15 ian. 2014
  |   6 Comentarii

Microsoft îşi ia mâna de pe Windows XP

Numărătoarea inversă a început pentru cel mai bun sistem de operare creat până acum de Microsoft, este vorba de Windows XP. Gata, anunţul a fost făcut deja oficial, prin urmare, începând cu 9 aprilie 2014, asistenţa pentru Windows XP încetează. Cu alte cuvinte, utilizatorii acestui soft nu vor mai avea absolut nici un sprijin de la producător. XP a fost lansat în 2001 şi a fost cel mai popular şi de succes sistem de operare produs până acum de corporaţia Microsoft. Cu toate acestea, el va deveni doar o amintire, pentru unii tristă, pentru alţii plăcută, depinde de câte bătăi de cap a primit fiecare.

Chiar dacă era acestui program este pe cale să apună, eu personal încă îl voi mai folosi. De fapt, în acest moment pe toate calculatoarele mele rulează Windows XP. Şi asta nu pentru că nu aş avea suficiente resurse astfel încât să-mi instalez windows 7 sau chiar 8. Pur şi simplu sunt foarte încântat de ceea ce ştie să facă şi, mai ales, îl prefer pentru că am cunoştinţe foarte multe despre bătrânul XP.

Windows XP încotro?

Bun, vor spune unii utilizatori de calculatoare pe care rulează sistemul de operare de care vorbim, noi ce vom face, ce înseamnă asta, calculatoarele noastre nu vor mai funcţiona sau ce se va întâmpla? Şi pentru cei care îşi pun cel puţin întrebările enumerate de mine  mai sus vreau să vin cu câteva precizări ajutătoare:

1. Până acum producătorul programului XP venea tot timpul în înâmpinarea lui cu actualizări menite să îmbunătăţească protecţia dar şi alte laturi ale programului. Începând cu data anunţată, aceste actualizări nu vor mai exista. Asta înseamnă că poţi utiliza mai departe softul dar vei fi pe cont propriu. Cu alte cuvinte, ai toate şansele în viitor să devi foarte vulnerabil la viruşi şi atacuri ale hackerilor. Erai şi până acum, uneori chiar dacă ai avut/ai instalat un antivirus pe calculator, însă a venit vremea să fii doar un mic… ştii tu ce, în calea… unora cu scule serioase. Microsoft vrea să-şi vândă noile produse, pe Bill Gates nu-l mai interesează dacă tu ai calculatorul protejat sau nu, întelegi? Este treaba ta dacă decizi să faci pişu contra vântului.

2. Până acum a existat un program, practic, un antivirus, numit Microsoft Security Essentials, pus la dispoziţie gratuit de către Microsoft. Acesta putea fi instalat de către oricine şi funcţiona ca o protectie. A fost foarte bun pentru unii. Din aprilie anul acesta se termină distracţia şi cu acest soft. Adică, nu-l vei mai putea instala şi chiar dacă îl vei avea deja instalat el nu va mai funcţiona, practic va fi egal cu zero. Nici acest pachet nu va mai primi actualizări,prin urmare, la fel va fi problema ta dacă decizi să tot faci diverse în bătaia vântului. Planurile sunt aranjate astfel încât ori mergi în directia curentului ori rămai în urmă, a nimănui.

3. Odată cu decizia de a se întrerupe sprijinul pentru Windows XP, foarte probabil că şi alţi mari producători de software vor aduce actualizări la anumite programe care nu vor mai fi compatibile cu vechiul sistem de operare. Să dăm un exemplu: te ocupi cu editare de fotografie şi cu creare de imagini, utilizezi în prezent Photoshop 4 şi ai instalat pe computer sistemul de operare XP Professional; apare Photoshop 7, să zicem, care nu mai este compatibil cu bătrânul program de calculator. Înţelegi că nu vei putea să-ţi faci upgrade la programul tău de editare fotografie? Prin urmare, vei avea de ales: fie treci la Windows 7, fie rămâi la XP dar vei utiliza mai departe doar Photoshop 4. Asta e, unii cu tehnologie nouă, alţii doar cu privitul şi cu vulnerabilitatea.

Problema este că din studiile realizate de Microsoft s-a constatat că 30% dintre utilizatorii de Windows încă folosesc XP, asta înseamnă circa 500 milioane de calculatoare în toată lumea. Situaţie destul de înfricoşătoare, dat fiind şi faptul că foarte puţini dintre aceşti utilizatori de XP vor decide să treacă la Windows 7 sau 8, ceilalţi neputând să facă această mişcare datorită lipsei de hardware sau pentru că pur şi simplu nu îşi pot permite un nou calculator mai puternic, compatibil cu noile sisteme de operare.

Una peste alta, eu personal voi folosi mai departe Windows XP Professional, pentru că nu prea mă interesează să-i fac actualizări, pentru că folosesc Bitdefender Total Security şi pentru că ştiu cât de cât să mă feresc de viruşi, malware şi atacuri externe. Asta nu înseamnă că tu trebuie să faci la fel ca mine, decizia îţi aparţine în totalitate. Fă ce vrei, eu doar te-am atenţionat. Important este să ştii ce faci. Aşa că nu uita: AMR 82 de zile, după care XP va rămâne doar un copil orfan.

6 Răspunsuri la Microsoft îşi ia mâna de pe Windows XP

  • Natural spune:

    Cam nesimtiti cu faza asta… Sa faci o schimbare de dragul schimbarii sau ca asa vrea muschii lu’ Microsoft nu prea e pe placul meu. Nokia s-a scufundat pentru ca n-a prevazut schimbarea, astia parca vad ca se scufunda de la prea multe schimbari 🙂

    • Urieş spune:

      Mă rog, este programul lor fac ce vor, eu la fel o să fac ce vreau. Dacă mă schimb este foarte posibil să trec pe Linux MINT 16 PETRA, pe care îl recomand cu tărie. E ceva nou, ştiu, dar după o zi două deja e de acolo parcă de când lumea. Dar deocamdată voi rămâne ân continuare fan XP Professional.

  • Daniela Zaharia spune:

    Buna!
    Stiu ca sunt offtopic, dar am o rugaminte la tine daca vrei sa ma ajuti cu un sfat.
    Pana acum cateva saptamani puteam sa comentez pe orice blog, acum la unele din ele nu imi mai apare casuta de comentarii si nu pot sa vad nici comentariile altora pe aceste bloguri.
    Stii cumva cum se poate remedia situatia????
    Scuze daca m-am bagat ca musca in lapte, dar tot intreb lumea si nu gasesc raspunsul 🙁
    O zi buna!

    • Urieş spune:

      Poate ai problemele acelea tocmai pentru că ai comentat offtopic. Tocmai de aceea nu am ce sfat să-ţi ofer, aici vorbeam de cu totul altceva.

  • andrei spune:

    eu sunt adeptul schimbarilor, deci…

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.