30 nov. 2013
  |   14 Comentarii

In rai nu vor fi caini, scrie in Biblie despre asta

Nick Laurentiu Nica, asa cum il gaseti pe retelele de socializare, este un tip care surprinde prin contradictie in idei dar si prin parerile clare care le expune atunci cand ii iese ceva fara echivoc. Nu stii ce sa crezi despre el. Este imprevizibil si are anumite ideologii pe care daca vrei sa le demontezi trebuie sa te documentezi, inainte de toate. Am stat ceva timp pe blog la el, pe pagina de feisbuc a sa, am urmarit ceea ce scria si cum scria. Am vrut sa fiu pregatit atunci cand am decis sa-i cer sa imi raspunda la cateva intrebari, pe care recunosc ca mi-a fost destul de greu sa le aleg, sa le selectez.

Concluzia mea: Laurentiu Nica e un razboinic neinteles, o persoana care se lupta chiar si cu el daca e cazul, tocmai pentru a demonstra ceva. Laurentiu este cateodata ceea ce pare a fi, uneori se contrazice singur. Asta am simtit si inteles eu. Laurentiu isi doreste sa fie el, insa nu reuseste sa devina ceea ce este el pentru ca nu reuseste sa se defineasca in totalitate exact asa cum este el. In general, vorbim de o prezenta umana care te poate uimi prin dorinta de a cucerii lumea. Lumea insa nu se lasa invinsa decat de cei care stiu sigur din ce tabara vorbesc.

Laurentiu mi-a ocolit anumite intrebari, cu multa subtilitate, desi as fi vrut sa fie la fel de direct ca atunci cand mi-a spus ca „In rai nu vor fi caini”. Oricum, ii multumesc, am fost pus pe ganduri din nou, chiar daca pe moment nu aveam nevoie de asa ceva. Si el stie probabil la ce ma refer.

Traian Uries: Spui pe blogul tau ca esti autor crestin. Ce inseamna pentru tine titulatura asta?

Laurentiu Nica: Sunt autor creştin în sensul că nu sunt ateu, nici musulman, nici hindus. Deci cred în Dumnezeu şi în Isus Hristos ca fiind singurii Mântuitori al lumii.

T. U. Tot pe blogul tau scrii ca iti place sa experimentezi “puterea si prezenta lui Dumnezeu”. Cum faci asta? Cum experimentezi asa ceva?

L.N. Puterea şi prezenţa lui Dumnezeu se poate experimenta printr-o relaţie personală cu acesta. Aceasta are mai multe dimensiuni pentru mine, prin rugăciune, închinare, citirea Cuvântului lui Dumnezeu (Sfânta Scriptură). Puterea lui Dumnezeu se poate experimenta prin trăirea relaţiei de adoptie: adică Dumnezeu este Tatăl meu, eu sunt fiul sau, când am nevoie de ceva merg la El, fără sfială şi îi cer sincer, ca la un tată pământesc. E destul de simplu. Nu ştiu de ce unii oameni bisericeşti au făcut lucrurile atât de încurcate şi de complicate pentru enoriaşi.

T. U. Detesti religia, tu ai spus-o. Religia nu inseamna acelasi lucru cu credinta in Dumnezeu?

L.N. Religia este un concept creat de om. Religia înseamnă înjugare. Dumnezeu nu a cerut un sistem de crezuri sau de ritualuri din partea noastră, ci o relaţie. Este o diferenţă imensa între religie şi relaţie. Eu am ales-o pe a doua şi sunt fericit.

T. U. De fapt, tu crezi in Dumnezeu?

L.N. Bineînţeles. El este Creatorul cerului şi al pământului şi El este cel care mi-a dat viaţă şi m-a scos din groapa pieirii şi a păcatului. Despre acestea cred că trebuie să discutăm separat pentru că sunt multe chestiuni doctrinare/teologice cu implicaţie majora aici. Vreau sa înţelegi doar ca îmi plac lucrurile simple şi nu vreau sa le complic: cred în Dumnezeu pentru că El a trimis pe Fiul Sau Isus Hristos să moara pentru păcatele mele – şi de fapt eu meritam moartea şi pedeapsa pentru tot ceea ce am făcut. Acum sunt un om nou, iertat, înnoit. Deci, cred în Dumnezeu, am răspuns şi la această întrebare.

T. U. Tot pe blog la tine scrii ca nu faci parte din nici un cult religios. Esti ateu sau doar nu esti botezat?

L.N. Nu mai fac parte din nici un cult religios, am făcut parte odinioară, până când mi-am dat seama de câtă ipocrizie, formalism, falsitate şi idiotism este în biserică. Nu vreau să dau nume, dar m-am convins singur că acolo unde omul face programul lui şi nu lasă pe Dumnezeu să intervină biserica nu este nimic altceva decât un show de duminică, pentru oameni care îşi fac cruce, poartă batic pe cap şi nu înjura pentru câteva ore. Apoi după ce se termină programul sunt mai rai decât înainte.

