24 aug. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Am găsit-o pe Rozsa Zsismone pe Dealul Sânpetru

Scriam pe la jumătatea lui iulie despre Dealul Sânpetru situat în spatele Castelului Corvinilor de la Hunedoara. Nu a fost un articol dedicat acestui subiect, însă mi-am promis atunci că voi aprofunda puţin problema. Ieri a fost duminică şi pentru că îmi doream să fac ceva prin care să combin utilul cu plăcutul m-am avântat la o şedinţă foto fără temă chiar pe dealul despre care vorbeam la începutul articolului.

Şi astfel am găsit şi eu o dovadă că acea zonă este plină de istorie, o istorie din ce în ce mai ignorată, inclusiv de cei câţiva “nebuni” care vor să privească oraşul Hunedoara de la înălţime. Aşa cum am mai spus, Dealul Sânpetru este supranumit şi dealul cu 1000 de enigme. Un profesor bătrân de istorie mi-a spus că acel deal este în strânsă legătură cu Castelul Corvinilor.

Castelul a fost construit în secolul XV, adică undeva prin anii 1400, chiar pe o stâncă care comunică direct cu Dealul Sânpetru. Specialiştii din domeniu susţin ipoteza că acolo ar fi existat o fortificaţie construită de o comunitate de daci undeva pe la anii 1200.

Au fost obţinute aprobări pentru săpături arheologice şi s-a săpat vreo trei ani, începând cu anul 2004. Însă din lipsa banilor şi a interesului pentru istorie activitatea de cercetare a încetat în mod subit. Nu se ştie nici acum exact ce a fost acolo.

Ieri, umblând de colo colo pe Sânpetru am descoperit că acolo a existat cândva şi un cimitir. Încă mai poţi observa prin zonă morminte a căror pietre funerare stau semeţe şi ciobite de vreme. Într-un loc mai retras, o bucată dintr-o piatră funerară îngropată aproape în totalitate mi-a atras atenţia mai mult decât celelalte. Nu era la câpătâiul vreunui mormânt. M-am apropiat mânat de curiozitatea de a observa vreun nume sau o dată care să-mi spună ceva despre mortul pe care îl comemora.

Dealul Sânpetru 1Dealul Sânpetru 2Dealul Sânpetru 3

După cum observi şi tu în fotografie, cea decedată a fost femeie şi o chema Rozsa Zsismone, aceasta s-a născut în 1823 şi a fost îngropată în acel loc în 1887, adică acum 128 de ani.

Pe toate pietrele funerare încă aflate pe acel deal am văzut că apar nume de maghiari. Numele de Rozsa sau Rosza aparţine onomasticii ungureşti, varianta numelui românesc Roza. Nu am găsit nici un indiciu legat de numele Zsismone. Şi nici nu am pretenţia că am făcut eu cine ştie ce mare descoperire. Însă existenţa acelui cimitir şi acele urme de civilizaţie nu ar trebui să-i lase indiferenţi pe români.

Am să mai întreb în stânga şi-n dreapta poate prind vreun fir legat de neamul sau urmaşii în viaţă de-a lui Rozsa cea putrezită de peste 100 de ani pe Dealul Sânpetru din Hunedoara.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.