5 iun. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Oare cine-i român în România?

Unii au arborat niște drapele în public, în centrul orașului, și alții s-au adunat să le venereze. Problema-i că drapelele alea erau de-ale secuilor și fluturau în vânt chiar în Miercurea Ciuc, adică chiar în România.

O vreme o fost bine. Nu multă vreme, că or venit polițiștii. Da, polițiștii de la Poliția Română care or spus că nu-i voie să faci așa ceva.

Bun, asta-i bine. Dar nu-i bine altceva! Polițiștii or fost atât de calmi, bă, dar atât  de calmi că m-or enervat. Unul o vorbit cu un reprezentant al celor entuziasmați de culorile secuimii și-o ajuns la concluzia că totu-i bine și că nu trebuie decât să strângă pânzele alea, să le pună la sub braț și să plece.

Păi stai, domnule polițist, chiar așa? Și amenda? Sunteți atât de evaziv și de în văzul lumii și dumneata nu te sinchisești nici măcar să dai o amendă, fie și una mică de un leu greu, că moneda secuimii nu există? Sau te pomenești că acolo te-au trimis chiar șefii…

Hai, relaxează-te, te văd unii că ești încordat, dar cei mai mulți îți măsoară soldurile, de la distanță, în timp ce te tot duci cu steagul lor. Și încă ceva, domnule polițist, dumneata nu ai auzit că te întrebau unii dacă-ți este rușine? Dumneata nu ai auzit că te-au făcut secuii prost, ceea ce înseamnă că unii minoritari batjocoresc instituția statului, justiția, regulile și ordinea publică? Chiar așa de surzi îs unii polițiști?

Domnule polițist, asta-i chiar culmea, dumneata nu ai auzit că secuii care ignoră faptul că sunt în România te-au făcut  hoț și te-au huiduit pentru că le-ai luat jucăria, adică drapelul cu însemnele secuilor arborat într-un spațiu public și în mod ilegal?

Dar să vedem ce spun și maghiarii despre asta…

Conflict-poliție-secui

Se pare că noi, românii, începem să ne deșteptăm (oare asta se datorează cântecului Deșteaptă-te Române?) în timp ce unii minoritari cad din ce în ce mai des în ridicol. Și ca să nu se creadă că sunt rasist, spun că am abordat aici, acum, acest subiect din motive strict patriotice, pentru că eu personal îmi iubesc țara, ca și geografie, ca și popor, ca și istorie și nu pot să stau pasiv atunci când unii vor să mă înjosească, să mă umilească și chiar să-mi fure identitatea națională.

România este și va rămâne România. România nu-i nici Ungaria, nici ținutul secuiesc, nici Mongolia. Iar dacă trăiești, respiri, muncești, înveți în România trebuie să respecți legile, regulile românești și mai ales însemnele și limba română.

În România trăiesc și germani, maghiari, evrei, italieni, turci sau bulgari, ce-ar fi dacă toți minoritarii ar ieși în stradă și ar arbora în piața publică diverse drapele cu însemnele etniei lor? Că ce, că de ce nu?

Legile acestei țări interzic arborarea de drapele ale unor țări străine dacă prin acest lucru se aduce atingere la demnitatea însemnelor naționale. Art. 7 din Legea nr.75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, spune cam așa:

Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivități şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.

Serios?

Art. 236, Cod Penal – Ofensa adusă unor însemne

Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Pe bune?

Apropo, știai că drapelul României seamănă foarte tare cu drapelul Ciadului?

Drapel-Ciad

Drapelul Ciadului

Drapel-România

Drapelul României

Oare dacă cineva ar arbora mâine în centrul Bucureștiului trei drapele, două aparținând Ciadului și unul cu însemnele României, și-ar da cineva seama de păcăleală? Pentru că știi ce anume le deosebesc pe cele două drapele? Nuanțele. Numai că nuanțele sunt atât de subtile încât ochiul poate fi păcălit foarte ușor.

Dar mă rog, să vedem și povestea cu nenea polițistul care permite unor minorități să facă ce vor cu haina statului, care poate să suporte aproape orice fel de înjurătură, care ”fură” un drapel secuiesc chiar de sub ochii secuilor fără să facă nimic altceva.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.