Momentan merg la o biserică independentă, non-denominaţională, adică nu aparţine nici unui cult religios, dar este o biserică creştină, deci nu sunt ateu.

T. U. Poti fi freelancer daca ai si un job?

L.N. Da. Consider ca pot să fiu freelancer pentru că scriu ceea ce vreau şi când vreau şi cum vreau. Nu amestec jobul cu scrisul, deşi jobul îmi cam mănâncă mult din timpul meu şi pentru scris nu prea am resurse fizice, dacă vin acasă istovit. Mai ales că lucrez şi sâmbăta.

T. U. Ai scris doua carti, una dintre ele se intituleaza Divortul si Recasatorirea in Lumina Bibliei. Poti sa-mi explici ce anume vrei sa transmiti prin acea carte?

L.N. Am scris de fapt 3 carţi, una dintre ele este pe Scribd (un free ebook care reprezinta o serie de mesaje despre persoana şi lucrarea publică a lui Isus Hristos), am scos-o momentan de pe blog de la mine că se încarca greu pagina unde era afişată cartea respectivă. Cartea Divorţul şi Recăsătorirea este de fapt lucrarea mea de licenţă de la facultatea unde am absolvit în 1998 şi prezintă subiectul divorţului şi al recăsătorii aşa cum apare pe paginile Sfintei Scripturi. Sunt prezentate şi chestiuni de bază despre familie, planul original al lui Dumnezeu pentru om şi felul cum este văzută şi interpretată relaţia dintre Dumnezeu şi poporul Sau, Israel, în relaţia spirituala de soţ şi soţie, un concept care este puţin mai dificil de înţeles dacă nu ai o bază cu privire la formarea poporului evreu, tradiţiile iudaice, legile, Iudaismul şi ulterior apariţia Creştinismului, de fapt schimbarea şi împlinirea legii sfinte prin Isus Hristos, care a adus ceva „diferit” la legea cu privire la divorţ. Este un subiect destul de vast pentru a fi răspuns doar în câteva fraze. Dar pe scurt, ca să înţeleagă şi cititorii, cartea vorbeşte despre ceea ce spune Sfânta Scriptură – manualul nostru de trăire în această lume – despre familie, divorţ şi recăsătorire.

T. U. Ce inseamna pentru tine etica crestina?

L.N. Etica creştină pentru mine înseamnă să trăieşti viaţa aşa cum a intenţionat-o Dumnezeu: să faci altuia ceea ce vrei ca alţii să-ţi facă ţie, să ajuţi pe cei căzuţi, să îndrepţi ceea ce este stricat. Etica creştină mai implică şi o mentalitate care să te caracterizeze, o viaţă de asemănare cu Mântuitorul Hristos, care este de fapt tiparul şi modelul nostru de viaţă.

T. U. De ce crezi ca oamenii divorteaza?

L.N. Oamenii divorţează din tot felul de motive. Soţia unui vechi prieten a divorţat de el pentru că nu avea un job bine plătit. Ce motiv, nu? Un altul s-a despărţit de soţia lui pentru că s-au certat o dată. Altul pnetru că a considerat că există incompatibilitate între ei. Sunt tot felul de motive. Unele sunt întemeiate, altele le pot considera stupide. Cred că oamenii divorţează şi din lipsa de responsabilitate şi din lipsa unei educaţii potrivite. Cultura, limbajul şi stilul de viaţă care se propagă astăzi prin intermediul mass-media nu ajută deloc generaţiile de astăzi să nu mai divorţeze şi nici să întemeieze familii care să fie statornice. Bunicii noştri nu aveau în vocabularul lor acest cuvânt şi au fost şi ei români! Se pare că, odată cu timpul, mentalităţile se schimbă după cum avansează şi tehnologia. Adevărul este că în spatele la toate lucrurile există o forţă care conduce pe oameni în a face tot felul de lucruri neplăcute. Uneori ne dăm seama de acest lucru, alteori filozofăm. E simplu: suntem ori fii ai luminii şi facem voia lui Dumnezeu trăind o viaţă curată, sfântă, plăcută, sau suntem fiii întunericului, adică ai Satanei, şi facem tot ceea ce-i place lui. Nu există cale de mijloc, deşi unii oameni spun că ar fi. Nu cred în aşa ceva.

T. U. Ai participat la un concurs de bloggeri, Super Blog 2013. De ce ai facut-o si care sunt nemultumirile tale? Dar laudele?

