26 feb. 2013
  |   12 Comentarii

Am RCA, deci pot sa-ti fac masina praf

La efortul general de a face din Romania un brand atipic si ciudat au decis sa contribuie si cei de la Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA). Evident, acestia stau in functiile acelea pe criterii politice, nicidecum pentru ca ar fi dovedit vreodata ca sunt niste profesionisti in asigurari. Am ajuns la concluzia ca unii oameni din tara asta au capul foarte mic si mintea li se lafaie.

Deunazi un client mi-a calcat pragul si ma “rugat” pana la lacrimi sa-i fac o asigurare RCA la noua s-a masina. Am patruns rapid in creierul calculatorului, i-am dat datele cerute de programul online si am asteptat sa vad tarifele firmelor de asigurari pentru a alege o oferta potrivita pentru omul darz din fata mea.

Noul proprietar de masina la mana a doua aproape ca a facut stop cardiac cand i-am spus ca masina lui a avut trei daune intr-un an si ca din acest motiv tariful de baza se majoreaza pentru el cu 100%. Dupa ce a inteles ca nu are prea multe optiuni clientul meu a oftat adanc, a scos banii din buzunar, si-a luat hartia pe care scrie oficial Polita de Asigurare de Raspundere Civila Auto RCA si a plecat dezamagit si bolborosind ceva ce parea a fi niste injuraturi faine la adresa Statului Roman.

Nu conteaza soferul, importanta este masina

Sa va spun povestea cu cateva detalii in plus. Omul acela si-a cumparat o masina second hand. Primul sofer, adica cel care a cumparat autoturismul de nou, a provocat trei accidente intr-un singur an, fara victima si fara daune importante.

Legea asigurarilor RCA din Romania contine cateva ineptii care enerveaza la maxim, una dintre acestea spune ca daunele inregistrate prin polita RCA produc automat majorari de tarife dupa urmatoarele criterii:

  1. Un accident – majorare tarif de baza cu 30%;

  2. Doua accidente – majorare tarif de baza cu 80%

  3. Trei accidente – majorare tarif de baza cu 100%

Aceste prevederi legale se traduc cam asa. Daca eu mi-a cumparat o masina de la un proprietar care nici macar nu se poate numi conducator auto, darmite sofer, atunci sunt obligat sa preiau si istoricul tuturor daunelor inregistrate in baza de date pe masina. Cu alte cuvinte o perioada de timp voi plati asigurari majorate, chiar daca eu nu am avut nici o dauna pana la momentul acela.

Lege facuta pentru tampiti. Da, tampitii de romani, care stau la cozi sa plateasca impozite si taxe, care strang cureaua ca sa iasa tara din criza, care inghit in sec si merg mai departe chiar daca au pensii si salarii de… tampiti.

Ca la noi la nimeni. Daunele le preiau, bonusurile ba

A doua prevedere care te scoate din sarite atunci cand devii proprietar de autoturism este de-a dreptul batjocoritoare si fara nici un mic semn de respect pentru poporul acesta.

Sa va explic. Imi vand masina cea veche. Pana la momentul acela nu am avut nici o dauna si firmele de asigurari m-au recompensat cu o clasa de bonusuri ajunsa la nivelul maxim, adica 14. Cu alte cuvinte acestea au recunoscut oficial ca sunt bun sofer, motiv pentru care mi-a facut din ce in ce mai multe discount-uri. Pana aici e foarte fain.

Peste o saptamana imi cumpar alta masina, noua, cu banii jos. Ma duc la firma de asigurari sa-mi fac asigurarea RCA. Stupoare maxima din nou! Agentul de asigurare imi spune ca am pierdut toate bonusurile castigate in timp pe motiv ca am alta masina. Mai exact sunt nevoit sa incep din nou de la tariful de baza, fara nici un discount.

Mai oameni buni, voi ati inteles ce lege tampita legata de RCA avem noi? Romanii chiar sunt tratati ca niste tampiti. Nu conteaza daca tu ca sofer nu ai avut daune la masina, conteaza daca masina a fost tamponata sau nu. Nu conteaza daca ai fost sofer cuminte, conteaza ca ti-ai luat alta masina si pentru asta ai pierdut bonusurile si discount-urile.

In final va dau cateva sfaturi utile. Nu va cumparati masina second hand, nu vindeti masina veche, nu declarati daunele pe care le aveti, nu va face-ti asigurare RCA. Am glumit, desigur. Face-ti cum credeti de cuvinta, dar luati aminte la ce am scris eu aici. Si inca ceva, nu noi suntem tampiti, ei ne considera asa.

