19 dec. 2013
  |   4 Comentarii

Fotografia din copilul tau

Te-ai gandit vreodata la faptul ca un copil vede lucrurile diferit fata de noi cei adulti? Eu cred ca da. De multe ori incercam sa ne strunim propriul copil scotand la inaintare propriile reguli, stabilite dupa conceptiile, experientele si dorintele noastre, fara sa luam in considerare ceea ce vede copilul acela in momentul in care noi incercam sa ne impunem. Nu este neaparat o teorie ceea ce spun eu aici, poate fi si asta, dar eu personal cred ca noi ca si adulti, multi dintre noi, nu stim si prin urmare nu apelam la empatie. Si chiar daca apelam, nu reusim cu fidelitate sa fim ceea ce un copil poate fi intr-un moment sau altul.

Personal sunt pasionat de fotografie si zilele trecute ma gandeam la urmatoarea situatie: daca as invata un copil sa tina aparatul foto in mana, sa se uite pe ecran si sa apese pe butonul declansator in fata obiectelor/persoanelor care lui personal ii par a fii interesante, oare ce poveste as obtine? Dar daca as repeta miscarea cu mai multi copii? Dar daca i-as provoca pe acei copii sa fotografieze fiecare un obiect, pe rand, asa cum vor ei, de aproape, de departe, din unghiurile care lor li se par potrivite, as obtine ceva inedit? Posibil sa obtin o imagine de ansamblu inedita, posibil sa-mi pierd vremea.

Cu acest articol deschid seria articolelor despre fotografie. Voi impartasi cu voi ceea ce stiu, ceea ce voi invata si ceea ce experimentez singur in arta fotografica. Evident, vreau si alte pareri constructive, pentru ca vreau si eu sa invat cat mai mult. Desigur, odata cu evolutia tehnologiei aproape toata lumea a devenit fotograf. Miliarde de fotografii sunt facute in fiecare zi, mii de miliarde de pixeli sunt stocati in calculatoarele lumii in fiecare ora.

Fiecare se straduieste sa tina telefonul intr-o pozitie cat mai interesanta, tot mai multa lume isi cumpara aparate foto cu care fac sute si mii de poze. Cate dintre acestea le pastram si de ce? La ce ne sunt utile? Eu personal mai merg din cand in cand si la un studio foto si imi imprim diverse fotografii pe hartie fotografica. Inca mai cred in “ce-i scris nu piere asa usor”.

Experimenteaza si tu o sedinta foto in care fotograf este copilul tau sau al unui prieten. Eu personal deja sunt in perioada casting-ului. Nu caut un copil destept, care sa fie talentat in fotografie, ca e greu sa gasesti asa ceva, caut doar un copil care sa fie la varsta la care sa poata intelege cum sa tina aparatul foto in mana, sa inteleaga usor unde trebuie sa apese si unde nu, care sa prinda repede ca ceea ce va fotografia se vede mai intai pe display. Aparatele foto, chiar daca sunt DSLR-uri performante, au si functia de setari automate, asa ca micul fotograf nu trebuie sa-si bata capul cu asta. Nu vreau sa obtin neaparat fotografii de cea mai mare claritate, vreau doar sa vad ce vede un copil, ce compozitie alege el sa faca si ce anume ii atrage atentia mai tare.

Ce zici, te bagi si tu? Daca da, fa fotografiile, maxim zece, si trimite-le prin pagina mea de contact pana in 31 decembrie 2013. Voi alege si voi face un colaj intr-un articol separat pe blogul meu. La acea colectie voi adauga si colectia micilor mei fotografi, evident, cei care trec de selectia finala. Pana atunci, iti arat un copil surprins in timp ce gandea. Oare la ce se gandea?

Austriacul

Suta la suta Austriac. Asa cred!

 

4 Răspunsuri la Fotografia din copilul tau

  • Mariana spune:

    Interesanta idee ,sper sa gasesti cat mai multi copii sa faca poze si sa compari ceea ce vad si gandesc .Sigur v-a fi o experienta minunata. Iti doresc succes !
    Cat despre poza e minunata ai prins frumos sentimentul pe care-l avea momentan ,cred .:)

  • vavaly spune:

    Imi place introducerea teribil de mult. Este ghidul care m-a condus in tot ce am facut pana acum in cei cinci ani de cand sunt mama. Sa intelegi lumea prin ochii copilului poate fi una dintre cele mai interesante provocari ale vietii. Eu altfel nu am putut .
    Provocarea este superba. Copilul meu a facut primele fotografii in jurul varstei de doi ani. A manuit aparatul foto cu incredere si seriozitate confirmandu-mi faptul ca stie ce face si ce se face cu micul instrument. Voi cauta fotografiile de atunci (sper sa le gasesc in haosul din fisierele mele cu fotografii 🙂 ).

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.