L.N. Am participat la Super Blog 2013 în urma unui mesaj inedit pe care l-am primit de la Victor, de la toateblogurile.ro (care se pare ca nu mai funcţionează). Mesajul lui m-a determinat să mă înscriu la concurs pentru a mă auto-testa şi a vedea cât de departe pot ajunge, deci m-am înscris mai mult din curiozitate. Nu am nici o nemulţumire pentru notele care s-au acordat, motiv pentru care nu am depus nici o contestaţie, aşa am decis încă de la început, lucru care nu l-am spus nimănui decât ţie acum. Am frustrări pentru că la anumite probe am muncit şi am scris din viaţa mea, am scris în stil de blog şi am primit o notă foarte slabă. Era logic să mă revolt şi probabil că trebuia să o fac… şi poate că era mai bine să mă abţin. Este şi aceasta o lecţie în viaţă. Nu tot ceea ce scriu eu este apreciat de toată lumea, la fel cum nu toţi oamenii nu gândesc la fel. Era ceva normal ca cei din juriu să îşi exprime „nemulţumirea” faţă de ceea ce am scris prin notele care mi le-au acordat. Consider că le-am meritat şi m-am mulţumit cu ceea ce am primit.

Laude nu prea aş avea. Mai degrabă aş avea mulţumiri pentru organizatorii acestui concurs pentru că m-au ajutat să cunosc pe alţi bloggeri şi să îmi fac prieteni noi, chiar dacă pe unii dintre ei nu i-am văzut şi probabil nu ne vom vedea niciodată. Avem însă în comun ceva care ne leagă: bloggeritul (zambeşte) şi mă bucur să am prieteni care mă înţeleg când scriu ceva şi işi afişează reacţiile lor faţă de ceea ce am scris. Va mulţumesc din inimă!

T. U. Crezi in Pisica Neagra si 3 Ceasuri Rele?

L.N. Ce e pisica neagră şi 3 ceasuri rele? De ce le-ai scris cu litere mari? În primul rând nu îmi plac pisicile de loc, din cauza unei experienţe ciudate pe care am trăit-o în ultimul an de facultate – probabil că o să scriu un articol pe blog legat despre aceasta. Iar despre ceasuri rele, dacă tu le consideri că sunt „ceva”, eu nu cred în superstiţii şi cred că sunt nişte aberaţii ale minţii umane care chiar nu are altceva mai bun de făcut. De exemplu, mergi şi spală vasele, fă curat în casa unei persoane care este neajutorată sau ajută o familie care nu are susţinere financiară sau vreun ajutor din partea cuiva. Sunt doar câteva idei care-mi vin în minte pe moment.

T. U. Laurentiu, te consideri un patriot exemplu? Daca da, stii versurile de la Imnul National?

L.N. Nu sunt patriot, dar îmi iubesc ţara. Ştiu versurile imnului naţional, cu „Trezeşte-te Române…”, care cred că ar trebui să ne stea scris zilnic în faţa noastră, să ne ajute să înţelegem să nu mai fim atât de falşi şi de inumani faţă de noi, faţă de ceilalţi din jurul nostru, indiferent de ce poziţie avem noi în ţara aceasta. Poziţia şi rangul cuiva din această ţară nu-i dă dreptul să urască sau să fure pe conaţionalii săi, sau să-i nedreptăţească etc. Să nu intrăm în politică, sunt apolitic, nu ştiu dacă am menţionat asta pe blog la mine, trebuie să adaug, era posibil să-mi pui o întrebare în acest interviu despre politică… aveam să îţi dau un răspuns de „toată frumuseţea” (zămbeşte).

T. U. Care a fost cel mai dificil moment din viata ta?

L.N. Cel mai dificil moment din viaţa mea a fost atunci când fata de care mă îndrăgostisem mi-a spus că ea are pe altul… şi m-a lăsat să mă îndrăgostesc de ea… mi-a frânt inima fata asta. Nu ştiu dacă să o urăsc sau nu. Îmi aduc aminte şi acum când reveneam acasă din localitatea ei, pe tot drumul cât am mers cu trenul am plâns şi am plâns şi am plâns. Nu puteam să cred ceea ce simţeam şi experimentam atunci. Cred că este cel mai dureros moment din viaţa cuiva când cineva apropiat loveşte fară milă – lovitura aia doare mai tare decât o lovitură primită de la oricare altă persoană.

T. U. Ce faci cu banii pe care ii castigi din vanzarea celor doua carti ale tale?

L.N. Nu prea am reuşit să vând cărţile mele. Cartea de poezii „Paşi spre Viaţă” am folosit-o în ultima vreme să surprind nişte colegi şi în acelaşi timp să fac un cadou surprinzător pentru şeful meu, care a rămas uimit că eu… am scris poezii! Îmi place să fiu surprinzător, dacă ai înţeles. Cartea despre divorţ ştiu că a fost comandată de pe amazon.com de vreo 2 persoane, nu am primit încă nici un onorariu pentru aceste vânzări şi nici review la carte, deşi prima persoană care mi-a confirmat comanda şi primirea cărţii mi-a promis acest lucru….

