6 aug. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

8 greşeli de montare la un acoperiş metalic

Azi o să povestim despre acoperişul din metal. Mulţi proprietari de case optează pentru acest tip de acoperiş, însă puţini ştiu că nerespectarea unor reguli importante poate duce la costuri suplimentare sau chiar la dezastre nedorite. Aşadar, acoperişurile din metal trebuie instalate cu atenţie, responsabilitate şi de oameni pregătiţi profesional. O eroare de montaj poate crea o problemă serioasă care să ducă la altă problemă. Dacă eşti proprietarul unei unei case sunt sigur că nu-ţi doreşti aşa ceva. De aceea trebuie să cunoşti câteva greşeli pe care să le urmăreşti atunci când vrei un acoperiş metalic pe casa ta. Acest lucru te va scuti de stres, nervi şi bani cheltuiţi inutil. Sigur nu vrei să te trezeşti că îţi curge apa în casă prin acoperişul pentru care ai contractat poate un credit. Cu siguranţă nici firma care te-a consiliat nu doreşte asta. Să vedem la ce anume ar trebui să fim atenţi.

  1. Înainte de a fi montat acoperişul metalic, trebuie verificată starea materialului care susţine acoperişul vechi. Un lemn putred şi îmbibat cu apă în exces poate slăbi rezistenţa acoperişului nou. Meşterii care preiau lucrarea trebuie să se asigure că structura vechiului acoperiş nu necesită lucrări de pregătire. Metalul se dilată şi se contractă, astfel, el poate face mult rău acoperişului dacă locul unde urmează să fie instalat nu este verificat şi pregătit corespunzător.
  2. Acoperişurile metalice sunt mai uşoare decât cele convenţionale, cum ar fi şindrila, betonul, straturile din asfalt sau lemn. Totuşi, dacă noul acoperiş de metal urmează să fie instalat peste vechiul acoperiş este indicat să fie consultat un specialist în structuri de rezistenţă. Este posibil ca un surplus de greutate să nu fie suportat de elementele de rezistenţă ale casei. Un arhitect îţi poate spune exact cum trebuie procedat. Unii decid să monteze acoperiş nou direct peste cel vechi, acest lucru nu este corespunzător în toate cazurile.
  3. Un instalator de acoperiş nu este întotdeauna şi producător şi, în general, producătorii nu au echipe de montaj pentru produsele proprii. Fiecare acoperiş metalic poate fi personalizat, în acelaşi timp fiecare tip de acoperiş are instrucţiuni proprii de montaj. Producătorul acoperişului oferă garanţie doar acolo unde au fost respectate cu rigurozitate instrucţiunile sale. Deci, asigură-te că instrucţiunile de montaj le cunoşti în primul rând tu, pentru că beneficiarul garanţiei este proprietarul casei, nu montatorul acoperişului. Sistemele de acoperişuri din metal îşi pot pierde garanţia chiar înainte de a fi montate dacă se fac compromisuri şi nu se respectă instrucţiunile de montaj ale producătorului. Chiar şi o companie de asigurări este atentă la acest detaliu.
  4. Dacă ai decis să instalezi un sistem de acoperiş din panouri metalice peste vechiul acoperiş, fie el din sindrilă, lemn, beton sau asfalt, poartă discuţii cu o companie de asigurări, mai ales dacă ai deja o asigurare făcută pe imobil. Foarte important de ştiut că unele firme de asigurări nu sunt dispuse să elibereze poliţe de asigurare pentru astfel de lucrări, în cel mai fericit caz te poţi trezi că asigurarea casei îşi dublează sau triplează costurile. Cu siguranţă nu doreşti asta.
  5. Sistemele de acoperişuri din metal pot prezenta erori de fabricaţie. Un contractor pentru astfel de lucrări, din prea mult exces de zel, poate să nu ţină cont de defecte, el doreşte să-şi facă treaba repede, să-ţi ia banii şi să plece.El îţi poate oferi garanţie pe lucrare, însă în cazul în care ceva nu merge bine va da vina pe producător, iar producătorul pe tine pentru că nu ai verificat ceea ce ai cumpărat. Prin urmare, asigură-te ca ceea ce achiziţionezi este în stare corectă de funcţionare.
  6. Panourile sistemului de acoperiş metalic trebuie să fie perfect etanşate. Dacă ai angajat cel mai ieftin contractor te poţi aştepta ca lucrarea să nu fie executată corespunzător, acesta poate lăsa fisuri neobservabile sau părţi ale acoperişului neetanşate perfect. Prin urmare, este posibil să te trezeşti cât de curând cu apa curgând prin casă. O gaură nesemnificativă în metalul acoperişului tău poate duce foarte devreme la adevarate canale de scurgere a apei chiar sub acoperiş, provocând daune importante.
  7. Asigură-te, atunci când se montează acoperişul, că meşterii sunt echipaţi corespunzător şi că nu calcă prea des pe panourile metalice. În timp, un trafic de picioare foarte mare poate deveni o problemă foarte serioasă. De evitat urcarea pe acoperiş chiar şi după montare, rezidurile sunt curăţate de ploaie, dacă proprietarul doreşte eliberarea manuală a impurităţilor şi rezidurilor de pe acoperiş este recomandat să fie utilizate scări şi perii cu coadă foarte lungă, evitându-se pe cât posibil traficul de picioare.
  8. În sfârşit, o greşeală foarte gravă pe care o poate face un instalator de acoperişuri de metal rezultă din faptul că sub panourile acoperişului se montează scânduri cu suprafeţe granulate, procedură total necorespunzătoare. Panourile din lemn au rolul de a etanşa şi  a face barieră între un acoperiş metalic deteriorat şi structura casei, iar ele trebuie să fie lucioase, cu o suprafata neteda, non-abrazivă, pentru că, aşa cum am mai spus, acoperişul metalic se dilată şi se contractă, fenomen de care trebuie ţinut cont cu stricteţe.

Voi mai scrie şi altă dată despre acoperişurile metalice. Personal sunt adeptul lor şi în timp m-am documentat foarte mult pe această temă pentru realizarea unor website-uri de specialitate. Dacă ai păreri şi sugestii sunt binevenite pentru toată lumea. Succes la montaj.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.