21 aug. 2015
  |   1 Comentariu

De fapt, mâncăm animale suferinde

De ce mâncăm? O să spui că întrebarea asta este prostească, deoarece este evident că mâncăm pentru a ne alimenta corpul, în primul rând. Mulţi dintre noi obţin o satisfacţie emoţională aparte atunci când sunt la o masă bogată şi mănâncă. La fel de mulţi oameni sunt omnivori, adică înfulecă tot ce se poate mânca, de la rădăcini până la câini, pisici, broaşte, porci, cerbi, capre, oi, aproape tot. Citeam un articol aici prin care autorul încearcă să demonstreze că oamenii nu sunt carnivori, că ne-am născut pentru a fi vegetarieni şi că din acest motiv carnea ne provoacă tot felul de boli. Interesantă pledoaria autorului. Merită s-o citeşti.

Mă întorc la ideea mea. Există foarte multe motive întemeiate pentru a ne îndrepta spre o dietă vegetariană, multe dintre acestea fiind în mod evident legate de sănătate. De fapt, ce mâncăm atunci când măncăm carne? Eu cred că băgăm în noi animale care au suferit toată viaţa lor doar pentru ca noi să le putem mânca după ce le ucidem, după ce le scurtăm viaţa fix când vrem noi.

Sunt mulţi oameni care refuză să mănânce carne din cauza tratamentului inuman aplicat asupra animalelor  produse în masă, industrial chiar, pentru a hrăni populaţia planetei. Agricultura animală necesară pentru satisfacerea consumului de carne în SUA, spre exemplu, înfăţişează o latură crudă şi grotească a omului.

Când mâncăm carne, de fapt ne alimentăm cu carnea unui animal a cărui viaţă a fost scurtată în mod artificial prin supraalimentare, scopul fiind acela de a-l duce la abator mai devreme. Un animal care a fost ţinut în ţarcuri, cuşti, grajduri şi care a îndurat un stres cronic tocmai pentru ca noi să-l putem mânca mai devreme sau mai târziu. Uneori luăm animalul imediat de lângă mamă şi începem să băgăm în el hormoni de creştere şi antibiotice speciale pentru a părea că a fost crescut şi hrănit în mod natural.

Puii din ziua de astăzi au gust de plastic, de cauciuc, sunt graşi şi bun de tăiat la 2 luni. Gâinile fac ouă la 2-3 luni. Scroafele fată 20 , uneori 30 de purcei, contrastând foarte tare cu perioada de dinainte de anii ’90 când porcul bunicii făta doar 5,6 purcei pe an. România, te iubesc! De ce? Că a trecut la hrana artificială, la îngurgitarea porcilor şi a puilor de găină din cauciuc? De fapt, porcii din comerţ nu au văzut niciodată o zonă verde, viţeii n-apucă nici măcar să-şi dea seama că sunt vii, iar puii pe care-i gătim în sute de feluri nu sunt altceva decât medicamente şi chimicale dăunătoare 100% oamenilor.

Chiar crezi că bucata de carne din farfuria ta nu trebuie să aibă spirit şi energie atunci când stă pe un animal? Agonia şi stresul la care sunt supuse animalele pe care le mâncăm influenţează fiecare celulă din corpul lor. Un om se poate îmbolnăvi iremediabil, poate chiar muri din cauza depresiei şi a stresului, muşchii şi organele sale nu mai funcţionează normal din cauza acestor factori. Consideră că acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul unui animal.

Omul nu are nevoie de carne pentru supravieţuire. De fapt, găseşti multe regiuni unde localnicii nu s-au atins niciodată de carne şi sunt mai sănătoşi decât cei care anual îngurgitează tone de carne. Dintr-o comunitate de vânători ne-am transformat într-o societate consumatoare, omnivoră, nepăsătoare la ceea ce băgăm zilnic în noi. Deşi, în fiecare zi suntem bombardaţi cu milioane de exemple negative privind consumul iraţional al omului.

Nu crezi că ar fi timpul să ne gândim la ceea ce consumăm în scopul de a ne alimenta? Am fost cândva vegetarieni şi ne-a mers foarte bine. Îi observăm pe cei care au ales să nu mănănce niciodată carne şi uneori râdem de ei, în cel mai fericit caz încercăm să-i convertim la statutul de omnivor. Evident, dacă am fi nevoiţi să vânăm pentru a supravieţui ar fi altceva. În situaţii extreme trebuie să găsim soluţii. Unii oameni s-au mâncat între ei, la Auschwitz au fost situaţii în care prizonierii şi-au măncat propriile fecale din cauza foamei. În ziua de astăzi, în condiţii de normalitate, opţiunile sunt multiple, avem dreptul şi putem să alegem ceea ce mâncăm.

Ştiu, industria cărnii în lume este o forţă, un sprijin financiar pentru aproape toată populaţia lumii. Totuşi, întreb, de ce includem în meniul nostru zilnic suferinţa animalelor. Crede-mă că nici câinelui meu nu-i place carnea de pui din comerţ. O refuză sau o mănăncă doar aşa, într-o doară, ca un câine pofticios ce este.

Nu spun că nu este bună mâncarea gătită cu puţină carne. Şi eu mânănc din când în când carne, însă mă gândesc foarte serios să devin vegetarian, chiar dacă meniul zilnic ar costa puţin mai mult. Suferinţa globală a animalelor de consum mă îngrozeşte. Gândindu-mă la ea îmi dau seama că pe planetă lucrurile nu mai sunt deloc normale, că totul se îndreaptă spre un masacru în masă. Tu ce ai ales să mănânci zilnic?

O să-ţi las aici şi un filmuleţ. Poate te va îngrozi, poate te va lăsa rece. Orice ai simţii merită măcar să te gândeşti la ceea ce bagi zilnic în gură pentru a te alimenta sau pentru a-ţi satisface poftele de omnivor.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.