Dacă voi scoate ceva bani din aceste cărţi mi-am propus să îi donez la un post de radio din America pe care îl ascult frecvent. Am lucrat şi eu la un post de radio mai demult şi eram finanţaţi de donaţiile altor persoane. Vreau să întorc acest favor folosindu-mă de talentul şi de ceea ce am scris. Aşa să-mi ajute Dumnezeu! Şi da, mulţumesc de „spor la vânzări!”

Apropo, am contactat cel puţin 3 librării din România să solicit un contract sau parteneriat de distribuţie a cărţilor mele. Nu am primit nici un răspuns. În dezamăgirea mea… s-a întâmplat o minune. Cei prin care am publicat cărţile mi-au oferit, fără să cer eu, o extindere de marketing a cărţilor mele pe pieţe mai diverse din lume. Dacă aş fi avut cărţile scrise în limba engleză acum aveam cu siguranţă o sumă mare de bani în mână. Şi scrierile în limba română nu sunt acceptate – încă – pentru versiunea electronică Kindle, unde am dorit să lansez cărţile mele la un tarif modic, pentru a putea aduna bani pentru donaţiile de care am menţionat anterior. În orice caz, cei de la Amazon încurajează talentele şi site-ul lor este un exemplu pentru mine, de la început şi până la capăt.

T. U. Vei ramane in Romania pana la capat sau ai de gand sa pleci si tu?

L.N. Am avut trei, dacă nu chiar mai multe, tentative să plec din ţara aceasta. Chiar eu personal declaram la mulţi din jurul meu că o să plec în America. O dată, îmi amintesc, am împărtăşit cu cineva acest gând şi persoana respectivă mi-a confirmat că da, o să ajung în America, aşa îi arătase lui Dumnezeu. Nu s-a împlinit încă aceasta…

Mi-ar placea să vizitez alte ţări şi să nu depind de nimeni, deşi ar fi plăcut ca la început, până găsesc un job şi un loc de trăit, să mă ajute cineva. E greu să începi viaţa de la zero în altă parte. Dacă ne-am gândi la acest aspect înainte de a părăsi ţara şi dacă ne-am mai gândi şi la familia şi copiii pe care îi lăsăm în urmă… poate că am mai chibzui şi ne-am mai gândi de două ori înainte să facem o alegere greşită. Deci nu mă mai tenteză să plec acum nicăieri. Dacă mi se va deschide vreo uşă undeva, trebuie să fie ceva miraculos de la început şi până la capăt. E greu de crezut asta, dar ştiu că Cineva sus în cer poate, şi nu trebuie să mă stresez eu acum pentru aceasta (zămbeşte din nou)

T. U. De ce crezi ca un caine maidanez ataca oamenii?

L.N. Ce întrebare mai este şi aceasta? Ha, ha, ha.

Un câine maidanez atacă oamenii pentru că este lipsit de afecţiune. Şi cum nu îi acordă nimeni afecţiune, acordă el „alt fel de afecţiune”. Oricum, câinele ală cred că are „probleme grave” dacă atacă oamenii. Urăsc câinii maidanezi care atacă oamenii. În rai nu vor fi câini, scrie în Biblie despre aceasta. Nu înţeleg de ce oamenii iubesc mai mult nişte animale care nu au suflet şi avortează pruncii inocenţi. De ce iubesc oamenii animalele? Îmi dai voie să-ţi răspund cu această întrebare?

T. U. Cum vezi tu lumea in acest moment?

L.N. Totul e pe terminate acum. S-a dus 2012 şi nu a fost sfârşitul lumii, o să se ducă şi 2013 şi nu o să vină sfârşitul. Vreau să văd cu ochii mei cum va fi când va veni cu adevărat sfârşitul. În orice caz, nu cred că va fi în stil hollywoodian… hehehehehehhehe.

T. U. Cine iti sponsorizeaza scrierile?

L.N. Nimeni. Nici măcar Google. Nu am primit nici un ban de la nimeni pentru blogul meu sau pentru scrierile mele, deşi am avut mulţi care le-au copiat, distribuit, le-au plăcut sau le-au urât. Am cititori care mă citesc dar care nu comentează pe blog pentru că se tem să nu-i vadă alţii şi să-i critice. Aşa am păţit eu, am scris ceva pe un blog şi a doua zi la biserică unu mă făcea deja cu ou şi cu oţet pentru că mi-am exprimat opinia publică, opinia liberă, pe un blog. Îţi vine să crezi că mai există astfel de persoane în România cea democrată? Cineva chiar a avut tupeul să îmi ceară să retrag ceea ce am scris pe un blog şi să-mi cer iertare public. Am refuzat. I-am răspuns: am scris pe blog, dacă nu ştii ce este acela blog şi comentarii, nu pot răspunde la provocările scrise decât în scris. Nu a acceptat provocarea mea, aşa că l-am lăsat baltă… şi timpul este cel care lasă totul uitării. Eu nu regret nici până acum ceea ce am scris acolo. Uneori adevărul doare şi cei care sunt loviţi de adevăr nu vor să se schimbe şi singura lor modalitate de a face ceva… este să devină refractari, să lovească în jur, să caute un ţap ispăşitor, când de fapt oaia moartă e la ei în grădină şi cuţitul e în mâna lor!

