26 feb. 2013
  |   12 Comentarii

Am RCA, deci pot sa-ti fac masina praf

La efortul general de a face din Romania un brand atipic si ciudat au decis sa contribuie si cei de la Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA). Evident, acestia stau in functiile acelea pe criterii politice, nicidecum pentru ca ar fi dovedit vreodata ca sunt niste profesionisti in asigurari. Am ajuns la concluzia ca unii oameni din tara asta au capul foarte mic si mintea li se lafaie.

Deunazi un client mi-a calcat pragul si ma “rugat” pana la lacrimi sa-i fac o asigurare RCA la noua s-a masina. Am patruns rapid in creierul calculatorului, i-am dat datele cerute de programul online si am asteptat sa vad tarifele firmelor de asigurari pentru a alege o oferta potrivita pentru omul darz din fata mea.

Noul proprietar de masina la mana a doua aproape ca a facut stop cardiac cand i-am spus ca masina lui a avut trei daune intr-un an si ca din acest motiv tariful de baza se majoreaza pentru el cu 100%. Dupa ce a inteles ca nu are prea multe optiuni clientul meu a oftat adanc, a scos banii din buzunar, si-a luat hartia pe care scrie oficial Polita de Asigurare de Raspundere Civila Auto RCA si a plecat dezamagit si bolborosind ceva ce parea a fi niste injuraturi faine la adresa Statului Roman.

Nu conteaza soferul, importanta este masina

Sa va spun povestea cu cateva detalii in plus. Omul acela si-a cumparat o masina second hand. Primul sofer, adica cel care a cumparat autoturismul de nou, a provocat trei accidente intr-un singur an, fara victima si fara daune importante.

Legea asigurarilor RCA din Romania contine cateva ineptii care enerveaza la maxim, una dintre acestea spune ca daunele inregistrate prin polita RCA produc automat majorari de tarife dupa urmatoarele criterii:

  1. Un accident – majorare tarif de baza cu 30%;

  2. Doua accidente – majorare tarif de baza cu 80%

  3. Trei accidente – majorare tarif de baza cu 100%

Aceste prevederi legale se traduc cam asa. Daca eu mi-a cumparat o masina de la un proprietar care nici macar nu se poate numi conducator auto, darmite sofer, atunci sunt obligat sa preiau si istoricul tuturor daunelor inregistrate in baza de date pe masina. Cu alte cuvinte o perioada de timp voi plati asigurari majorate, chiar daca eu nu am avut nici o dauna pana la momentul acela.

Lege facuta pentru tampiti. Da, tampitii de romani, care stau la cozi sa plateasca impozite si taxe, care strang cureaua ca sa iasa tara din criza, care inghit in sec si merg mai departe chiar daca au pensii si salarii de… tampiti.

Ca la noi la nimeni. Daunele le preiau, bonusurile ba

A doua prevedere care te scoate din sarite atunci cand devii proprietar de autoturism este de-a dreptul batjocoritoare si fara nici un mic semn de respect pentru poporul acesta.

Sa va explic. Imi vand masina cea veche. Pana la momentul acela nu am avut nici o dauna si firmele de asigurari m-au recompensat cu o clasa de bonusuri ajunsa la nivelul maxim, adica 14. Cu alte cuvinte acestea au recunoscut oficial ca sunt bun sofer, motiv pentru care mi-a facut din ce in ce mai multe discount-uri. Pana aici e foarte fain.

Peste o saptamana imi cumpar alta masina, noua, cu banii jos. Ma duc la firma de asigurari sa-mi fac asigurarea RCA. Stupoare maxima din nou! Agentul de asigurare imi spune ca am pierdut toate bonusurile castigate in timp pe motiv ca am alta masina. Mai exact sunt nevoit sa incep din nou de la tariful de baza, fara nici un discount.

Mai oameni buni, voi ati inteles ce lege tampita legata de RCA avem noi? Romanii chiar sunt tratati ca niste tampiti. Nu conteaza daca tu ca sofer nu ai avut daune la masina, conteaza daca masina a fost tamponata sau nu. Nu conteaza daca ai fost sofer cuminte, conteaza ca ti-ai luat alta masina si pentru asta ai pierdut bonusurile si discount-urile.

In final va dau cateva sfaturi utile. Nu va cumparati masina second hand, nu vindeti masina veche, nu declarati daunele pe care le aveti, nu va face-ti asigurare RCA. Am glumit, desigur. Face-ti cum credeti de cuvinta, dar luati aminte la ce am scris eu aici. Si inca ceva, nu noi suntem tampiti, ei ne considera asa.

12 Răspunsuri la Am RCA, deci pot sa-ti fac masina praf

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te! Pentru tine e GRATIS.

Dacă îţi place cum scriu adaugă adresa ta de e-mail şi fă-ţi un abonament la articolele viitoare.

Alătură-te celorlalți 68 de abonați

Despre fotografie
Foto Blogger