22 mart. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Nicu Covaci, Phoenix și Turistul Rătăcit

Se aliniară cumva astrele, vorba astrologilor, și am reușit să ne adunăm patru oameni mari într-un singur loc, eu, Bogdan Giurgiu, soția lui Bogdan, Monalise Hihn și legenda trupei Phoenix, Nicu Covaci. Și astrele au butonat telecomanda pentru aceasta întâlnire într-o zi faină de sâmbătă.

Și, întâlnindu-l pentru prima oară într-un spațiu privat, mi-am dat seama că Nicu Covaci nu-i un fițos, ca vedetele de carton din ziua de astăzi, dimpotrivă, l-am găsit ca pe un om simplu, cu deschidere la vorbă simplă. E un tip rustic, cu conștiință, cu sufletul plin de România, chiar dacă nu prea mai stă prin România. L-am găsit ca pe un tip care suferă când vede clădiri ruinate, care acuză junghiuri când simte că haiducia, tradițiile și neamul românesc se pierd de la o zi la alta.

Și i-am povestit lui ”Phoenix” despre Turistul Rătăcit, proiectul meu fotografic pe care vreau să-l duc până în pânzele albe. Și Nicu Covaci chiar a fost încântat de el. Mai ales că omul ăsta, românul ăsta autentic, mai și pictează. Mai ales că omul ăsta care respiră românește prin toți porii e un artist înnăscut. Mai ales că omul ăsta e un ”nebun frumos” care are mesaje de transmis prin muzică, pictură și vorba simplă.

Și-am hotărât să încercăm să transformăm o fotografie de-a Turistului Rătăcit într-o pictură mare, imensă chiar, pe care s-o punem undeva în centrul Hunedoarei și pe care tot turistul rătăcit prin urbea care găzduiește Castelul Corvinilor s-o poată admira în toată splendoarea ei.

Și Nicu Covaci ar vrea și-un CeltFest, adică un festival altfel decât altele, un festival care ar putea aduce la Hunedoara, într-o singură zi, circa 300.000 de oameni. Și Bogdan Giurgiu ar vrea să facem prima fabrică de producere a bioetanolului din România în zona Hunedoarei.

Și Nicu Covaci poate să vină cu investitori pentru fabrica asta. Și fabrica asta ar însemna o gură imensă de aer proaspăt pentru Hunedoara cea sufocată de politicieni cu dare de mână doar pentru ei. Ce-ar însemna o fabrică de bioetanol?

Păi ar însemna că am putea să producem porumb în cantități industriale, că am produce bioetanol care a devenit obligatoriu pentru produsele petroliere, că porumbul ăla ar putea hrănii câteva sute, dacă nu mii, de vaci, că am produce lapte, că am putea înființa o fermă și, mai ales, că am putea da de lucru la cel puțin 1500 de oameni, și că am putea exporta bioetanol aproape în toate țările din Europa.

autograf-phoenix

Cam atât. Deocamdată.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.