10 ian. 2019
  |   Nu sunt Comentarii

The Salt of the Earth – Sarea pământului – un documentar genial

Caut, uneori, filme cu și despre fotografi. Mnoh, ce să-i faci, fiecare cu fixurile lui. Eu le am pe ale mele, mai ales când vine vorba de fotografie. Azi am dat peste Sarea Pământului. Am citit niște recenzii și am decis să-l văd. Bună inspirație am avut.

De mult timp n-am mai văzut un documentar care să mă impresioneze atât de tare. În acest film nu e vorba doar despre viața unui om, e vorba despre un fotograf care a decis să vadă lumea prin ochii tuturor, prin ochii tuturor oamenilor de pe planetă, oameni din toate timpurile.

Fotograful desenează cu luminile și umbrele. Fotograful Sebastião Salgad desenează nu doar cu lumina, ci și cu sufletul. Acest om a decis să pătrundă adânc în inima omenirii și a făcut asta realizând fotografii care fie te ucid, fie te fac să pătrunzi într-o lume pe care nu o credeai existentă niciodată. Filmul Sarea Pământului nu are scene regizate, dar îți dezvăluie o lume în care regizorul dovedește că e cel mai bun. Sebastião Salgad s-a lăsat manipulat în totalitate de dorința de a vedea lumea așa cum este ea. Imaginile pe care le vei vedea sunt dintr-o lume anormal de reală.

Un real ciudat amestecat cu incredibilul, condiție umană surprinsă cu atâta măiestrie de un fotograf dornic să cunoască lumea. M-au trecut fiori privind, cumva, ca și cum aș fi fost eu cel de după lentila aparatului foto. Inspiră adânc și uită-te la film. Ia cu tine și o mască de oxigen. Vei avea nevoie. De mai multe ori vei simți că rămâi fără respirație. Vizionare plăcută.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.