18 sept. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Poveştile fotografilor hunedoreni la ceas aniversar

Fotografia reprezintă o viziune, iar o viziune profundă conduce întotdeauna spre o poveste frumoasă, uneori uimitoare. Când spui fotografie invoci eternitatea şi obligi timpul să se oprească preţ de câteva secunde. Arta fotografică obligă pictura să se definească. Oamenii vor fotografie pentru că vor să imortalizeze amintiri şi momente excepţionale. Pasiunea pentru fotografie uneşte oameni care vor să se exprime fără cuvinte. În timpul vieţii suntem martorii evenimentelor care se produc în jurul nostru, iar fotografia ne ajută să strângem dovezi că lumea a existat. Poveştile fotografilor uneori ne fascinează, alteori ne produc durere şi stări care nu pot fi declanşate de nici o altă artă.

Am fost invitat la cea de-a III-a ediţie a Salonului de fotografie hunedoreană, intitulat „ÎnSEMNE fotografice 2”, un eveniment care a adus în faţa publicului tot mai numeros munca a 73 de fotografi. În cadrul vernisajului a fost lansat şi un catalog intitulat „Întâlniri în Atelierul de fotografie”. AF a fost fondat în luna ianuarie 2014 de Grigore Roibu, Andrei Rosetti şi Iulian Solda, trei oameni implicaţi activ în peisajul artelor plastice. Scopul acestei grupări a fost atragerea elevilor iubitori de fotografie din cadrul Colegiului Naţional Decebal din Deva. Însă de la o întâlnire la alta fondatorii şi-au dat seama că la AF trebuie să participe şi alţi fotografi, începători sau avansaţi.

Şi timpul a trecut, evenimentele au devenit tot mai interesante, iar acum AF a devenit o manifestare reprezentativă pentru cultura hunedoreană. Am trimis şi eu fotografii pentru vernisajul de ieri, alături de alţi 72 de fotografi din toate zonele judeţului şi ale ţării. Au fost alese 30 de lucrări şi au fost expuse la Colegiul Decebal. Am privit operele şi mi-am dat seama că există artişti autentici încă necunoscuţi, oameni care simt frumos şi văd detalii pe care unii nu reuşesc să le vadă nici dacă ar trăi mai multe vieţi.

Atelierul de Fotografie a reuşit să îi încurajeze chiar şi pe cei mai timizi fotografi. În plus, AF a adus în faţa publicului interesat artişti fotografi care chiar au ceva de spus când vine vorba de imaginea imortalizată pe senzorul camerei foto. În data de 28 mai 2015 AF l-a adus pe Părintele Pantelimon Şuşnea, acesta le-a vorbit pasionaţilor de fotografie despre puterea, frumuseţea şi magia imaginilor din mijlocul naturii. Am fost şi eu prezent la acea întâlnire şi am plecat acasă cu câteva idei la care încă mă gândesc intens să le pun în practică. „Imaginea, la fel ca şi cuvântul, poate să tămăduiască, poate să lecuiască, dar, la fel de bine ea poate să devină un par, o armă care zdrobeşte şi răneşte”, spunea călugărul Pantelimon Şuşnea, fotograf şi iconar al Mănăstirii Oaşa din Munţii Şureanu, absolvent al Facultăţii de Arte şi Design Timişoara.

AF şi Colegiul Decebal din Deva au înlesnit numeroase prezentări de proiecte, expoziţii, au adus numeroşi artişti care să împărtăşească idei din tainele fotografie, au încurajat fotograful începător să se exprime, au unit oameni pasionaţi de artă şi frumos şi au determinat autorităţile locale să-şi îndrepte atenţia şi spre activităţile care fac bine sufletului şi minţii. Ieri am primit primul catalog cu toate evenimentele AF de până acum. Am fost fericit să văd că şi numele meu se află printre cei care şi-au pus amprenta asupra acestei manifestări culturale. În plus, am fost bucuros să revăd oameni care sunt capabili să spună poveşti fotografice uluitoare.

În rest, numai de bine. La mulţi ani AF. Aştept noile provocări. Pe cele care au fost le poţi desluşi aici sau aici.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.