17 aug. 2017
  |   1 Comentariu

Să (ne) râdem cu Poliția Locală de Maidan. Aia are. Asta n-are. Care-i aia câștigătoare?

Mă sună un prieten. Cel mai vorbăreț prieten al meu, Grigore Roibu, președintele Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni. Futui, zic, mă sună Grig și eu n-am apucat să merg la budă. În fine, răspund. Aflu astfel că Poliția Locală Rutieră de la Hunedoara o dat iar cu ea de gard. Îmbrânceli, favoritisme, discriminări, amenzi. Păi ce s-a întâmplat, zic?

Povestea în câteva cuvinte…

Grigore Roibu și Alexandru Popa, doi prieteni și colegi de asociație, merg la Castelul Corvinilor din Hunedoara, să participe la un vernisaj de fotografie. Nimic interesant. Se bagă băieții mei pe sens unic, dar numai după ce îl întreabă pe polițistul local dacă pot parca și ei acolo pentru 15 minute. Sâc. Și voi… Nenea localul nu zice nimic dar nici nu obiectează. Și așa începe circul.

Să vedem întâi filmul…

Corect…

Da, prietenii mei au parcat într-un loc interzis. Sens unic și barieră instalată de Poliția Locală Rutieră Hunedoara. Ce spune legea 155/2010? Poliția Locală poate aplica sancțiuni. Însă, aceeași lege, nu spune că poliția locală are dreptul să verifice permisele auto (excepție făcând situațiile în care este însoțită de Poliția Română), că poate aplica amenzi și sancțiuni preferențial, că polițiștii locali pot să îmbrâncească un cetățean, că polițiștii locali pot interzice unui cetățean să aibă păreri, presupuneri sau obiecții cu privire la ceea ce polițiștii locali (funcționari publici, atenție!) debitează în funcție de cât căcat au în cap.

Da, ai greșit? Plătește, legea e lege și pentru tine. Da, ești ORGAN? Aplică legea la toți cei care greșesc. Ca ORGAN nu ai dreptul să nu vezi (ai fost cercetat medical, nu-i așa?), să te comporți ca un vânător de trofee care își alege în mod preferențial prada. Ori gigeii ăștia care apar în filmulețul de mai sus sunt proști, neinstruiți, încrezuți, plini de ei (cu căcat, că creier… din pulă de la mama, n-au, mnezăul oamenilor, când o împărțit creierul, o zâs așa: la locali să nu le dați, îl vor irosi pe păcănele și pe inventat lozinci de genul ”noi suntem miezul, începutul și sfârșitul căcatului din curul oamenilor”), și plini de zel apocaliptic, după ei potopul.

E nașpa, localule, să te zbârlești la cetățeni, pe ei trebuie să-i aperi, să-i slujești, să-i faci să se simtă în siguranță, mai ales când ești cel care se presupune că ar trebui să stai între bine și rău. Și nici să dai cu bâta din prima, nu-i bine. De ce? Pentru că unii oameni sunt înțelegători, pentru că legea supremă spune că mai întâi de toate trebuie aplicată legea umană, adică aia prin care comunici pe limba celui care a greșit. Dar tu nu prea știi despre ce vorbesc, localule, polițist repetent la cultura maselor, la algebră, la limba și literatura română, că doar din aceste motive te-ai făcut polițist local, nu-i așa? Că ești prost. Că cine dreacu se face polițist la locală dacă nu-i suficient de prost?

Incorect…

Nu îmbrâncești șoferii. Constituția României îți dă dreptul să te exprimi liber în scris și oral. Bineînțeles, responsabilitatea pentru ceea ce spui îți aparține în totalitate. Ai un pix cu pastă albastră? Dă-l și la alții și lasă-i să-și spună părerea până la capăt. Nu amendezi doar mașini cu marca Chevrolet.

Părerea mea…

În zonele cu impact mare la public, mai ales turistic, trebuie trimise ORGANE de ordine publică măcar cu creier artificial. Organele pline cu căcat în locul unde se presupune că ar fi trebuit să fie creier trebuie trimise în zone în care se organizează prevenții pentru invazii de țânțari, muște și lilieci cu pula mare.

Serios, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, monumentul istoric care atrage din ce în ce mai mulți turiști, trebuie instalați polițiști care ATRAG, care nu au greață de oameni, care suportă bine înjuriile (că sunt și proști), care nu-și fac treaba în funcție de cât salariu primesc.

O chestie foarte interesantă: ”m) coopereaza cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru identificarea detinatorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a stationarii neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public.” Asta scrie în legea 155 din 2010. Serios?

În fine, a nu se înțelege că țin partea cuiva în toată această poveste. Am încercat doar să cântăresc. Și am constatat că în direcția Poliției Locale Hunedoara talerul pute mai tare. Nu împuști cimpanzeii pentru că a dispărut pădurea. Nu cultivi procese verbale pe considerentul că doar așa îți faci BINE treaba, haosul deja există, tu, ca mare ORGAN care te crezi, nu trebuie decât să te asiguri că el nu se extinde.

Un răspuns la Să (ne) râdem cu Poliția Locală de Maidan. Aia are. Asta n-are. Care-i aia câștigătoare?

  • În mare parte articolul lui Traian Urieș surprinde o stare de fapt, pe care mulți dintre noi o condamnăm în comunitățile în care trăim. Dreptul la opinie sau cel de a lua atitudine în fața unor abuzuri mi se pare normal, obligatoriu și demn de a fi respectat. Cu toate acestea mă dezic de limbajul folosit de autor în articol. Nu pot interveni asupra părerii autorului dar subliniez că nu sunt de acord cu nici un tip de jignire la adresă oricărei instituții sau persoane fizice. Sunt împotriva atitudinii unor oameni care fac exces de zel, reprezintând o instituție a statului (mai ales când aceștia uită care este rolul lor în comunitatea locală), lucruri ce trebuiesc aduse în fața opiniei publice, dar consider că nu trebuie să-i jignim folosind cuvinte care depășesc, la un moment dat, o anumită limită.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.