T. U. De ce un blog pe blogspot.com?

L.N. Am apucat să scriu pe blogspot şi să folosesc această interfaţă pentru că mi-a oferit mai multă flexibilitate decât wordpress.com, deşi am testat softul lor pe diferite domenii, nu îmi permiteam la deschiderea blogului să am un blog cu domeniul meu. Am însă un domeniu personal cumpărat pe viaţă, dar nu am decis încă dacă să-l folosesc pentru blog sau altceva, mai ales că nu am prea multe finanţe pentru această investiţie.

T. U. Cum te vezi tu din afara si ce anume nu se potriveste nicicum cu tine?

L.N. La această întrebare nu ştiu ce să răspund. Cred că mă văd bine pentru că am o atitudine de „good self esteem”. Adică nu sunt îngrijorat de persoana mea, deşi ştiu că mai am de făcut îmbunătăţiri ici şi colo. Da şi dincolo. Ştiu!

Ce nu se potriveşte nicicum cu mine? Nu ştiu! Moartea? Ghinionul? Ştiu că dacă ceva nu-mi place, îi stau împotrivă. Deci dacă ceva nu-mi convine… trec peste asta şi încerc să uit repede.

T. U.  Daca sotia ta te-ar insela ce ai face, ai divorta?

L.N. Nu cred în divorţ. Soţia mea nu m-ar înşela niciodată, ea este mai sfântă şi mai deosebită decât mine. O iubesc în fiecare zi tot mai mult, comparativ cu ziua de ieri. În ziua nunţii noastre ne-am promis unul altuia, înaintea martorilor văzuţi şi nevăzuţi, că vom fi împreună până ce moartea ne va despărţii fizic unul de altul. Eu intenţionez să ţin cu tot dinadinsul această promisiune, la fel cum şi scumpa şi iubita mea soţie se luptă să o ţină. Da, mai avem probleme uneori, dar toate au limitele lor. La noi în familie nu apune soarele peste mânia noastră: dacă vreunul dintre noi a greşit (în orice mod posibil imaginabil) ne cerem iertare unul de la celălalt, ne cerem iertare şi înaintea lui Dumnezeu, şi Îi cerem lui să ne spele şi să ne curăţească minţile şi să ne păzească de cădere. Şi suntem păziţi de puterea şi de dragostea Lui! Lucrul acesta ne ţine împreună şi divorţul nu are ce căuta în vocabularul nostru, al urmaşilor noştri. Nici în căminul nostru.

T. U. Unde o sa-ti petreci Craciunul?

L.N. Crăciunul este o sărbătoare comercială, mai nou. De mai bine de 15 ani nu mai cred în Crăciun pentru că ştiu că este o sărbătoare inventată de oameni, de fapt este un amalgam de creştinism cu păgânism. Cred că am postat un articol cu titlul „Crăciunul o sărbătoare păgână”, sau am tradus pentru un alt site acest articol. Caută-l pe google, o să-l găseşti. Nu vreau să intru în polemici acum, însă pot să spun că mă bucur că statul nostru a decis ca în această sărbătoare să avem liber şi putem fi împreună cu familia. Deci cred că o să fiu cu familia (acelaşi zambet). Asta dacă nu o să ne invite cineva pe la ei…

T. U. Ai un model dupa care te ghidezi in viata?

L.N. Am avut un model care m-a dezamăgit. Am avut apoi alt model care a murit. În viaţa aceasta căutăm modele şi mentori şi toţi au părţile lor bune şi mai puţin bune. M-am convins de ceea ce poate omul şi de ce este el în stare.

Dacă te referi la model de scriere, am mai multe persoane care îmi plac ce scriu şi cum scriu şi am primit aprobarea lor să folosesc şi să traduc în română materialele lor. Pur şi simplu îi absorb în ceea ce scriu şi descopăr tot mai mult din personalitatea şi mentalitatea lor. Şi dacă le dau numele lor nu îi cunoşti, la fel cum nici eu nu îi cunosc în mod personal, deşi ţin legătura cu ei prin intermediul mediului online.

T. U. Poti sa scrii o poezie speciala pentru mine?

L.N. Aş putea să scriu mai multe poezii pentru tine. Cred că dacă te cunoşteam mai bine şi mai înainte, cartea mea de poezii „Paşi spre Viaţă” ar fi avut şi numele tău pe pagina de dedicaţii. Nu am mai scris poezii din 2002. Nu pot să spun că m-am lăsat, probabil că mi s-a dus inspiraţia. Poeziile care le-am scris au fost lucrate, trăite. Nu pot să scriu la plezneală orice. Cizelez ceea ce scriu, şterg, refac, rescriu, recitesc, adun, reculeg… dacă e să iasă ceva, trebuie să iasă ceva frumos, altfel nu aş mai numi-o poezie. Sper să ai ocazia să citeşti poeziile mele să îţi faci o părere despre celelalte poezii care le-am scris, nu doar cele care ţi le-am trimis sau pe care le-ai putut citi online de pe amazon, din free-preview-ul cărţii.

