13 nov. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Fumatul nu doar ucide, dar ne şi prosteşte

Se pare că fumatul este pe cale să devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Cu alte cuvinte, fumatul chiar ucide. Fumatul este cauza pentru care nu ne hrănim cum trebuie, nu dormim suficient, ne trezim cu hârca-n gât, nu facem sex la capacitate maximă, copiii se nasc cu probleme, părinţii se ceartă între ei şi uneori îşi bat copiii, respiraţia se îngreunează, ne miroase gura ca un hoit etc.

Eu aş adăuga următoarele. Fumatul ucide, dar şi prosteşte, înrăutăţeşte relaţiile dintre oameni, desface căsnicii, creează ură, indignare şi chiar furie. Da, exact cum ai citit.

Dacă te duci în vizită la cineva şi în casa aceea nu se fumează vei fi pus la zid, adică vei fi interzis. Tu ca fumător vei fi contrariat, ofensat, indignat, vei deveni frustrat şi nerăbdător să pleci. În plus, îl vei înjura probabil pe cel care nu vrea sau nu poate să înţeleagă că tu eşti prins într-o capcană, că ai cel mai al dracului viciu de pe planetă, că tu ţi-ai propus de o mie de ori să renunţi la fumat şi nu ai reuşit.

Proprietarul casei va fi mândru de el că a reuşit să te pună la punct. Îţi va spune chiar să nu te superi, iar tu vei spune că nu te superi, deşi în gând îi vei ura probabil să se ducă naibii şi pe viitor vei evita să mai mergi în vizită la acele persoane pe motiv că nu eşti lăsat să fumezi.

În foarte multe căsnicii apar nenumărate certuri datorită faptului că soţul sau soţia fumează iar partenerul de viaţă nu acceptă asta.

La servici apar certuri pe motiv că trei fumează şi al patrulea aruncă scrumiere, deschide geamurile şi uşile în miezul iernii, pârăşte la şefi etc.

În unele ţări, fumătorii sunt scoşi din rând şi trimişi în locuri speciale, practic sunt izolaţi de restul populaţiei, sunt priviţi ca nişte tâmpiţi, ca nişte neadaptabili.

Sunt fumător. M-am lăsat un an de zile şi m-am apucat din nou. În perioada în care nu am fumat am avut tendinţa să-i pun la zid pe fumători, uitând că şi eu am făcut parte din rândurile lor. Ţineam prelegeri gratuite şi plictisitoare pentru unii. Unii au fost animaţi de entuziasmul meu şi s-au lăsat şi ei. Pentru asta m-am bucurat. Alţii mă priveau cu dispreţ. Apoi m-am oprit, nu am mai „împuşcat” fumători, am încercat pe cât posibil să-i înţeleg, să fac compromisuri alături de ei. Nu i-am mai interzis.

Fumători sunt victimele corporatiştilor, sunt bolnavii cei mai importanţi ai lumii, sunt cei care transmit cel mai teribil viciu de la o generaţie la alta. Dacă îi spui unui fumător să se lase de fumat se va enerva şi în secunda următoare îşi va aprinde o ţigară, tocmai pentru aţi demonstra că ştie ce face. Dar nu ştie ce face, el este prins într-o capcană întinsă subtil de subconştient.

Fumătorul simte că fumatul îl afectează, nu trebuie să-i spui tu, şi uneori chiar încearcă să renunţe. Unii reuşesc, alţii nu.

Eu cred că înainte de toate fumătorii sunt şi ei oameni, cu bune şi cu rele, cu sentimente, cu mentalităţi diferite, cu o voinţă mai mult sau mai puţin de fier, cu dorinţe, cu emoţii şi cu educaţii diferite. Prin urmare, înainte de toate, fumătorii trebuie respectaţi ca oameni, ei sunt diferiţi de restul datorită viciului care a pus stăpânire pe ei. Fumătorii îi respectă pe nefumători, chiar îi laudă şi îi admiră. Nefumătorii de ce nu-i admiră pe fumători pentru că se străduiesc, pentru că îşi fac totuşi planuri în direcţia renunţării la fumat?

Nu împuşcaţi fumătorii, nu-i obligaţi să nu fumeze fără să le oferiţi alternative care să-i mulţumească şi pe ei, nu le ţineţi teorii dacă voi nu aţi pus în viaţa voastră o ţigară în gură, nu le povestiţi că acest viciu este scump şi dăunător, ştiu şi ei asta. Mai bine încercaţi să-i înţelegeţi, să empatizaţi cu ei. Un fumător nu se va lăsa de fumat pentru că aşa vor nefumătorii, el va renunţa definitiv la acest viciu pentru că aşa a vrut el, pentru că în mintea lui s-a declanşat acel CEVA care a reuşit să ucidă monstrul din el.

Fumatul înseamnă adicţie la drog, pentru că nicotina este cel mai puternic drog din lume. Da, nu te uita aşa, dacă îţi înjectezi direct în sânge un gram de cocaină nu vei muri, dar dacă încerci acelaşi lucru cu un gram de nicotină vei muri aproape instantaneu. Să nu încerci niciodată nici cu una nici cu cealaltă.

Ştiu, aerul curat este mai bun decât cel poluat de fumul de ţigară, mirosul de parfum este mai excitant decât mirosul fumului de ţigară, gura unui nefumător miroase mai bine decât gura unui fumător (deşi asta nu-i o regulă). Ştiu şi eu toate astea pentru că le-am experimentat pe toate, totuşi, vă rog eu, în numele tuturor celor prinşi în mrejele acestui cumplit viciu, nu ucideţi fumătorii, deja se ucid singuri.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, gratis

Dacă îți place cum scriu introdu aici adresa de email pentru a te abona la blog, îți voi trimite notificări atunci când vor fi publicate articole noi.

Despre fotografie
Foto Blogger