21 feb. 2017
  |   Nu sunt Comentarii

Ridică privirea, privește cu încredere

Ridică privirea. Nu te mai uita în pământ. La pământ. Unul dintre actorii mei preferați, Victor Rebenciuc, le dădea studenților săi, la început de carieră, un singur îndemn. Exact! Deschide ochii. Asta încerc să-ți spun și eu aici. Ridică capul, nu-l ține în pământ. Privește și în sus. Poate o să fie mai greu, dar acum ai șansa să deschizi ochii și să privești și în sus. Nu rata șansa asta.

Deschide ochii mari. Nu te mai considera tânăr sau foarte tânăr. Nu te mai considera bătrân sau foarte bătrân atâta timp cât încă mai poți să te miști. Bătrânețea nu vine din eforturile noastre fizice, ci, în primul rând, din mintea noastră.

Cască ochii, din ce în ce mai mari. Te întreb, dacă ai închide ochii și ai încerca să mergi prin întuneric ce anume ar face diferența? Ochii sau întunericul? Situația nu ar fi aceeași? Nu ai merge prin același întuneric? La fel e și viața.

Poate că uneori trebuie să te târăști pentru a evita anumite obstacole. Poate că uneori ar trebui să gonești sau să mergi tiptil pentru a putea trece la un nivel superior. Nu urcușurile sau coborâșurile te vor face să răzbești, să ajungi cât mai departe în viață, ci privirea ridicată și atitudinea de om care are curajul să privească orice creatură în față.

Emite pretenții, cere, întreabă, cercetează și mai ales stai cu capul sus și cu ochii deschiși. Expresia capul plecat sabia nu-l taie a fost inventată și cultivată pentru a-i ține pe oameni umili, neîncrezători, temători și mai ales supuși. Uită de expresia asta, e un mare fals.

Foto: Sergey Piltnik

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.