3 aug. 2013
  |   4 Comentarii

Tigani, tigani, atat poate sa spuna romanul cand vede un tigan

Ca esti roman si ai mandrie in tine de cetatean fidel care rabda ca prostul jaful din propria tara asta este treaba ta, dar sa tot ii faci pe rrrrrrrrrromi tigani, cu tente clare de discriminare, cu vorbe care sugereaza ca aia nu-s decat spurcaciuni bune la nimic asta deja pe mine personal ma intriga. Stii de ce? Pentru ca aia pe care-i faci tu tigani (nu neaparat tu care citesti) sunt uniti, stiu s-o puna de-o greva si se dau si batuti pentru a obtine si rezultate, isi traiesc viata, adica nu baga in ei o viata intreaga dulceata de caise pentru a strange bani sa-si ia o masina cu 3000 de euro, fac bani multi, construiesc vile si iti canta tie la masa pe mii de euroi, si o fac pana te prostesc sa platesti maneaua ca pe-o piesa celebra de-a lui Pucini.

Sunt roman, si inca traiesc in Romania, desi daca-s mai avea 25 de ani as intinde-o de aici doar cu hainele de pe mine. Acum este oarecum tarziu sa mai fac asta, desi nu este nimic exclus in cazul meu. Deci, voi fi alaturi de romani si le voi lua apararea, insa nu pot dom’le, nu pot si basta, sa stau pasiv atunci cand spunem ca tiganii is asa si pe dincolo fara sa vedem ditamai barnoacele din ochii nostrii.

Tiganul nu moare de foame, poate doar ala de-i puturos rau, tiganul se readapteaza foarte repede, ca s-o nascut a fi nomad, ne dovedeste pe zi ce trece ca ne cucereste cultura, obiceiurile, se contopeste tot mai mult cu noi, pe nesimtite, are legi stricte pe care nu le incalca nici mort, nu ezita nici o clipa sa sara in ajutorul aproapelui, inventeaza muzica si obiceiuri care ne schimba viata radical si prin care reuseste chiar sa ne controleze, pai si atunci de e prost si tigan, si borat, si spurcat, daca noi nu reusim sa ne facem ordine nici macar in gunoiul menajer?

Cunosc indivizi care o spun sus si tare ca sunt tigani (vezi pe Conecter-ul care nu reuseste sa doarma vara), care au conditii de trai net superioare multor romani, care sunt modesti, civilizati, si cu multa dare de mana pentru conationalii mei, care fac ceea ce fac fara interese ascunse, fara sa incerce sa para prin actiunile lor niste intelectuali demni de pus pe vreun pomelnic.

Stiu si romani care stau printre tigani si fac comunitate perfecta cu ei. Cum iti explici asta? Da, stiu si indivizi din natia asta care nu isi gasesc nicicum locul in societatea asta de rahat, care se intorc mereu si mereu acolo unde spun unii ca le este locul. Am avut ocazia sa supravietuiesc cateva zile alaturi de o mana de tigani si spun ca natia asta de oameni nu trebuie hulita inainte sa ne vedem lungul nasului.

Am scris articolul asta pentru a sugera sa nu mai spunem despre altii ca sunt in fel si chip atata timp cat noi nu avem odata rusine cand ne vedem in oglinda pasivi la faptul ca ne luam portia de [aici este sunetul ala pentru interzis, adica biiip] ori de cate ori ne incapatanam sa credem ca “de azi o fi putin mai bine”, si atat!

Am programat un interviu cu cineva care a petrecut ceva vreme printre tigani. Zilele urmatoare este bun de tipar pe blog. Nu te infoia daca esti roman si nu te imbucura ca ti-am luat partea daca esti rrom. Am scris impartial, desi nu am cum sa fiu obiectiv ca si blogger, vorba unui hunedorean ultrapremiat din blogosfera romaneasca.

Sunt retardat?

4 Răspunsuri la Tigani, tigani, atat poate sa spuna romanul cand vede un tigan

  • maya spune:

    Nu stiu daca pentru a lua zilnic o portie de bip, trebuie ca pielea sa aiba vreo culoare. Stiu insa ca statistic suntem mai multi decat ei, deci tot statistic mancam si mai mult de ala decat ei.
    Nu stiu daca pentru a face faradelegi, de a sari peste lege sau de a trece pe sub ea, trebuie neaparat sa fii mai colorat. Altii stiu, dar fiindca ne place capra vecinului, ne rugam sa moara…vecinul sa-i luam noi capra.
    Si inca ceva. Despre alb si negru. Albul este nonculoare, este un amestec de culori. Deci, noi astia, atat de impuri, cu ce drept judecam tot ce nu-i ca noi!
    Dea mamaie cetire:”Sunt oameni intre oameni, si-n papusoi o groaza de rahati”

  • Valentin spune:

    Da, dincolo de culoarea pielii conteaza caracterul, sufletul si educatia. Si asta o spune un tigan trait printre romani, dar roman ca si tine si tigan ca si Connect-R, adica io.

    • Uries spune:

      Valentin, e bine ca avem curajul sa ne spunem parerea la astfel de articole. Bravo tie, si io te invit sa mai dezbatem diverse pe aici.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.