12 Răspunsuri la Am RCA, deci pot sa-ti fac masina praf

  • radu spune:

    Deci TU MANANCI CIUPERCI LA GREU SAU esti unul din cei care fac asigurari la coltul blocului. Am sa-ti zic imediat si de ce :
    1 – nici bonusurile si nici daunele oricate ar fi ele nu se preiau pe noul asigurat in cazul vanzarii masinii. Ce vina are noul proprietar ca ala dinaintea lui a avut 3 daune. Nici una. Tu vorbesti de pe pereti. Istoricul CEDAM tine cont de seria de sasiu si CNP-ul proprietarului in acelasi timp. Daca unul dintre astea se schimba istoricul devine 0.
    2 – sistemul de bonus-malus a fost introdus in 2010. Se acorda cate 2 clase de bonus pentu un an fara daune, deci tu acum ai putea avea maxim, dar maxim B8, tinand cont ca la inceput in 2010 ai pornit bine si ai avut din start B2, in 2011 -B4, in 2012 -B6 iar in 2013 la reinnoire fara daune vei primi B8. In nici un caz B14 cum zici tu care este echivalentul a 7 ani fara daune.
    3 – ” nu declarati daunele pe care le aveti” ??? Daunele nu le declari tu, la deschiderea dosarelor de dauna sa adauga automat in baza de date CEDAM ce daune ai avut

    P.S. Poate la omul acela darz majorarea de 100% era din cauza varstei (La pana in 25 ani cam asa se intampla). Stii sa citesti o polita nu? : )

    ASA va mai place sa va mai dati interesanti !!!!

    • Uries spune:

      Draga Radu, eu nu voi folosi cuvinte prin care sa te fac sa te simti jicnit sau prost. Dimpotriva, in primul rand iti multumesc pentru parere. In alta ordine de idei o sa fac cateva precizari special pentru tine.

      1. Nu fac asigurari la coltul blocului, lucrez in bransa din 1999, am vandut toate tipurile de asigurari si din 2008 fac banuti frumosi ca si firma de brokeraj in asigurari;
      2. In ceea ce priveste bonusurile si daunele iti fac precizarea ca eu am expus doar esenta legii care reglementeaza RCA-ul in Romania, cei mai multi oameni nu stiu ce-i aia B3, B4 sau alte chestiuni tehnice de genul acesta, pentru ca ei vor sa stie daca au asigurare, daca pot plati mai putin si daca daunele se despagubesc la timp si in mod corect;
      3. Legat tot de daune si bonusuri te sfatuiesc prieteneste sa te documentezi mai bine, chiar sa studiezi problema mai in profunzime, tu stii ceva, dar ceea ce stii este total gresit;
      4. Cand am sugerat cititorilor mei sa nu declare daunele nu faceam altceva decat sa fac o gluma, am si precizat acest lucru. Daca citesti atent articolul si nu sari peste randuri vei intelege foarte bine ce am vrut sa transmit. Iar legat de adaugarea automata a daunelor in baza CEDAM din nou te sfatuiesc sa faci urmatoarea asigurare cu legea in mana;
      5. Omul acela darz este un client care nu prea isi mai doreste asigurari RCA, de aceea am si folosit expresia „ma ‘rugat’ pana la lacrimi”, Dar din nou trebuie sa repet, nu ai citit cu atentie si cu atitudinea potrivita;

      Final: noi romanii ar trebui sa devenim din ce in ce mai interesanti, numai asa am putea sa scapam de criza asta vesnica de secol XXI. Traduc: nu ne place sa fim interesanti, Radu, ne complacem intr-o amorteala pe care eu o numesc altfel, dar nu pot sa scriu mai mult de atat pentru ca as deveni vulgar.

      P.S. Sa ne comentam cu bine.

    • radu spune:

      BV. Merci, m-am calmat…. 🙂 frumoasa abordare

      1- FELICITARI stiu ca e enorm de multa munca si bataie de cap dar se merita.
      2- CORECT
      3- Deci nu esti de acord cu ce am scris eu legat de bonusuri si daune?
      4- RECITIT ai dreptate, iti poti da seama de tonul usor ironic pe care il folosesti
      5- multi din cei tineri nu-si mai doresc asigurari RCA, sau cei cu daune dar intr-un fel trebuie responsabilizati cumva.

      FINALUL imi place tare si sunt total de acord cu tine, atat doar ca amorteala asta in care ne complacem cu totii nu va disparea de la sine. Trebuie facut ceva in privinta asta, dar ar trebui sa fie ceva la nivel de tara si pe mai multe planuri, nu 10-15 oameni, ori vezi si tu ca suntem prea moi sau prea comozi pentru a schimba ceva.

      Totusi nu sunt de acord cu ce zici tu de preluarea daunelor de la un proprietar la altul sau s-a schimbat ceva de ieri si nu stiu eu?

    • Uries spune:

      Radu, legea asigurarilor, de altfel ca toate celelalte din Romania, este schimbata peste noapte, mereu, ca si ciorapii. Tarifele si sistemul asisderea. In al doilea rand sistemul online pe care se emit asiguari are foarte multe erori. In ceea ce priveste preluarea daunelor si nepreluarea bonusurilor eu vorbesc doar documentat si pe cazuri concrete. Am de gand chiar sa public un interviu cu un director de la o firma de asigurari.

    • radu spune:

      Stiu ca sunt pline de erori/ scapari care ne ajuta pe noi/clientii. Totusi nu cred ca s-a schimbat de ieri pana azi.

      Habar nu ai cat de curios m-ai facut cu preluarea asta de daune, dar totusi imi sustin opinia pana la proba contrarie.
      RESPECT 🙂

    • lia spune:

      Radu, in primul rand te salut. Lucrez in asigurari de foarte multi ani. Asa ca te voi contrazice. Chiar ma bucur ca cineva a deschis acest subiect.

