23 mart. 2013
  |   Nu sunt Comentarii

Arta de a trai in lux

Oamenii definesc luxul in functe de propriile trairi. Daca printr-un concurs de imprejurari esti pus in situatia de a trai inconjurat de obiecte luxoase asta nu inseamna neaparat ca stii sa duci o viata luxurianta. Pentru o persoana nevoiasa, care se lupta sa-si castige existenta primara, luxul reprezinta moft, fite si uneori ceva care creaza repulsie. Luxul este creat si definit in functie de viziunea fiecarui individ, nu este o paradigma de sine statatoare. Luxul subzista atata timp cat exista saracia la celalat pol si ideea de a trai dupa principii atipice.

Luxul ofera uneori exercitiul de a trai dupa principiile artei. A trai in lux inseamna sa stii s-o faci, altfel risti sa aluneci in zona ridicola si dezgustatoare a kitsch-ului. Piata obiectelor decorative si de ocazie prezinta un procent de peste 90% ocupat de lucruri ieftine si inutile, care odata cumparate nu mai au nici o valoare. O baie echipata cu obiecte sanitare din aur masiv nu inseamna neaparat lux si nicidecum o arta.

O excursie in jurul lumii inseamna sa iti permiti sa cheltuiesti bani pentru asa ceva, dar asta nu inseamna in mod obligatoriu ca traiesti in lux. Daca te inconjori de obiecte luxoase si mai ales de creatii ale unor artisti renumiti, recunoscuti pentru ceea ce fac, vei fi impins automat in zona celor care traiesc in lux, insa este greu sa primesti in mod corect si eticheta de om care considera ca arta e un lux sau ca luxul e o arta.

Cuvantul arta incearca sa defineasca o serie de creatii, cum ar fi cinematografia, tablourile, poezia, cartile, vestimentatia de lux, capacitatea de a face lucruri extrem de grele. Dar oare este corect? Un film bun, premiat cu multe premii Oscar, te poate lasa rece, ba chiar te poate determina sa spui: ce prostie! Asta inseamna ca nu cunosti ce inseamna creatie de valoare? O haina care are inscriptionata emblema de la Nike nu inseamna neaparat ca este vorba de un obiect de lux.

Arta de a trai in lux inseamna sa stii sa faci combinatii, sa recurgi la o chimie fara reactii adverse, sa stii sa asortezi chiar si un obiect ieftin, de prost gust, cu un alt obiect de valoare. O masina scumpa, o casa imensa construita dupa un stil aparte, un ceas marca Rolex, un costum creat de Hugo Boss si o pereche de ochelari care costa cat o masina de valoare medie poate defini luxul, insa in ochii celor care nu sunt obisnuiti cu asa ceva poate fi vorba doar de extravaganta si dorinta de a iesi in evidenta.

Daca arunci accidental vopsea pe o panza, fara nici o intentie, si creezi astfel o forma anume, cineva va spune ca ai creeat o capodopera de arta, in timp ce altcineva va spune ca doar ai murdarit acea panza degeaba, irosind astfel materiale care puteau fi folosite de un pictor creativ si cu multa imaginatie. Este greu sa spui ca arta este un lux sau ca luxul este arta, atata timp cat oamenii se simt adulati sau ofensati la auzul acestor cuvinte. Insa arta de a trai in lux este o disciplina care ar trebui invatata la scoala. Scoala ne da informatie si apoi ne critica daca nu o aplicam bine. Societatea ne claseaza intr-o patura sociala sau alta in functie de cat de gras este contul din banca sau in functie de cate tablouri scumpe avem in sufragerie sau in dormitor.

Exista in lume institutii bisericesti care fac profit si care isi primesc adeptii in lacasuri de cult care iti iau ochii din cauza abundentei de aur masiv. Asta inseamna ca cineva traieste in lux sau ca incercam doar sa ne castigam autoritate prin obiecte care impun respect si teama? A trai este o arta, a te folosi de tehnologiile si de inventiile secolului este uneori util, insa a stii sa aderi la obiecte de lux potrivite pentru tine devine mai mult decat o arta.

Luxul nu inseamna sa te inconjori de lucruri scumpe si nici sa cumperi tot ce este exagerat de scump doar pentru a te considera in randurile celor care traiesc in lux. Luxul si arta merg uneori mana in mana. Arta inseamna creativitate, insa este vorba de o creativitate aparte, pe care insasi artistii o critica si o analizeaza in cel mai mic detaliu pana se ajunge la produsul final.

Da, exista lux si da, exista arta. Insa aceste doua cuvinte au insemnatate si importanta in functie de nivelul de cultura, de optiunile existente si mai ales de dorinta de a progresa. Dar daca arta nu exista? Daca un tablou nu este decat un tablou, un film doar un film si o carte doar o simpla carte? Daca asta este tot? Daca arta si luxul nu sunt decat o nascocire bolnava a mintii noastre?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2013.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, gratis

Dacă îți place scrisul meu vâră-te aici cu adresa de email pentru a te înțepeni definitiv (abona) la blogăritul meu, mai apoi, îți voi trimite notificări atunci când debitez articol nou. Să nu te superi.

Despre fotografie
Foto Blogger