Cred că eşti o persoană specială, deosebită. Cred că Dumnezeu a pus în tine o inimă mare care bate şi spune ceva frumos şi îţi urmezi visul şi pasiunile tale. Într-o zi te vei trezi şi vei privi în urmă şi te vei uita să vezi ce ai realizat şi apoi ai să te minunezi de ce ai făcut atât de multe sau atât de puţine lucruri. Nu ştiu care este dorinţa inimii tale, însă ştiu că eşti iubit de Dumnezeu şi într-o zi o să te întâlneşti cu El. Sper să nu fie prea târziu întâlnirea aceasta. Toate cele bune!

14 Răspunsuri la In rai nu vor fi caini, scrie in Biblie despre asta

  • Am aflat lucruri noi despre Laurenţiu. Îi doresc mult succes în tot ce face şi poate voi avea ocazia să citesc poeziile lui.

  • MARIANA SELIUC spune:

    Am fost total absorbita de conversatia voastra .Va felicit ,sunteti niste oameni buni ,sinceri si va luptati fiecare in felul lui pentru idealurile voastre .Nu sunt de acord in ceea ce-a spus d-nul Laurentiu despre caini sau animale .In biblie nu scrie ca nu vor fi caini in rai .Dumnezeu a creat si animalele si promite ca ne vom bucura de ele in Paradis ,aici pe pamant,si le vom iubi ,in rest imi place ceea ce-a spus si il admir ca nu ii e „rusine ” ,pentru ca asa considera unii in ziua de azi,sa vorbeasca despre Dumnezeu .
    Fiecare ducem o lupta interioara cu noi pentru a nu ne lasa sa facem compromisuri de exemplu ,care ne fac sa nu mai avem o constiinta buna si sa stii ca nu-i usor .Iar „lumea se lasa invinsa”daca-mi permiti sa te citez ,de cei care se lasa mulati de ea ,adica cum bate vantul schimbarilor .
    Ce este mai important in lumea asta decat sa ramai integru fata de Dumnezeu si sa ai o constiinta curata ,poti sa-mi spui ? Succes la amandoi !

  • @Mariana draga,

    In Sfanta Scriptura scrie ca in Imparatia lui Dumnezeu nu va intra niciodata ceva necurat si spurcat, imi pare rau ca trebuie sa folosesc acest limbaj aici si acum. Iti dau numai o referinta, care desi nu vorbeste literal despre caini (daca studiezi cartea Apocalipsa, ea este plina de simbolism, e mult de discutat aici), in capitolul 22, versetul 15, sunt vorbele Mantuitorului Hristos, care spune:

    „Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!” (sursa de citare: http://biblia.resursecrestine.ro/Apocalipsa/22#verset-15).

    Desi „cainii” de care am scris in interviul de mai sus sunt animale fizice, si sper ca Traian sa nu fi inteles gresit cand i-am dat aceasta referinta din Biblie, pe care si-a bazat si titlul interviului, „cainii” de care vorbeste versetul citat mai sus face referire la cei ce improasca invataturi false in popor, este putin mai mult de explicat, dar iti las doar aceasta definitie mai simpla. Eu nu am dedus din acest verset ca in cer nu vor fi caini, sau oricare alte tipuri de animale de companie, nu ma intelege gresit, nu vreau sa fac un pretext dintr-un pasaj scos din context.

    Faptul ce am scris eu ca in Rai nu vor fi caini se deduce foarte simplu din realitate: cainii nu au suflet, deci ei nu pot sa inteleaga relatia pe care o avem noi cu Creatorul, noi avem un trup, un suflet si un duh, sufletul nostru este nemuritor, dupa cum este si Cel care ne-a creat. Si atunci cand cineva moare, sufletul acelei persoane se duce la Dumnezeu si primeste rasplata sau osanda pentru binele sau raul facut in viata aceasta. Animalele de comanie nu ai ce sa le ceri pentru ca ele nu sunt inzestrate cu un liber albitru, sau constiinta proprie, ele nu pot sa faca binele sau raul, au doar un instinct dupa care actioneaza.

