18 mart. 2013
  |   12 Comentarii

Ileana, Singer si cu Brother, povestea mea cu masini de cusut

Daca pasiunea ta sunt masinile de cusut si ti-ai propus sa-ti cumperi un Singer New Family din anul 1865, originala, fabricata in 17 milioane de unitati, te sfatuiesc sa casti bine ochii si sa-ti pazesti buzunarele cat mai bine. Nu doar in Romania s-au dat tepe cu sume de bani astronomice, dar parca romanul s-a dovedit parca prea naiv la acest capitol. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum si aici. Poate intr-un alt articol o voi face. Acum am o poveste frumoasa cu amintiri si intamplari reale.

Mama mea si-a dorit acum cativa ani buni, adica pe la 1980 si ceva in plus o masina de cusut. Nu am intrebat-o de unde vine aceasta dorinta, insa stiu ca a achizitionat, cu banii de pe un cec, o Ileana, masina de cusut produsa la 1960 in Uzinele de la Cugir. Apreciata la acea vreme. Din cand in cand mama o scotea din suportul ei si o folosea, la diverse carpeli, scurtari de pantaloni sau fuste sau pentru a-mi modifica mie te miri ce piesa a costumului de pionier. Dupa utilizare o culca la loc in locasul ei si astfel Ileana familiei disparea subit din ochii mei curiosi.

Intr-o zi, singur fiind acasa, mi-am propus sa fac cunostinta cu Leana, asa o numeam eu, din comoditate si probabil din dorinta de a face economie la vorbit. Zis si facut. Pentru a nu produce stricaciuni, cu timiditate sporita, am scos-o pe viitoarea mea prietena la lumina. Priveam la corpul sau si imi puneam tot felul de intrebari. Pentru a-mi satisface curiozitatea pana la capat am decis ca trebuie sa o incerc. Dar ce sa cos si mai ales cum sa fac asta? Gata, stiu, mi-am spus. Jucam fotbal la juniori pe pozitia de portar si mereu imi juleam ba genunchii, ba coatele. Mi-am scos treningul de antrenament si am cautat niste carpe pe care sa le cos exact acolo unde imi simteam coatele si genunchii. M-am asezat in fata lui Leana si am inceput sa dau la pedale. Am rupt ace, am incalcit papiotele cu ate, dar tot nu m-am lasat. A doua zi la antrenament eram fericit si mai ales mandru ca eram fotbalist cu echipament preparat chiar de manutele mele.

Mai tarziu, sora mea, femeie casatorita la casa ei, o cere pe Ileana noastra. Mama o daruieste cu drag si eu am ramas din nou cu coatele si cu genunchii expusi la rani si julituri de gazon fotbalistic prost intretinut. M-am enervat. Dar am tacut, ce era sa fac? Aveam o varsta prea mica sa-mi dau cu parerea. Nici astazi nu stiu ce s-a mai intamplat cu Ileana mamei.

Povestea cu masinile de cusut din viata mea nu a luat sfarsit atunci. Am tot intrebat zilele trecute, in stanga si in dreapta: are sau a avut cineva masina de cusut Singer? Nimeni nimic. Apoi m-am intrebat pe mine: dar de ce n-o intrebi si pe prietena ta? Chiar asa, mi-am zis. Si am pus intrebarea. Iata si povestea, care de altfel mie imi pare a fi chiar interesanta, mai ales ca am descoperit inca o pasiune la dansa, adica la prietena.

Din motive personale nu am sa folosesc numele real al prietenei, asa ca am sa-i spun Elisabeta, mai ales ca imi place acest nume. Asadar, aflu ca Elisabeta mea iubeste masinile de cusut, pasiune care i se trage de la mama ei, care, acum cativa ani a inceput sa coase vesminte bisericesti la o masina de cusut comuna, fara nume traditional, dar bunicica. Priceputa fiind, devenise croitoreasa mai multor biserici si familii. Si uite asa, din vorba in vorba, mama Elisabetei primeste o comanda mai speciala, o onoreaza cu succes, si pentru ca beneficiarul a fost foarte incantat de rezultate i-a facut un cadou, scump si foarte valoros, o masina de cusut Singer, originala, fabricata in anul 1860. Nu stiu cat de mare o fi fost bucuria croitoresei din povestea mea, insa pot sa-mi imaginez.

