20 sept. 2013
  |   11 Comentarii

Liber sunt mereu, cu exceptia momentelor cand sunt ingradit

Ma trezesc dimineata. De ce ma trezesc? Pentru ca trebuie sa ma duc sa muncesc. De ce trebuie sa muncesc? Pentru ca trebuie sa traiesc. Stop, am inteles, sunt matur si am prins ideea ca sunt dator sa traiesc. Sinuciderea e o lasitate. Dar totusi, de ce trebuie sa traiesc? Pentru ca parintii mei, divinitatea, mi-a oferit o viata. Deci dator sunt sa o duc pana la capat. Ok, si asta am inteles. Dar cum aleg modul de a-mi trai viata? Asta deja tine de liberul arbitru. Serios? Si pe liberul arbitru cine il controleaza? Federatia Romana de Liberi Arbitri, adica FRLA. Asta este valabil aici, in Romania, da? Da, pentru ca tu esti roman.

Deci, m-am trezit dimineata. Ce fac prima data? Mananci, te speli, te imbraci, te tavalesti pe jos, te privesti in oglinda, canti la pian, citesti, privesti ecranul de la tv, treaba ta, tu decizi. Pai si daca fac asta ma cauta si pe mine cineva sa-mi dea niste bani pentru ca fac asta? Nu neaparat. Deci trebuie sa gandesc constructiv, adica sa ma ingrijesc sa primesc ceva de papa, loc de somn, ceva pentru divertisment etc. Da, cam asa ceva.

Stai asa, deci asta inseamna ca nu sunt liber? Ba da, esti cel mai liber. Pai si daca eu vreau sa plec in dimineata asta la Bora Bora, pot? Daca ai mijloace materiale da, daca nu trebuie sa le procuri mai intai. Aha, deci nu pot tam-nesam sa fac chiar ce vreau eu? Nu, evident.

Sa visez am voie? Cat doresti! Dar cum ar fi mai bine sa fac pentru a deveni complet liber. Habar n-am, pentru ca nu cunosc cazuri de genul acesta. Pai asta inseamna ca nu sunt complet liber, asa-i? Ba da, ai liberul arbitru. Mai da-l in pana mea de liber arbitru, ce sa fac cu el daca nu sunt liber? Ce vrei, decizia iti apartine in totalitate.

Pai cum sunt liber daca sufletul meu asculta doar de ceea ce ii spune ratiunea? Cum sunt liber daca invat sa fac lucruri care nu imi plac tocmai pentru a crede ca sunt liber? Cum sa fiu liber cand libertatea mea este dirijata de legi, obiceiuri, reguli, nereguli, cazuri precedente si oameni care tin mortis sa-mi spuna ce sa fac? Ce nu inteleg eu? Libertatea este in totalitate la tine. Daca doresti sa incalci reguli nu te opreste nimeni. Daca doresti sa iesi din tipare iti asumi responsabilitatea si nu te opreste nimeni sa o faci. Deci, esti liber!

Deci nu traiesc intr-o lume care are libertate fara margini? Ba da, libertatea ta este fara limite atata timp cat decizi sa iti asumi efectele incalcarii limitelor. Am inteles. Deci sunt liber atata timp cat imi insusesc reflexele care nu trec peste limite? Ceva de genul. Este cineva liber in lumea asta, cea de pe Pamant, la ea ma refer? Da, exista. Cine e acea persoana? Nimeni, este un termen care are libertate absoluta.

Super, pai vreau sa fiu si eu un nimeni, ce trebuie sa fac? Absolut ce vrei, liberul arbitru este la tine, ai uitat? Si cine va spune gata, am devenit un nimeni? Nimeni, tu esti singurul care vei simti asta. Adica sunt liber sa hotarasc si cand am devenit un nimeni? Exact, trebuie doar sa vrei.

Pot sa decid si cand sa mor? Da, si asta iti este la indemana. Deci asta inseamna ca daca eu nu vreau sa mor nu mor si gata, corect? Gresit, tu doar poti sa vrei sa nu mori, decizia finala nu-ti apartine in totalitate. Stai putin, pai ai zis ca pot sa decid cand sa mor. Am spus, dar asta nu inseamna ca este si adevarat. Pai si care-i atunci adevarul? Habar n-am, inca nu-l cunosc nici eu.

Lasa-ma in pace, m-ai intors si m-ai sucit de nu mai stiu nici de ce sunt liber si nici de ce as vrea sa fiu liber. Iar sufletul imi este deja derutat complet. Adica pot sa-l las liber, dar cand o ia razna e musai sa-l strunesc. Phutui si baga-mi-as. Asta da libertate.

Am scris din nou pentru mine dar si pentru Blog Power etapa 83, la provocarea lui Mirona Mitache.

Pareri interesante mai gasiti si la ei: Zambetul de parada, Despre libertate, Libertate!

11 Răspunsuri la Liber sunt mereu, cu exceptia momentelor cand sunt ingradit

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te! Pentru tine e GRATIS.

Dacă îţi place cum scriu adaugă adresa ta de e-mail şi fă-ţi un abonament la articolele viitoare.

Alătură-te celorlalți 68 de abonați

Despre fotografie
Foto Blogger