    Deci aici pe pamant avem parte de tot felul de animale care sa le „administram”, si sa ne folosim de ele. Punct. In Rai, Paradis, Imparatia Cerurilor, cum vrei sa ii spui tu, au loc doar fiintele spirituale, adica duhurile. Personal nu cred ca vor fi animale in Paradis, insa daca tu doresti sa crezi lucrul acesta, nu te condamn, nu facem polemica aici. Iti respect ideile si ma bucur ca le-ai exprimat sa pot lasa si eu o replica 🙂

    @Traian, nu am nimic cu cainii, sper ca ai inteles lucrul acesta, da? 🙂

    • Uries spune:

      @Laurentiu eu am inteles perfect ce ai vrut sa spui. Insa in polemica pe tema asta da-mi voie sa nu ma bag. Eu am pus niste intrebari tu ai raspuns. Nu comentez. Daca vroiam sa fac asta stateam fata in afata, alegeam o tema si de comentam de pana la sfarsit te plictiseai de mine 🙂 Iti respect parerile, la fel cum le respect si pe ale Marianei sau pe ale ocicarei alte persoane care viziteaza acest blog si are si ceva de zis. Punct. La multi ani tuturor!

    • MARIANA SELIUC spune:

      Te-as ruga sa te gandesti unde a pus la inceput Dumnezeu pe Adam inainte de-a pacatui .(Gen.2:8-14) Deci Paradisul a fost pe pamant si asa v-a fi si cand „Imparatia lui Dumnezeu v-a veni peste pamant asa cum o cerem in rugaciunea Tatal Nostru .(Matei 6:9,10)Cat despre „turma mare si turma mica „de care spune Sfanta scriptura ele vor mosteni una cerul ,cea mica (Rev:14:1) iar turma mare pamantul (Ps.37:9-11si 29) ,(Ap.7:9-17; 21:3,4).Iar in Ezechel 18:4si20 se spune ca sufletul moare si tot Sfanta scriptura spune ca el se duce in pamant (Gen.3:19) iar in Ecl.9 :5,6 si 10 spune ca omul dupa ce moare nu mai stie nimic si nu mai are nici o rasplata .Lazar cand a inviat n-a zis c-a fost intr-un loc anume si Isus cand a murit a fost in pamant trei zile apoi Dumnezeu l-a inviat .Ce rost ar avea invierea (Ioan 5:28,29 ) daca sufletul ar fi bine in cer ? De asemeni Dumnezeu a creat animalele ca sa ne bucuram de ele si nu suntem mai presus decat ele decat ca suntem inzestrati cu ratiune si constiinta si liber albitru ,sa alegem daca vrem sa-l slujim pe Dumnezeu sau nu ,pe cand animalele au fost inzestrate cu instinct .(Ecl.3:18-20 ) .Iar in Isaia 11:1-9 este o profetie care nu stiu daca ai inteles-o .Acolo e vorba despre conducerea lui Isus asupra pamantului si dupa cum vezi arata ca vor exista si animale in noul sistem .Te rog sa citesti mai atent rugaciunea „Tatal Nostru „pentru a intelege mai bine pentru ce ne-a spus Isus Cristos sa ne rugam :”sa fie sfintit Numele lui Dumnezeu ,sa vina Imparatia Sa si sa se faca vointa Sa precum in cer asa si pe pamant .Eu nu ma bucur sa-ti dau replica ci sa spun ce zice Sfanta Scriptura asa cum ne-a indemnat Isus in Matei 28:19,20.

    • MARIANA SELIUC spune:

      Scuze ,adresata d-nului Laurentiu .

  • Multumesc Traian!

    Te consider cel mai transparent si mai direct prieten pe care l-am avut vreodata! 🙂

    La multi ani si tie!

    PS. Noi am avut si tort azi de ziua Romaniei… daca erai in zona, te invitam pe la noi, mai avem inca ceva 😉

  • @Mariana – Biblia nu se poate interpreta literal in toate partile.

    Rugaciunea domneasca este un tipar pentru noi, un model de rugaciune. Daca noi rostim mereu aceiasi rugaciune devenim ca fariseii. Trebuie sa intelegem din ea esentialul. Cred ca ai inteles. 🙂

    Toate cele bune! Multumesc de replica!

    • MARIANA SELIUC spune:

