11 feb. 2013
  |   2 Comentarii

Scuza unei eleve de 16 ani o putea costa 10.400 de lei

In urma cu cateva zile o prietena imi spunea ca o fata de 16 ani din oras a fost violata o noapte intreaga de 15 indivizi, la marginea unei paduri, dupa care a fost aruncata din masina in spatele unui supermarket. Mi-a trecut atunci tot felul de ganduri sinistre prin cap. Am invocat chiar si un popular “Doamne Fereste”.

Timp de cateva minute bune am compatimit eleva care a fost protagonista acestei intamplari, mai ales ca o cunosteam pe mama ei. Nu stiu exact cum este sa treci prin astfel de experiente, insa presupun ca poti ramane marcat pe viata, daca nu cumva iti vine sa o iei razna definitiv. Daca un barbat violeaza o femeie vorbim de un caz revoltator, daca o tanara de 16 ani este violata de un grup de 15 barbati deja vorbim de un caz care ar trebui sa alarmeze nu o comunitate de 90.000 de persoane, ci lumea intreaga. Televiziunile ar fi trebuit sa dea la fiecare ora macar cate un indiciu in ceea ce priveste eventualele identitati ale celor care au comis o astfel de atrocitate. Nu-i asa?

Culmea, intr-un oras mic ca cel in care imi duc zilele nimeni nu vorbea nimic despre intamplarea descrisa mai sus. Am avut impresia ca lumea s-a schimbat, ca talhariile, furturile si violurile au fost interzise pe programele de stiri. Mi-am zis: cine stie, poate asa trebuie. Am uitat repede despre povestea tinerei violate, desi din cand in cand ma mai ajungea cate un gand cu privire la fapta celor 15 barbati violatori de pustoaice.

Partea a doua: scuza a fost demontata de politie

La nici o saptamana cazul fetei cu pricina revine in actualitate. Prietena care mi-a descris intamplarea imi spune: iti mai amintesti de fata prietenei noastre care a fost violata o noapte intreaga de 15 barbati? Normal ca imi aminteam, chiar foarte bine. N-a fost tocmai asa. Slava Domnului, zic. Dar cum a fost?

Prima parte a povestii, descrisa mai sus, a fost varianta elevei, pe care aceasta a turnat-o parintilor si politistilor desemnati sa se ocupe de caz. Ulterior, cand politia a decis inceperea unei expertize, care l-ar fi costat pe contribuabil circa 10.400 de lei, fata a recunoscut ca nu a fost chiar asa si ca a inventat aceasta scuza pentru a justifica absenta de acasa pe timpul noptii in care ar fi fost violata. La cercetari eleva noastra a mai spus ca violatorii iau luat telefonul si l-au aruncat in padure. Dupa ce intamplarea s-a dovedit a fi doar o scuza, care iar fi costat pe parinti o amenda de circa 10.400 de lei, politia a plecat in cautarea telefonului, iar dupa ce l-au gasit, convorbirile fetei au confirmat inca odata faptul ca ea a stat la un prieten acasa de seara pana dimineata, iar de frica parintilor a inventat toata aceasta poveste.

Acuma, ce a facut ea cu prietenul toata noaptea nu am habar si nici nu vreau neaparat sa stiu. Insa, sunt convins ca principalii vinovati in cazul de fata sunt parintii, apoi societatea si mediul in care isi desfasoara diversele activitati acea fata.

Am auzit multe scuze inventate de tinerii adolescenti cu care am interactionat sau nu in viata, insa o tampenie mai mare ca aceasta nu am mai auzit. Si eu am inventat tot felul de scuze pentru a justifica prostii pe care uneori le faci datorita faptului ca nu esti copt la minte. Si adultii inventeaza scuze, de voie sau de nevoie, asta nu este o noutate.

In sfarsit, cred ca foarte multi parinti incearca sa traiasca in locul propriului copil, inconstient, motiv pentru care ii impun acestuia tot felul de reguli, fara a incerca sa o faca prin comunicare, prin dialoguri ca intre un prieten si un copil. Stiu un parinte care s-a imprietenit cu propriul copil inca de cand acesta era la varsta in care reusea sa pronunte doar mama si tata. Acesta vorbeste in ziua de azi cu fata ajunsa la majorat despre orice, motiv pentru care si parintii si copilul, ajuns la majorat, stau linistiti, nici una dintre parti nu este nevoita sa inventeze scuze ieftine sau scumpe.

Personal eu nu o condamn pe eleva pomenita in acest articol, insa parintilor ei as dori sa le spun doar atat, desi nu am s-o fac niciodata fata in fata: un copil care asculta de frica este ca un caine care executa comenzi doar pentru faptul ca a inteles ca stapanul il va cotonogi daca nu o face, insa un copil care asculta de parinte pentru ca asa considera ca este bine, este ca un caine care e dispus sa-si dea viata pentru stapanul sau din dragoste pentru el.

Daca ai si tu o parere despre scuzele inventate de adolescenti sau chiar de maturi te invit sa o spui aici. Insa, nu o fa cu intentia de a condamna, pentru ca si tu ai inventat candva ceva.

2 Răspunsuri la Scuza unei eleve de 16 ani o putea costa 10.400 de lei

  • elena timar spune:

    Noua generatie ( prea hulita uneori ) este produsul nostru, al parintilor, al profesorilor, al intregului sistem !!!!!!!!

    • Uries spune:

      Ai dreptate Elena si ma bucur ca vorbesc cu un parinte care nu se scuza, nu gaseste motive pentru care lumea sa creada ca fiul sau fiica sunt singurii vinovati de esecul lor. Desigur, si copii secolului XXI sunt vinovati de un lucru: inconstienta maxima! Dar oare inconstienta, intreb eu, este nativa?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.