2 apr. 2019
  |   Nu sunt Comentarii

Nu fă lucruri gratuite pentru că te vor suspecta de furt

Am obiceiul, uneori, să fac diverse lucruri la modul gratuit, pentru un prieten, pentru o cunoștință, pentru familie, nevoiași sau alte categorii de persoane pe care poate abia le-am cunoscut. Uneori îmi face plăcere, alteori mă simt constrâns. Să faci bine la modul gratuit nu-i rău. Am ajuns, însă, la concluzia că nu-i nici bine.

Citind, poate o să spui că sunt avar, ipocrit, închis la minte sau sălbatic. Unii mă cred chiar nebun numa` bun de dus cu salteaua. Nu sunt de nici unele. De fapt, prea puțin mă mai interesează cum mă cred unii. Prea m-am săturat să tot țin cont de gura lumii. În cazul de față vorbesc despre o părere formată în timp. Părerea mea. Să-ți explic mai pe larg.

Gratuit niciodată, chiar rugat

Exact. Chiar dacă te roagă cineva să faci ceva gratuit gândește-te de 10 ori. Pune-ți 100 de întrebări legate de motivul pentru care ești rugat să faci ceva gratuit.

Ce se întâmplă când o faci la modul gratuit?

  1. Nu-ți apreciază lucrarea.
  2. Se îndoiește de calitatea lucrării pe care ți-o cere s-o faci.
  3. Vrea să obțină maximul de beneficii pe eforturile tale maxime.
  4. Îți testează disponibilitatea.
  5. Mai târziu te va exploata la maxim.
  6. Dacă accepți să prestezi gratuit va crede mai târziu că ești hămesit.
  7. Când vei cere răsplată pentru munca ta te va refuza, așteptând să-ți oferi serviciile gratis, ca și data trecută.
  8. Îți va trimite și alți pretendenți la serviciile tale făcute gratis.
  9. După ce ai prestat, te va controla și critica la maxim, deoarece va crede că nu ai nici un cuvânt de spus atâta timp cât ai acceptat să prestezi gratis.
  10. Și nu în ultimul rând, este foarte posibil să te suspecteze de furt. Asta depinde de ce prestezi.

Ce se întâmplă când te refuză s-o faci gratuit?

  1. Apreciază munca și eforturile celor care îi oferă ceva.
  2. Nu tratează cu superficialitate profesionalismul, meseria, cunoștințele acumulate, gândirea constructivă și disponibilitatea celor din jur.
  3. Este deschis la negocieri.
  4. Te consideră un individ care știe ce vrea și care poate să ofere ceva de calitate la un preț corect.
  5. Dacă vei presta fix pe nevoile lui și îi vei oferi un preț bun te va recomanda și la alții.

În fine, unii cred că li se cuvine orice și că totul este la dispoziția lor la modul gratuit. Eu personal cred că e bine să oferi gratuități doar celor foarte apropiați, în speță, familiei și la maxim doi sau trei prieteni (atenție la termenul prieten).

Știu, unora le este greu să ceară bani pentru o anumită prestație făcută unui apropiat sau unui apropiat de-al unui apropiat. Uneori și mie îmi este greu. Dar încă mă educ.

Hai să-ți povestesc și o întâmplare recentă. M-am oferit să ajut o persoană foarte dragă mie, pe care chiar o iubesc. Și personajul respectiv a făcut multe pentru mine, așa că mi-am spus trebuie să ajut pentru că pot. Aproape de finalul prestației mele aproape că am fost acuzat de furt. Nu mi-a venit să cred. În lucrarea respectivă am angrenat alți prieteni care au prestat pentru mine gratuit, pentru că și eu la rândul meu am făcut pentru aceștia câteva lucruri la modul gratuit. Eu și alții am pierdut timp și neuroni ca să facem ceva la modul gratuit pentru persoana care îmi este dragă, iar această persoană mi-a pus la îndoială vorbele, calitatea lucrării și m-a suspectat și de furt. Am ajuns la ceartă, persoana respectivă și-a dat seama ce-a făcut, nu și-a cerut iertare, iar eu am rămas cu un gust amar în gură și cu o părere mare de rău că m-am implicat.

Cu o altă întâmplare care intră în categoria nu fă nimic gratis oricui și oricum s-a lovit un prieten de-al meu. Acesta s-a gândit într-un an să strângă donații în bani și să ajute o familie nevoiașă. Ce s-a întâmplat? Simplu. De fapt, deloc simplu. După ce a cărat cu cârca alimente, bunuri și a pus și bani pe masă, după un timp foarte scurt, nevoiașii, ghiftuiți și sătui, l-au amenințat pe amicul meu că o să-l reclame la poliție pentru că, cumva, știu ei foarte bine, că acesta și-a păstrat bani pentru el. Hait!

Nu încerc aici să îndemn la a face orice în viață doar pe bani sau pe diverse alte beneficii. Spun doar că e bine să te gândești de 10 ori la personajul pentru care vrei să faci ceva gratuit. Sunt omul care îți dă cămașa de pe el, absolut gratuit, dacă te simte la ananghie, fără să aștept recunoaștere sau diplome de merit. Doar că de prea multe ori am fost dezamăgit pe tema asta. Am ajuns la concluzia că dacă vrei să faci ceva gratuit, fă-o doar pentru persoanele pe care, mai apoi, nu le vei mai întâlni niciodată. Altfel, s-ar putea să te confrunți cu situațiile de mai sus sau chiar cu unele și mai urâte. Deși e dificil să mai spui în ziua de azi că un anumit personaj chiar merită să faci ceva pentru el la modul gratuit. Cu toate astea, sunt sigur că eu personal o să mă mai risc. Pentru că așa sunt eu, nu pot să stau cu mâinile în sân și să spun că vreau bani de la cineva care chiar nu are. Iar în fața animalelor aflate la ananghie mă voi pleca mereu și voi face tot ce voi putea fără absolut nici o ezitare. Tu, fă cum crezi, dar să nu zici că nu ți-am zis.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.