      Stiu ca Biblia nu se poate interpreta literal in toate versetele dar trimiterile ne ajuta mai bine sa intelegem despre ce este vorba ,de asemenea si contextul .In ce priveste rugaciunea ,sunt de acord ca nu trebuie sa spunem repetat aceleasi cuvinte in rugaciune ci sa ne rugam cu privire la ce ne „doare „sau sa-i aducem multumiri si laude lui Dumnezeu .Dar eu am scos in evidenta ce-a spus Isus in rugaciunea Tatal Nostru :
      1) Sfinteasca-se Numele tau .(Rom.10:13)” Fiindca oricine va chema Numele Domnului (care este Iehova) va fi mantuit „sau salvat .
      2)Vie Imparatia Ta (Dan.2:44) „Dar in zilele acestor imparati (conducatori) Dumnezeul cerurilor va ridica o imparatie care nu va fi distrusa si care nu va trece sub stapanirea altui popor. Ea va sfarama si va nimici toate acele imparatii,dar ea insasi va dainui pentru totdeauna „.
      3)Sa se faca vointa Ta . (Is.46:9-11) ;”Aduceti-va aminte de cele petrecute in timpurile strabune ;caci Eu sunt Dumnezeu, si nu este altul ,Eu sunt Dumnezeu ,si nu este altul ca Mine ,spunand sfarsitul de la inceput si cu mult inainte ce nu este inca implinit.Eu zic:”Hotararile Mele vor ramane in picioare si Imi voi aduce la indeplinire toata placerea Mea ,…..,Eu am spus si Eu voi face sa se intample ;Eu am planuit si Eu voi infaptui „. ( Ap.21:4 ) „El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai exista. Nu va mai fi nici plans ,nici tipat ,nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut .”
      (Is.35:6 ) „Atunci schiopul va sari ca un cerb si limba mutului va canta:caci in pustie vor tasni ape si in desert torenti „.
      (Is.35:5 ) „Atunci se vor deschide ochii orbilor, se vor deschide urechile surzilor;”
      (Ioan .5:28,29) „Nu va mirati de lucrul acesta ;pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi din ele; cei care au practicat binele pentru invierea vietii ,iar cei care au facut raul pentru invierea judecatii .”
      (Is.33:24 ) „”Nici un locuitor nu zice :Sunt bolnav !Poporul care locuieste in el (Imparatia lui Dumnezeu ) va fi iertat de nelegiuirea lui .”
      (Ps.72:16 ) „Va fi belsug de grane in tara pana pe varful muntilor; spicele lor se vor legana ca si copacii din Liban ;oamenii vor inflori in cetati ca iarba pamantului .”
      Din toate astea cred c-ai inteles ca Paradisul sau Imparatia lui Dumnezeu va fi pe Pamant.Si mai sunt multe alte versete care ne ajuta sa intelegem acest lucru .
      Iar putini sunt cei care vor trai in cer cu Dumnezeu si Isus .(Ap.14:1)Doar 144.000 de mii asa cum spune biblia .Iar in (Ioan 3:13 )se spune :”Nimeni nu s-a suit in cer ,afara de cel ce s-a coborat din cer ,Fiul Omului, care este in cer .
      Deci Biblia se poate intelege daca o studiem .

  • Mariana, Cine rosteste numele Domnului trebuie sa se departeze de faradelege.

    Deviem de la discutia inceputa in aceasta postare… Prin urmare incheiem discutia aici pentru ca nu imi sta in fire sa fac polemici. Nu am raspuns la intrebarile acestui interviu ca sa te rascolesc pe tine sau pe cineva. Am spus ca iti respect parerile, persoana si ceea ce ai scris. E treaba ta ce crezi, la fel cum e si treaba mea ce cred. Sa ramanem aici, nu vreau sa ajungem la cearta. Te superi? Daca da, iarta-ma. Daca nu, indreapta-te.

    Domnul sa iti dea intelepciune in toate lucrurile. Ma rog sa primesti descoperire de la Dumnezeu in toate lucrurile. Eu nu ii pronunt numele Lui pentru ca sunt un pacatos, iar El este SFANT – de 3 ori sfant, ai citit doar in Apocalipsa, nu? De fapt El este mai sfant decat este scris acolo, dar noi nu putem realiza acest lucru cu mintea umana. Cel putin nu acum, nu pe acest pamant. M-as bucura sa realizezi macar acest lucru si sa ii ceri Lui sa iti descopere sfintenia Sa. Sa ai o relatie personala cu El. Atat. E o dorinta personala de-a mea pentru viata ta. 🙂

    O seara buna si mi-a parut bine de cunostinta. 🙂

    @ Traian, imi cer scuze ca am deviat de la topicul acestei postari, sper sa nu te fi suparat nici tu, nici Mariana. Ma simt profund indatorat sa multumesc la amandoi ca m-ati ingaduit pana acum, va rog sa nu va suparati daca nu mai continui sa va raspund la aceasta postare, consider capitol incheiat.

    • MARIANA SELIUC spune:

      Nu am avut intentia sa contrazic sau sa supar pe cineva ,mi-am sustinut convingerea a ceea ce-am invatat din Biblie si a credintei mele asa cum pe tine Laurentiu te-am felicitat ca ti-i la principiile tale .Nu am de ce sa te iert pentru ca nu ma simt „deranjata ” de ceea ce crezi tu ,fiecare avem dreptul sa alegem in ce sau cum credem .Eu nu cred c-am deviat de la discutie deoarece titlul articolului este „In rai nu vor fi caini.”,si am vrut sa arat ce spune Biblia cu privire la acest subiect .Cat despre mine nu cred ca am ce sa „indrept ”
      in ceea ce-am spus doar sa ma straduiesc ca in continuare sa fiu cat mai curata in ochii lui Dumnezeu .Te salut Laurentiu si-ti doresc succes in continuare .Cat despre Traian ,ma rog sa nu-l fi suparat :),pentru ca e postarea lui .

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.