1 iul. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Pista pentru biciclete este doar pentru bicicliști, nu și pentru proști

Am fost de curând în Italia și am vizitat trei orășele mai mici. Mă rog, erau mici, dar mari. Și acolo am văzut piste destinate bicicliștilor, pentru că acolo sunt foarte mulți oameni care merg cu bicicleta. Și acolo, pe acele piste merg doar bicicliștii, acolo nu bicicliștii îi feresc pe pietoni, ci pietonii sunt mereu atenți ca nu cumva să apară un biciclist și să dea peste ei. Că acolo, frate, biciclistul te claxonează, că, deh, poate el are o bicicletă mai silențioasă și tu ești tare de urechi și nu-l auzi, iar dacă nu te dai la o parte de pe pista de bicicliști, ori te ia de urechi, ori cam dă peste tine.

Acolo, toată lumea respectă semnele de circulație, diversele însemne stradale, acolo toată lumea știe unde îi e locul. Sigur, mai fac și ei d-alea românești, adică trec strada pe roșu, dar nici chiar așa.

La români totu-i exact pe dos. La mine în oraș, cu chiu, cu vai, a fost construită o pistă de biciclete. Nu-i rea, decât deloc e bună și aia. Așa că mă tot duc și mă avânt pe ea cu bicicleta între picioare și cu rucsacul în spate. De fiecare dată, fără absolut nici o excepție, trebuie să existe cel puțin 5 proști (am făcut o medie) care, în loc să-și plimbe curul PE LÂNGĂ acea pistă destinată bicicliștilor, adică pe trotuarul care-i destul de larg, ei merg deșirați pe ambele sensuri ale pistei, eu fiind astfel nevoit, de fiecare dată, fie să claxonez, fie să trec pe trotuar, aceștia nefiind prea dispuși să circule pe unde trebuie să circule pietonii. Promit că revin și cu un material filmat, ca să nu zică cineva că vorbesc eu prostii.

N-am văzut așa ceva. Dacă nu există pistă pentru bicicletă, sărim la gâtul aleșilor că nu avem pistă destinată bicicliștilor, iar când o avem nu-i lăsăm pe bicicliști să se dea pe ea. Dacă nu avem trotuar sărim în sus că nu avem și când apare unul circulăm pe stradă. Cu alte cuvinte ne cam doare la bască,  mai dă-i în pana lor de șoferi, să circule și ei pe sus, pe lângă drum, pe unde pot.

Dacă nu avem străzi, urlăm la lună, iar când avem una ne suim cu mașina pe trotuar, adică mai dă-i dracului de pietoni. Adicătălea, de ce dracu nu-și iau și ei mașină? Nicicum nu-i bine.

Chiar îți trebuie doctorat în transporturi terestre ca să înțelegi că o pistă pentru biciclete este destinată bicicliștilor? Chiar ai nevoie de un stadiu intens de pregătire ca să înțelegi că pietonii merg pe trotuar nu pe caldarâm? Chiar trebuie să ne trăinuiască străinii ca să înțelegem că mașinile parchează pe un loc de parcare, nicidecum pe trotuarul care poate și-așa-i îngust?

Afară din țară de ce nu procedați la fel, chiar vă este frică de regulile străinilor?

Extras din legislația specială pentru bicicliști

Pista pentru biciclete – subdiviziunea părții carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separată de drum, special amenajată, semnalizată și marcată corespunzător, destinată NUMAI circulației bicicletelor și mopedelor.

Ce dracu nu-nțelegi din fraza aia?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.