8 oct. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

De ce ar trebui să jucăm SimCity?

SimCity este un joc creat de EA Games care simulează realitatea zilelor noastre până în cele mai nevăzute detalii. Practic, primeşti o bucată de teren cu un relief ales de tine, ai la dispoziţie o sumă de bani, eşti numit primarul unui oraş pe care îl denumeşti singur şi începi să construieşti. Blocuri, străzi, parcuri, sedii de poliţie, spitale, monumente, armată, scoli, parcuri de distracţii, locuri de joacă, trenuri, autostrăzi, canalizare, energie, fabrici, absolut totul îţi stă la dispoziţie.

Ai consilieri, ai ca suport o bancă care din când în când îţi mai oferă câte un credit dacă cumva ai rămas fără bani, poţi angaja specialişti. Practic, faci exact ce face un primar în realitate, construieşti şi dezvolţi un sat, un oraş, o metropolă, o comunitate de oameni. Şi bineînţeles că trebuie să te gospodăreşti corect şi eficient.

Trebuie să construieşti case şi apoi blocuri, în general locuinţe pentru toate categoriile de cetăţeni, trebuie să asiguri locuri de muncă, trebuie să te gândeşti la locuri de recreere, la şcoli pentru copii, la siguranţa de zi cu zi, la spitale, la infrastructură, la o idee în jurul căreia îţi ridici urbea ca şi primar.

Banii împrumutaţi de la bancă bineînţeles că sunt purtători de dobânzi, iar returnarea lor o faci în funcţie de taxele şi impozitele pe care le percepi, dacă acestea sunt prea mari rişti să-ţi plece locuitorii în alt oraş, dacă sunt prea mici nu ai bani de noi investiţii, prin urmare ai nevoie de echilibru în tot ceea ce întreprinzi. Iar dacă ai făcut cheltuieli fără cap şi banii sau terminat banca nu te mai creditează şi, practic, intri în faliment, adică oraşul tău devine un fel de Detroit.

Totul este la dispoziţia minţii şi priceperii tale. De aceea cred că acel joc ar trebui să fie un test pentru orice candidat la funcţia de primar.

Zilele trecute auzeam pe la tv că veniturile încasate la bugetul de stat din TVA au crescut. Au crescut pentru că aleşii au făcut nişte modificări în funcţie de situaţia reală din ţară. La fel se întâmplă şi în jocul SimCity, dacă creşti taxele şi impozitele într-o perioadă în care populaţia nu are de unde să plătească creşte infracţionalitatea şi odată cu ea exodul spre alte oraşe.

M-am jucat acel joc şi am dat chix de câteva ori. Ţi-l recomand, este constructiv şi educativ.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.