8 iun. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Eu nu-nțeleg, românul chiar se deșteaptă?

 

Am vrut să tac. Au fost alegeri locale. S-au ales primari, consilieri locali și județeni, românul s-a dus (sau nu) din nou la vot. Repet, am vrut să tac, adică să nu scriu nimic. Dar nu pot. Și nu pot pentru că de când sunt om cu drept de vot a fost prima dată când am așteptat rezultatele alegerilor cu sufletul între dinți. Repet, prima dată și. crede-mă. că sunt cât se poate de sincer. Președinții nu au contat atât de tare, deputații și senatorii mi-au părut întotdeauna un mare nimic electoral, deși ei, ca și entități, sunt foarte importanți pentru societate, pentru alegători, pentru popor.

Acum a fost altceva. Vroiam o schimbare. Nu mai puteam suporta mizeria cu care eram împroșcat. Am vrut o schimbare și m-am implicat în mod activ pentru schimbare. M-am dus, am făcut, am dres, totul pentru schimbare, totul pentru altceva, totul pentru o revenire la normal.

Și-am suferit, și-am tremurat pentru prima dată așteptând rezultatele alegerilor locale, rezultatele care parcă nu mai veneau, rezultatele care parcă vroiam să mă oprească să fug din orașul meu natal.

Jurnal de alegător

Se făcuse ora 5:30. Am deschis ochii, m-am chiorât la ceasul de pe displeiul telefonului meu și m-am îngrozit, cutremurat, deșteptat, toate în același timp.

Da, venise și ziua cea mare. Vroiam un alt primar, vroiam o altă Hunedoară, vroiam să-mi recuperez orașul în care am trăit, vroiam să fac istorie, să rescriu istoria. Trei tabere importante, restul erau doar un ceva ce trebuia să fie.

Vorbeam cu unii, mai vorbeam și cu alții. Toți credeau în minuni și cam toți cereau ajutorul venit dinspre norii pufoși care ascund, cică, divinități. Eu nu cred în minuni, eu speram ca românul să se deștepte, eu speram ca românul să redevină responsabil, eu speram ca hunedoreanul, deveanul, clujeanul, bihoreanul și ceilalți locuitori ai acestei țări să-și consulte creierul înainte să ajungă la urne.

Mai aștept, îmi ziceam, pe la orele amiezii. Pe la orele 16:00 nu m-am mai putut abține și am plecat spre secția de votare. Votul meu conta, așa că nu puteam să-l mai las să aștepte. Și m-am dus. Și-am votat cu cine am crezut eu că trebuie, cu convingerea mea și mai ales cu schimbarea.

Și schimbarea a venit, numai că nu foarte ușor. Pe la orele 20:00 eram deja informat că Arion, cel care, din punctul meu de vedere, devenea exprimar chiar din momentul depunerii candidaturii a celor doi contracandidați importanți, a pierdut alegerile.

Era târziu, era ora 3 noaptea. Am adormit beat și fericit. Tocmai aflasem că mi-am recuperat primăria. Hunedoara, orașul în care am copilărit, redevenea orașul meu, el nu mai aparținea mafiei peneliste.

Numai că, serios, românul chiar se deșteaptă?

Despre orașul și locuitorii Devei aveam o părere bună, chiar foarte bună, până după alegerile locale din 2016. Păi cum, mă, să faci așa ceva. Păi cum, mă, să alegi un penal? Păi cum, mă, să alegi ca primar un individ care-i deja condamnat și care deja mai are un proces pe rol? Păi cât de cretin trebuie să fii ca să votezi cu un penibil care declară că nu el a condus mașina în care se afla ci stafia lui? Bă, tu chiar ești prost? Da, deveanule, cu tine vorbesc, tu chiar ești prost! Păi scuză-mă, eu credeam că noi, hunedorenii, mai aproape de sate și comune, suntem mai proști. Ori nu, constat că, de fapt, tu ești mai prost decât prevede, nu legea, ci regulamentul de ordine interioară.

La Baia Mare, un alt penal cu multe dosare la activ, a fost votat aproape în unanimitate pentru funcția de primar. Băh, românul chiar se deșteaptă? Despre ce dracu vorbim aici? Cherecheș se află în arest din luna aprilie, dar candidează la funcția de primar, își face campanie electorală și, culmea culmilor, CÂȘTIGĂ FOTOLIUL DE PRIMAR! Sunteți proști sau doar vă deșteptați? Că nu înțeleg?!

Recapitulare

Penalii au trecere mare la urne. Perfect, păi atunci să nu vă aud că crâcniți când vă voi spune că sunteți un popor de muiști,  că sunteți toți niște penali care stați cu gurile căscate ca puii de fermă.

Nu țiganii decid soarta României, chiar dacă țiganii, pardon, rommii, au un rege autointitulat și nerecunoscut de nimeni.

La mine în oraș fostul primar a depus contestație și-a cerut să fie renumărate voturile. Arioane, tu chiar ești prost?! Cărțile de identitate au fost scanate, ai avut peste 500 de voturi în minus față de Bobouțanu, despre ce naiba vorbim? Bine, pe asta o știm deja, ai vrut mai mult să ne încurci. Iar pe asta, deși cred că ai auzit-o deja de multe ori, nu pot să nu ți-o repet: NU ȘTII SĂ PIERZI,  FRAIERE!

În fine….

Că cum, că ce, că orișicum, ideea e că avem noi primari, viceprimari, consilieri, că a ieșit la scenă deschisă chiar și sexul slab.

Unora le-am dat 3 luni să confirme, la alții le-am dat 3 săptămâni să mă dezamăgească.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.