15 oct. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

RCA la preţul unui Logan nou

Articolul acesta nu este o glumă şi nici un pamflet. Printre altele sunt şi broker în asigurări non-viaţă. De fapt lucrez în asigurări de vreo 15 ani. Am văzut şi auzit multe poveşti şi întâmplări în acest domeniu. Astăzi o să-ţi povestesc despre două situaţii absolut stupide, demne de cartea recordurilor, este vorba de tarifele la RCA şi efectele asigurărilor RCA încheiate pentru remorcile camioanelor. Să începem cu începutul.

RCA cât un logan aproape nou

Majoritatea clienţilor mei sunt persoane juridice. Aşadar mă sună un client şi-mi spune să-i reînnoiesc poliţele RCA la un cap tractor şi 3 remorci. No problem, intru pe platforma online şi caut clientul. Dau de el, introduc datele capului tractor cu RCA-ul expirat şi dau click să văd lista cu tarife de la societăţile de asigurare cu care lucrez. Mă uit şi, instantaneu, îmi pun întrebarea dacă nu cumva dioptriile de la ochelarii mei sunt depăşite. Mă mai uit odată cu atenţia mărită. Chiar văd bine, nu am nevoie de ochelari de vedere noi. Ceea ce am văzut este real. Uită-te şi tu şi apoi mai povestim.

oferta-RCA-calculoferta-RCA

Bă tu chiar eşti prost? Cum mă să oferi tarif pentru o asigurare de Răspundere Civilă Auto de 42.970,03 lei, adică 430 de milioane de lei vechi? Şi dacă te uiţi în lista cu tarife vei observa că Unica nu este singura firmă care oferă tarif de dai pe spate. Şi lista nu este generalizată, este special făcută pentru un singur camion. Şi acel camion este în al cincilea an de asigurare fără accidente, prin urmare are şi ceva reducere substanţială… Bă, eşti prost? Nu, tu nu eşti prost, prost ar fi clientul care ţi-ar cumpăra asigurarea aia!

Asigurarea RCA pentru remorca camionului este făcută degeaba

Un camion este compus din două piese, cap tractor şi remorcă. Pentru capul tractor se încheie o poliţă RCA, pentru remorcă se încheie altă poliţă, ambele având tarife diferite, cel mai mare fiind cel pentru capul tractor.

Ce crezi că se întâmplă în cazul în care camionul loveşte o maşină sau orice altceva cu remorca? Îţi spun eu, se foloseşte poliţa RCA făcută pentru capul tractor, motivul fiind acela că o remorcă nu poate lovi un ceva fără cap tractor. Prin urmare, poliţa făcută pentru remorcă este încheiată degeaba, adică banii încasaţi pentru ea sunt un fel de cadou pentru firma de asigurări.

Dar ce crezi că se întâmplă când poliţa încheiată pe capul tractor expiră? Îţi spun tot eu, dacă vrei să o reînnoieşti vei plăti cu 30% mai mult pe motiv că ai avut accident şi ai lovit un ceva cu remorca, iar poliţa pentru remorcă nu v-a avea majorare de tarif pe motiv că o remorcă nu poate lovi un ceva fără capul tractor. Bă, eşti prost?

Proprietarii de camioane se tot plâng la mama şi la tata, în stânga şi-n dreapta, dar degeaba, această regulă încă rămâne în vigoare. Aşa se fac bani, băi, nu muncind 8 ore pe un salar minim de 1050 de lei. Pricepi?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.