1 mai 2016
  |   2 Comentarii

Paște Fericite sau Paști Fericit?

Faza cu prima zi de după noaptea învierii e clară, Hristos a Înviat, Adevărat că a Înviat. Dar cum stă treaba cu Paște Fericit? Că mă tot contrazic cu unii și cu alții. Că tot întreb filologii și tot nu mă lămuresc. Până la urmă cum este corect, Paște Fericit, Paști Fericit, Paște Fericite sau Paști Fericite?

Să spui Paște Fericit mie îmi pare, dacă nu incorect gramatical, cel puțin haios. Adică te trimit să paști fericit ca un cal slobod pe tarlaua plină cu iarbă proaspătă?

Să spui Paști Fericit iarăși îmi pare că faci mișto de mine. Cum adică, eu pasc fericit, adică eu sunt erbivor și tu mă trimiți pur și simplu la păscut?

Parcă Paște Fericite sau Paști Fericite s-ar apropia mai mult de adevăr. Dar, dacă tot am ajuns la doar două exprimări, care din ele rămâne, totuși, varianta corectă?

Paște Fericite parcă nu sună bine. El paște, până aici e corect, dar ca el să paște fericite nu-mi pare deloc corect. El paște fericit și-atât.

Paști Fericite îmi sună parcă cel mai bine. Filologii înverșunați îmi spun că asta-i varianta corectă. Sfinții aflați încă în viață, adică unii care sunt popi cu diplome de doctoranzi, spun că varianta corectă ar fi Paști.

Deci, eu pasc, tu pași, ei pasc, adică noi toți suntem niște oi și am fost trimiși la păscut în fiecare an chiar de către Biserica Ortodoxă Română? Tot ce-i posibil.

Hai, rog toată filologimea din România și de peste hotare să-mi explice, să mă lămurească, pasc sau paști, paște fericite sau paște fericit? Suntem trimiși la păscut sau sărbătorim ceva? Vezi ce spune și protopopul dr. Ioan Bude.

2 Răspunsuri la Paște Fericite sau Paști Fericit?

  • Don Juan spune:

    Sunt cuvinte cu aceeasi forma dar inteles diferit.Omonime,asa se numesc,dar tu evident esti un incult,nu ai auzit de asa ceva, si iarasi incerci sa denigrezi credinta in Dumnezeu si in sarbatoare.Paganule!

    • Prietene, te-am mai lăsat și tura asta. Dacă nu vrei să încetezi cu etichetele gratuite există funcția block, sper că înțelegi despre ce vorbesc.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.