      1.Bonusurile intradevar nu se preiau, dar daunele se preiau. Chiar tu ai specificat despre istoricul cedam dupa seria de sasiu. Istoricul masinii este oare ce? Seria de sasiu?
      2.Daca autoturismul este prima data inmatriculat in Romania proprietarul primeste clasa bonus 0.
      3.Nu spune nimeni ca daunele le declari tu.
      4.In baza cedam nu apar dosare deschise, apar numai dupa ce au fost platite de catre asigurator.
      5.Cunosc caz concret: persoana juridica la care a incetat contractul de leasing iar in momentul in care a inmatriculat autoturismul la polita de asigurare pe noul proprietar (PJ) la clasa BM a avut M2. Ceea ce inseamna ca a fost implicat intr-un accident.
      6.Nu cred ca este cazul sa ne dam interesanti, este cazul sa mai studiem anumite reguli si sa incercam sa intelegem ceea ce este in legislatie.
      7.Probabil ai facut multe polite rca sau multe dosare de dauna la viata ta, cred eu facute prost.

    • radu spune:

      Buna Lia. Hai sa vedem daca stim la fel 🙂 (am voie sa scriu cu „smiley” din astia nu?)

      1- La schimbare de proprietar nu se preia istoricul masinii
      2- La fel se intampla si la schimabrea proprietarului cu o singura exceptie
      3- corect am scris si mai sus. Am recitit articolul, sesizat nota ironica
      4- stiu caz care s-a terminat cu refuzul platii de catre asigurator dar clientul a primit totusi malus ( eu asta am avut in vedere- SORRY ca nu am dat si explicatia)

      5- Da, dar persoana fizica /juridica pe care s-a inmatriculat dupa leasing este aceeasi care a fost si utilizator trecut pe vechea polita RCA. Asa DA, se preiau daunele -ASTA ESTE EXCEPTIA DE CARE AM ZIS MAI sus la punctul 2. In rest nu se preiau daunele pe alt proprietar, ce Doamne iarta-ma !!!

      7- M-ai nimerit la partea cu ” FACUTE PROST” 😉 dar nu-i nimic nu sunt suparat stai linistita.

    • olga spune:

      Stimate domn Radu,
      sunteti dezinformat, daca mergeti la 3 firme de asigurare, veti avea 3 politici diferite.
      Sunt licentiata in Asigurari-Banci-Burse de valori in cadrul ASE BUCURESTI. Deci nu sunt o cvasi-nestiutoare…..cum ne tratati dumeavoastra. Penalizarea de varsta este pana la 35 de ani. Eu de exemplu nu sunt de acord ca asa ceva sa existe…..in conditiile in care in 10 ani de soferie am avut un singur accident si acela pentru ca am vrut sa evit un imbecil caruia nu ii mergeau stopurile de frana. Deci…eu de ce trebuie sa intru in aceeasi categorie….ca cel care se crede GIGI DURU, pe drumurile patriei? Explicati-mi va rog…..ca sunteti foarte destept……….serios…..si din cate am inteles nu consumati ciuperci…..

    • radu spune:

      Buna OLGA.

      Hai sa nu le zicem penalizari, hai MAJORARI. Sunt 3 trepte :
      – pana in 25 ani
      – 26 – 30 ani
      – 31 – 35 ani
      Stiu treptele de majorari. Incercam aseara cand am citit articolul sa-mi dau seama de ce i-a dublat tariful clientului si asta a fost singurul exemplu care mi-a venit in minte (cel cu tinerii pana in 25 de ani, ca apoi procentul de majorare tot scade).

      Nu sustin ca sunt foarte destept. iar raspunsul la intrebarea ta din punctul meu de vedere si cred ca e acelasi de la toti cei care vor mai citi blogul asta este :
      – ai fost incadrata intr-o anumita grupa de varsta pentru ca potrivit statisticilor facute de societatile de asigurare cei pana in 25 de ani sunt cei mai daunasi si pe masura ce inaintezi in varsta vezi draga Doamne ca DEVII MAI RESPONSABIl : prin urmare scade riscul de accident.

      DIFERENTA dintre tine si restul este data de clasa B/M pe care o avem fiecare pe polita RCA, clasa care face ca de la tariful standard de la care te-au incadrat desteptii ai mai de sus sa primesti dupa caz reduceri sau majorari in functie de conduita ta la volan, ghinionul sau norocul pe care il ai in trafic.

  • Jo Berszan spune:

    No comment. Tara lui papura voda.

  • mariana spune:

    Am nevoie de cateva informatii.am fost implicata intr.un accident fara victime.doar pagube materiale.eram oprita pentru viraj la stanga cu semnalizarea pornita.in momentul cand am vrut sa plec de pe loc am fost lovita ,stearsa de o masina cu nr de bulgaria.aceasta aintrat in coleziune cu alta masina parcata pe partea stanga.Intrebarea mea este:cine ii da asigurarea? Eu sau masina de bulgaria?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.