In ziua de azi, un magazin de electrocasnice iti poate oferi o gama foarte variata de masini pentru cusut, masinarii care iti pot imprima sau broda pe haine aproape orice. Prietena mea a observat acest lucru, prin urmare, pentru sufletul si pasiunea ei si-a achizitionat un miraculos Brother Innovis 550SE. Stiti cat a costat? Ce-i slabi de inima sa nu citeasca: 1.100 de euro. Cum de ai putut sa dai atatia bani pe o unealta care nu stie sa faca altceva decat sa coase carpe, am intrebat-o? Raspunsul ei: dar tu cum ai dat atatia bani pe un telefon la care te poate asculta oricine si oricand? Ups!

Revin la ce spuneam la inceput. Nu te avanta sa cumperi un Singer pana nu esti extrem de sigur ca dai banii pe ceva original, fabricat chiar in uzinele lui Isaac Merritt SINGER, inventatorul acestei unelte care a schimbat lumea. Citeste ofertele, cauta zeci si sute de anunturi, verifica si la promotii electrocasnice, intreaba in stanga si-n dreapta. Daca iti doresti cu adevarat sa ai in casa o veritabila piesa de muzeu trebuie sa fi atent si precaut, altfel ai putea plange rau dupa banii pierduti sau poate chiar albi instantaneu.

12 Răspunsuri la Ileana, Singer si cu Brother, povestea mea cu masini de cusut

  • olga spune:

    Interesanta Elisabeta asta….. si foarte talentata….

    • Uries spune:

      Interesanta, talentata, uneori foarte modesta, ambitioasa, saritoare la nevoie, timida si iubareata. Este vorba de Elisabeta, evident.

    • olga spune:

      inca putin si vom crede ca e femeia ideala….fara mustata…=)))))

  • Paula spune:

    Mama inca mai are o Ileana acasa, sunt masini de cusut care nu mor niciodata

  • Annemarie spune:

    Maria Caraiman – Chisinau, Moldova Atentie! Aceasta nu este o gluma! Cititi sau muriti in termen de 7 zile, de asemenea de celtura doar mesajul initial…………Corinne a murit dupa 7 zile de la acea zi… Curand ea a ras si a ignorant in intregime linkul si a plecat.Ultimil. e 7 zile in noapte a 7 ea a dormit linistita si pasnica, din cauza ca link-ul deja a fost uitat! Dar a doua zi dimineata , ea a mers la apel pentru a spune mamaei ei ca trebuie sa mearga la scoala si imediat deja s-au auzit tipete. Corinne a fost terorizata de un ochi de sticla larga.Daca nu doriti sa se intample, copie si lipeste acest text in cel putin 15 comentarii diferite, altfel blestemul va fi lovit de altvineva. Alt exemplu:Marco un tip de la Napoli, care avea 13 ani nu a copiat acest text si dupa 7 zile a disparut.. Imii pare rau l-am primi.

  • Adrian spune:

    Are si matusa mea la tara o masina de cusut Ileana si m-a rugat sa-i cumpar un piciorus pentru fermoar ascuns pentru aceasta masina. Stiti cumva daca se potriveste unul din cele universale, care sunt acum pe piata?

    • MARIANA SELIUC spune:

      Nu cred ca se potriveste pentru ca n-are acelasi sistem de prindere dar poti sa faci rost de la altii care au renuntat la ele .

  • MARIANA SELIUC spune:

    Pana una ,alta spunei matusii tale ca un fermoar ascuns se poate coase si cu piciorus normal ,asta daca nu cumva a realizat pana acum .:)))

  • MARIANA SELIUC spune:

    Mai Traian ,tu poti sa scrii cu atata patos despre lucruri pe care nu le cunosti ,dar daca experienta ta cu masina de cusut a fost reala te inteleg .Nici eu ,care cunosc masina de cusut de ani buni si mi-a fost „o adevarata prietena „, daca-mi permiti sa te citez ,nu as fi putut s-o descriu mai frumos . Esti cu adevarat impresionant !

  • Marius spune:

    Salut,
    Au si bunicii o masina de cusut „Ileana”, vechime aproximativa 45-50ani.
    Imi poti oferii cateva detalii legate de aceste materiale, plus multe alte antichitati din perioada comunista.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.