30 iul. 2013
  |   18 Comentarii

Sa vorbim in sens giratoriu

Ce este un sens giratoriu? Este o intersectie de doua sau mai multe drumuri in care intra primul care ajunge la ea si iese tot primul pentru ca deja se exprima, adica invarte de volanul unei masini sau de ghidonul unei biciclete sau motociclete. Ceilalti participanti la trafic stau cuminti si asteapta disparitia celui de care vorbeam mai sus. Are sens ce spun eu aici? Sigur ca are, pentru ca vorbim de unul giratoriu. Sau nu? Oare cuvintele astea de le-am folosit eu aici is fericite cu sensul dat de mine, adica ala giratoriu?

Cineva ii spune la intersectia aia rotunda “sensu’ gilatoriu” si sunt multi pe care i-am auzit exprimandu-se asa. Dar nu conteaza, spuna fiecare ce-o vrea si cum poate, eu azi mi-am propus sa vorbesc cu sens, cu cat de mult sens pot eu si ma pricep. Asta inseamna ca tot ce voi scrie aici va avea sens, unic sau multiplu, giratoriu sau dirijat prin semnale scurte, adica prin cuvinte, pentru ca am auzit ca un singur cuvant il poti folosi in multiple situatii, cu in zambet ca insotitor poti glumi, insa cu o incruntare buna de fotografiat poti declansa un razboi. Cred ca are sens, nu?

Deci, sa vorbim cu sens. Ghid practic

  1. O cucuvea a cantat. Bun, asta inseamna ca era noapte si ca pasarea asta a invatat sa cante. In sensul bun, ca in cel rau cucuveaua ar fi fluierat.
  2. O masina intra in sensul giratoriu si apoi iese pe primul drum din dreapta. Asta inseamna ca masina nu zboara, deci terminati cu filmele alea de doi bani in care masinile zboara.
  3. Pe cainele meu il cheama Cezar, asta inseamna ca am un ciobanesc german care are un nume, nu-i asa?
  4. Cineva a spus ca a inceput o dieta miraculoasa pentru slabit. Foarte logic, deci asta inseamna ca acea persoana este grasa. Sau nu?
  5. Dimineata ma uit in oglinda si sunt fericit ca ma recunosc, e bine, asta inseamna ca in fiecare noapte ma stochez in memorie.
  6. Cand am noroc sunt fericit, cand nu mai am spun fire’ati ale dreacu de femei, asta inseamna ca pot fi si misogin. E bine de stiut.
  7. Am doua oua proaspete in frigider de doi ani, le-am lasat acolo sa ramana proaspete pana in momentul in care voi sti care este primul sau celalalt, dupa care le voi arunca, stricate fiind.
  8. Am acasa pe peretele din sufragerie un tablou de Pablo Picasso, asta inseamna ca trebuie sa mi-l cumpar cat mai repede pentru a nu-i mai simti atata lipsa.
  9. Cand nu am chef de munca imi spun: iata, am si eu putin noroc pe ziua de astazi. Si ma culc la loc.
  10. Noaptea trecuta am reusit performanta de a strange in fata balconului meu toti oamenii din oras, mai putin bebelusii. A fost frumos sa vad ca ma asculta atata lume. Apoi am dat cu mana in perete si m-am trezit. Deci, eu cand dorm visez.
  11. Bunica mea mi-a spus candva ca atunci cand voi creste mare ar fi frumos sa ma insor. N-am contrazis-o, pentru ca mi-am dat seama ca mama mea intr-adevar a avut si ea o mama, pe bunica.
  12. Cand te faci de ras inseamna ca te razi tu pe tine si altii asista la asta.
  13. Am mai spus treaba asta dar neaparat trebuie sa repet: eu cand ii ascult pe altii vorbesc neincetat pentru a fi sigur ca oamenii inteleg ce spun.
  14. Daca ai murit si te suna cineva insistent este recomandat macar sa raspunzi pentru a spune “nu pot vorbi”, pentru a nu fi acuzat ca nu vrei sa raspunzi la telefon.
  15. Cand tusesc sau stranut eu pun mana la gura, deci dau dovada ca stiu sa narez civilizat.
  16. Eu sunt un nationalist convins, de fiecare data cand unii ies in strada stau cat mai linistit la televizor ca nu cumva sa-i conturb.
  17. Calea aia pe care merge trenul este ferata, asta inseamna ca este din fier.

Cateva si fara sens

  1. Nu are sens sa mai incerc, sensul bun este la altii.
  2. Nu mai are sens nimic pe lumea asta, toate vin si merg pe contrasens.
  3. In sensul acelor de ceasornic nu are sens sa te invarti ca timpul oricum trece. Asta o fi pleonasm?
  4. In sensul celor de mai sus va spun ca am cazut cu mine la un consens, desi e fara sens.

Si la asta n-am putut sa-i dau sens

Copil fiind ma cocotam peste tot, mai ales pe tot ce promitea sa fie mai inalt. N-aveam frica, eram chiar mandru si priveam de sus la aia mici de jos. Aveam ani mici, acum, cu ani putin mai mari, ma ia cu un lesin aparte daca indraznesc sa ma uit in jos de la etajul 3, nu spun sapte. Asta nu am putut sa mi-o explic niciodata. Nici voua nu stiu cum sa va descriu ce simt si ce fiori ma trec daca il vad pe unul atarnand de-o coarda de-alpinist… Greu, foarte greu, este ceva aparte.

