4 mai 2019
  |   Nu sunt Comentarii

Păpușarul și jucăria

Păpușarul are o jucărie pe care o ghidonează cu ajutorul unor sfori. Cum vrea el. Jucăria nu are viață. Ea e moartă fără păpușar. Ea nu e conștientă că atunci când păpușarul o să moară și ea o să-și înceteze acrobațiile și va deveni decor într-un pod sau o ladă uitată de timp într-o mansardă bântuită de stafii.

Când păpușarul e vesel, jucăria lui încropește tot felul de chestii hilare și uneori haioase. Păpușarul, ca jucăria lui să fie cumva veselă, se preface că are o singură jucărie. Și jucăria chiar crede. E naivă. Așa e ea. Și sensibilă. A încăput pe mâna unui păpușar prea ghiolban, prea prost, prea nu știu cum.

Și păpușarul ăsta și prost și idiot din fire, care crede că păpușa lui e disponibilă oricând, se dă uneori și lup moralist. Le cere tuturor păpușilor să stea cuminți. Că, cică, așa se cade. El, un depravat ordinar, un niște nimeni care a depins doar de alții, a devenit un lup moralist. Așa-s păpușarii, n-ai ce să le faci. Și el crede că toți îl cred. El are mereu dreptate, nu greșește niciodată, el are treburi și nu trebuie să fie deranjat, doar el e păpușar și doar el manevrează sforile. Jucăriile sunt fără fără suflare, doar păpușarul le dă viață.

Păpușile, ca proastele, râdeau, în subsol. Păpușarul nostru bla, bla, bla. Și ele tot ziceau. Până într-o zi când a intrat o păpușă care știa să cânte la pian. Da, acolo, în ungherul acela întunecat, era și un pian. Da. Și păpușa aceea a început să cânte la pian. Păpușarul o privea și nu-i venea să creadă. O păpușă care cântă la pian? Apoi a venit seara și noaptea își așternea încet, încet păturile negre peste Univers. Păpușarul, ostenit, dar mereu arțăgos, trăgea de pătură doar spre el, neglijând jucăria care stătea cuminte în stânga lui fără suflare. Apoi se așternu liniștea.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.