16 iul. 2013
  |   40 Comentarii

Esti atat de pur si simplu incat s-au speriat taranii si-au fugit pe luna

Grigore Vieru a scris candva ca “Nu exista moarte, pur si simplu cad frunzele.” Frumos spus si chiar il citesc pe acest poet chiar si post-mortem, desi eu cred cu tarie ca atunci cand esti poet care „ai ceva a spune”, nu mori, ci pur si simplu te duci la ceruri sa te odihnesti, prezenta ta ramane. Am scris deja de doua ori expresia pur si simplu. Cred ca abacul meu nu ma inseala. Am pus de curand cuiva intrebarea urmatoare: Crezi ca exista pur si simplu?

Un nebun intreba pe strada pe oricine trecea daca stie cum poate ajunge “in principiu”. La un moment dat cineva l-a intrebat: aceasta expresie este o utopie, ceva figurativ, de ce vrei sa ajungi acolo? Raspunsul a fost “pentru ca pur si simplu am auzit ca in principiu totul este bine”. Doamne da-ne ferestre, cum sa vrei sa ajungi in principiu? De fapt, vezi, in principiu totul este pur si simplu super-mega fain!

Expresia pur si simplu e deja un hit fredonat chiar si de un copil cu spume de furie la gura. Dar ce Dumnezeu poate fi pur si simplu? Unii cred ca un pui de leopard de una bucata zi este de-a dreptul si de-a lungul un pur si simplu autentic. Eu nu cred asta. Pur nu poate fi pentru ca este plin de impuritati si simturi ucigase, care asteapta sa fie antrenate si puse la treaba. Simplu in aparenta este, chiar dragalas, in esenta insa este un animal foarte complex si complicat, pe care nu-l vei intelege in totalitate chiar de-l vei urmari toata viata. Deci, puiul de leopard nu este simplu si nici pur in acelasi timp deoarece divinitatea nu a gasit formula potrivita pentru asa ceva. Punct. Parerea mea, dom’le/ doam’la.

Cand ai ceva ce este impur, chiar daca nu e decat un fir de praf, nu mai ai ce sa faci cu expresii de genul… ma’, asta chiar e pur si simplu! Impuritatea nu lasa loc de puritate, ca daca ar fi asa ar insemna sa vorbim despre gunoaie atat de pure incat sa fie demne de servit cina cu noi la masa atunci cand ne straduim sa ne seducem partenerul de viata, ala vechi, deci nici asta nu e o chestiune simpla, vezi?

Hai sa vorbim si altfel. Descriu o fapta reala, care din pacate chiar s-a intamplat. Imagineaza-ti ca suntem inca (doamne feri) in al doilea razboi mondial. Un ofiter conducator de lagar de concentrare s-a plictisit, prin urmare a cerut sa-i fie adusi 10 prizonieri, barbati, femei, amestecat. Cand dorinta lui a fost dusa la indeplinire acesta s-a adresat celor slabiti din fata sa cu o invitatie foarte tentanta, dar ciudata pentru acele locuri si vremuri: In spatele vostru exista o usa care duce spre libertate, in afara lagarului. Daca iesiti acum pe ea va castigati libertatea, daca stati va voi impusca pe rand cu mana mea. Nimeni nu a iesit, iar germanul i-a impuscat pana la unul. Un coleg l-a intrebat: ce faceai daca plecau? Ii lasam sa plece, sunt ofiter german si ma tin de cuvant?

Oare? Dar nu raspunsul la intamplarea asta ne intereseaza, desi ar fi interesant sa povestim pe tema asta. Unde este acel pur si simplu din intamplarea de mai sus?

Nu exista simplu in nici un complicat. Daca tu gasesti alte variatiuni ma inclin si spun ca sunt prost, desi prost nu sunt decat daca sunt facut de altii, deci nici in cazul asta nimic nu-i simplu dar si pur in acelasi timp.

Totusi, exista un ceva pur in impuritatea lucrurilor. Revin la leopardul de serviciu. El nu este si nici nu va fi vreodata pur si simplu un animal dragut, pufos si dragalas, care ucide pentru a manca. El va fi insa simplu prin faptul ca nu distruge, nu dezechilibreaza, face ceea ce face pentru ca natura asa l-a creat, sa ucida pentru a se hrani, nu pentru a strange pungi de carne in lada frigorifica pentru a avea ceva de papa si pe iarna. Este simplu, nu-i asa? Cred ca aici e vorba de ceva pur intr-o imensa impuritate. Ce mai atat incoace si-ncolo, nu cred ca exista faimosul Pur si Simplu.

In loc de sfarsit cu final fericit, spun, oameni buni, nu-i mai invatati pe copii cum sa devina prizonierii propriilor simplitati pure. Am exagerat? Cu ce? Daca vrem sa cosmetizam realitatea atunci sigur ca totul este foarte pur si extrem de simplu. A fost complicat ce ai citit? Sau simplu? Tu crezi ca eu mai stiu?

Grigore Vieru: “Trist de cele vazute, trist de cele ce urma sa le vada”

Articol scris pur si simplu pentru mine, pentru tine, pentru toti, dar si pentru BlogPower 74, asta asa ca sa dau startul la o noua tema. Daca nu e bine promit ca sterg linkul si ma las doar pe mine, pur si simplu. Am fost provocat de Maya, asa, ca sa stie toata lumea.

Variatiuni pe aceeasi tema: Mica mea minune, Pur, dar niciodata simplu, Pur si simplu pranz, A fost odata pur si simplu, Despre simplitate si puritate, Simplu dans ritual,  Platforma de blogging Ghost, Pur si simplu la IO.

40 Răspunsuri la Esti atat de pur si simplu incat s-au speriat taranii si-au fugit pe luna

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te! Pentru tine e GRATIS.

Dacă îţi place cum scriu adaugă adresa ta de e-mail şi fă-ţi un abonament la articolele viitoare.

Alătură-te celorlalți 68 de abonați

Despre fotografie
Foto Blogger