Sa schimbam lumea

In incheiere va scriu un secret. Daca ar fi dupa mine as scoate din limba romana cuvantul Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza, ca si-asa nu-l foloseste nimeni. Si tot asa l-as elimina pe asta, Lopado­­temacho­­selacho­­galeo­­kranio­­leipsano­­drim­­hypotrimmatosilphio­­parao­­melito­­katakechy­­meno­­kichl­­epi­­kossypho­­phatto­­perister­­alektryon­­opte­­kephallio­­kigklo­­peleio­­lagoio­­siraio­­baphe­­tragano­­pterygon, care inseamna nu-s ce mancare greceasca pe care oricum nu o prepara nici macar triburile cu vorba cea mai incurcata.

Alte sensuri si consensuri de cautat pe Blog Power 76, startul la circulatia in sensul giratoriu fiind data de Cristi. Iar drumuri cu sens unic mai gasiti si la ei: Cuvintele – binecuvantare sau blestem, Necuvintele, Tradare.

18 Răspunsuri la Sa vorbim in sens giratoriu

  • maya spune:

    Am zâmbit și eu la felul artistic în care bați câmpii. Cu grație. În fond ai dreptate, chiar nu este greu să golești cuvintele de conținut. La mine pe articol trebuia să scriu…”Atentie, continut lacrimogen!”, la tine trebuie pusă avertizarea „Atenție, conținut halucinogen!”. Sigur in weekend nu ai adormit în campul cu maci? Mi-am pus-o cu comentariul meu…să vezi acum tiradă cu sens dus – întors și contrasens, sens unic sau interzis.

    • Uries spune:

      Nu era camp cu maci, am spus doar ca am dormit pe balcon, in fata intregului oras, fara bebeusi ca ei dormeau dusi. Si adica cum, eu nu am voie sa bat campii? … Ca paduri am cutreierat deja… Sau ce, vrei sa spui ca nu vorbesc cu sens?

  • CZ spune:

    Ma tot invart in sensul giratoriu si am uitat pe unde sa ies. Era prima sau a doua iesire?

    • Uries spune:

      Pai iesitul din giratoriu nu presupune sa uiti unde vrei sa mergi, deci inainte de toate trebuie sa stii cate iesiri exista si mai apoi unde vrei sa ajungi… Restul este parfum de giratoriu, cu multe gaze de esapament si, evident, cu un singur sens in directia de mergere. 🙂

  • Liviu Bimbea spune:

    Eram sigur că Urieș îmi dă ceva interesant de citit și uite că m-a învârtit în sens giratoriu pentru a pătrunde sensul unor cuvinte. Nu erau cuvinte greu de înțeles dar m-a furat sensul giratoriu și a dat cu mine „pi șentru”.
    Să ai o noapte liniștită.

    • Uries spune:

      Sper ca nu ai ametit, Liviu, ca daca ti-am provocat traume trebuie sa chem smurdu la giratoriu… Ca asa se face la casele respectabile, unde o mai pui de-un sens al cuvintelor, o mai lasi, si tot asa. 🙂

  • Abisurile spune:

    Nici nu stiam ca exista cuvantul ala luung. Si e cu sens ceea ce propui tu acolo. In ceea ce priveste concluziile din spatele cuvintelor, aici e buba caci toti interpretam, sensul nu-i unic.

    • Uries spune:

      Exista si cel mai scurt cuvant, care este compus dintr-o singura litera: E. Si vorbesc serios. In ceea ce priveste sensul din spatele cuvintelor esti libera sa tragi interpretezi si chiar sa tragi concluzii.

  • Cri Cri spune:

    Ce sa zic, chiar au fost lucruri care m-au facut sa rad. Cand i-am citit prietenului meu cateva din lucrurile „cu sens” s-a uitat la mine ca si cum ar fi zis ca sunt asa, mai cu capul, la cum radeam. :)) Oricum, mi-a placut. Felicitari 🙂

    • Uries spune:

      Pai nu mai citi si la altii ca zice lumea ca-s nebun, si de tine poa’ sa zica la fel, daca citesti ce aberez eu pe aici… Glumesc, evident. Deci are sens… 🙂

  • Dana Lalici spune:

    M-a amuzat teribil ghidul tau practic. A, si am ramas intepenita la cea cu cheful de munca…tare o mai impartasesc!!

    • Uries spune:

      Daca nu poti sa dormi la loc, stai linistita si asteapta, ca poate iti trece, asta cand ai chef de munca!

  • Valentin spune:

    Genial, plin de sensuri fara sens. 🙂

    • Uries spune:

      Genial nu, desi nu as fi vrut sa te contrazic, ca o gazda primitoare ce sunt, iar ca am cuprins multe sensuri fara sens… cred ca sunt de acord. Zambesc, deci inseamna ca stiu cum se face acest lucru… 🙂

  • MWB spune:

    Felicitări pentru câștigarea ediției 76 Blog Power! Te așteptăm cu tema pentru următoarea săptămână
    chiar aici.

  • Serghei spune:

    Genial scris! Felicitari!

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.