8 mai 2017
  |   7 Comentarii

PREZENT – Alchimii Subiective, o expoziție de fotografie specială organizată de AAFH

O expoziție de fotografie spectaculoasă prin imagini și calitatea printului. AAFH, Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni, adică un club fotografic care tocmai a luat ființă și care promite artă, calitate și mult profesionalism. Foaierul Teatrului de Artă din Deva, județul Hunedoara, gazda celei mai spectaculoase expoziții de fotografie organizată vreodată de o asociație de fotografi din județul Hunedoara. 9 mai 2017, ora 18: 00, vernisajul expoziției PREZENT – Alchimii Subiective.

Expun 20 de fotografi, 20 de lucrări artistice de mari dimensiuni. Expoziția aceasta nu e doar o simplă expoziție. În fapt, vorbim de un eveniment, credem noi, istoric. AAFH debutează cu primul spectacol fotografic, sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România, expun cei mai reprezentativi fotografi din județul Hunedoara, fotografii artistice printate la o calitate superioară, povestea celor 20 de artiști fotografi care și-au unit forțele și munca pentru această expoziție, 20 de lucrări, 20 de povești, subiective, imortalizate de retina unor oameni care iubesc frumosul și mai ales arta fotografică.

Fiecare fotografie are întotdeauna o poveste, dacă nu există povestea înseamnă că vorbim despre o simplă poză, de un banal selfie făcut în grabă și din dorința doar de a arăta ceva, cuiva, pe facebook sau pe alte rețele de socializare.

Fiecare fotograf are o lume personală în care trăiește și în care caută mereu și mereu ceea ce crede el că e frumos, din acest motiv vorbim, de această dată, despre alchimie și subiectivism. Artistul fotograf nu poate aproape niciodată să fie obiectiv, pentru că subiectivismul, de fapt, dă naștere întotdeauna la o lucrare artistică. Fotograful povestește prin imagine, publicul, spectatorul, povestește despre povestea fotografului prin simțuri, exclamații și mai ales prin aprecieri sau critici. Fotograful trebuie să interacționeze cu publicul și asta se poate face doar prin prezent și prezență fizică.

Un fotograf aduce întotdeauna în atenția publicului său doar trecutul, un prezent care a fost prezent dar a devenit trecut, un prezent care poate rămâne la timpul prezent chiar dacă artistul fotograf a trecut în neființă. Arta fotografică are reguli, dar limite niciodată. Există fotografi nonconformiști și fotografi care nu ies niciodată din tipare. Pe toți ar trebui să-i observăm, pe toți ar trebui să-i privim, pentru că, de fapt, toți artiștii fotografi ne aduc lumea și prezentul la picioare, chiar dacă noi privim doar la timpul viitor.

Artistul fotograf e un veșnic căutător de frumos, un frumos pe care poate că-l găsește doar după multă muncă și efort, după multe dezamăgiri și încercări, după multe eșecuri sau satisfacții personale.

Pentru această expoziție s-au purtat zeci de discuții, s-au cheltuit destul de mulți bani, s-au luat decizii, s-a tratat fiecare detaliu în parte cu maximă seriozitate și profesionalism și, nu în ultimul rând, fiecare fotograf expozant a selectat cu greu din propriul portofoliu fotografia care a crezut că îl reprezintă cel mai bine pentru un spectacol cu lumină printată numit alchimii subiective. Așa că merită să fii prezent acolo. Intrarea e liberă.

Și eu am o lucrare la această expoziție de fotografie, motiv pentru care am mari emoții. De fapt, cred că fiecare dintre cei 20 de artiști fotografi au deja emoții și se întreabă fiecare, oare cum ne vor primi, cum ne vor privi?

Expun: Grigore ROIBU, Andrei ROSETTI, Adrian STOICA, Ovidiu MANOILESCU, Alexandru POPA, Marius ISFAN, Marius PEPTAN, Raul POENAR, Cosmin-Ovidiu STAN, Florin-Marius CAZAN, Ioana-Cristina RUSU, Mihai PANAITESCU, Iulian SOLDA, Ovidiu RAȚIU, Traian URIEȘ, Horia TRÂNC, Daniel I. IANCU, Helga LANDT, Ioan TODOR, Cristian RUS.

Grigore Roibu, membru fondator și președinte al AAFH – Practic, reprezentăm (ca asociație – n.r.) atât municipiul cât și județul Hunedoara la nivelul expozițiilor mari din lumea asta. Practic, unul dintre scopurile esențiale ale asociației este acela de a promova frumusețile județului – pentru că aici la noi calci, efectiv, pe istorie, dar și arta și artiștii hunedoreni. Nouă, celor din AAFH, nu ne este indiferent cum ieșim public, ca și fotografi, ca și expoziție de debut, vrem să atingem un anumit standard, prin urmare, totul a fost pus la punct în cel mai mic detaliu.

Adrian Stoica, membru fondator și vicepreședinte al AAFH: Să nu uităm faptul că tot ceea ce veți vedea expus la PREZENT – Alchimii Subiective sunt lucruri pe care cu toții le vedem aproape zi de zi dar pentru care uităm să ne mai facem timp să le privim, prinși de treburile cotidiene.

Ne vedem, deci, mâine, azi, ieri…

Mai multe detalii și pe siteul AAFH

7 Răspunsuri la PREZENT – Alchimii Subiective, o expoziție de fotografie specială organizată de AAFH

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.