te faci de râs cu articolul asta. Pai când tu vezi un pericol iminent care pune în pericol viata cuiva tu suni la prieteni? Nu am de a face cu Primaria,nu cunosc primarul si pe nimeni din primarie. Cine a instalat patinoarul sau mai stiu eu ce…sânt doar hunedoarean. Nu iau apararea nimanui si nu acuz pe nimeni. Deci, ai fi purtat o vina enorma în cazul în care ar fi fost un accident,tu fiind la taclale cu prietenii desi ai vazut pericolul. Nu-ti mai da asa mare importanta pentru ca aparent nu prea esti de buna credinta.

    Ceau,numai bine si Sarbatori Fericite.

    • Presupunând că ai citit cu atenție ceea ce am descris eu în acest articol trag concluzia că nu ai înțeles nimic. Dacă ai nevoie de elemente ajutătoare pot să te ajut. Spune-mi concret care cuvânt sau expresie sau frază nu îți este clară. Ca să te ajut.

  • […] Da, câteva. Dar cea mai notabilă ar fi cea despre care am și scris aici. […]

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.