24 mai 2020
  |   Nu sunt Comentarii

Atunci când te pierzi, mamă, unii spun stai, alții te vor pierdută

Mi-ai cântat nopți și bucurii mi-ai cântat. Am plâns și-am râs la sânul tău. În iarna în care te-am visat m-ai și născut. Putere mi-ai dat când am căzut. M-ai învățat să învăț. Cuvintele mi le-ai dat, pe toate, voce și grai mi-ai dat, auzul mi l-ai ascuțit.

M-ai învățat să-mi fac din fulgere prieteni și din imagini și stări un simț mai aparte. Tunetul naturii mi-ai spus că-i trăire, cântecul de pasăre că-i murmur și susurul de apă că-i auz.

Mi-ai înmuiat durerile și mi-ai înfrânt fricile, cu multă răbdare. Încă simt brațele tale protectoare și respirația ta care îmi spuneau să mă trezesc, mai ales la viață. Am trăit ca să te trăiesc, mai ales 88 de ani. Îți mulțumesc. Meritul e la tine. De fapt, mamă, îți mulțumesc în numele tuturor celor care te-au cunoscut.

Oare, îți mai amintești, mamă, de anul demonstrat 1977, când se cutremura pământul? M-ai luat în brațe, cu tine cu tot, și-ai fugit cu mine, ca și cum eram singura ta comoară. Mă înclin, mamă, tu ai fost comoara.

Azi, unii, te hulesc, chiar dacă le-ai dus bani și respirație, într-o casă, pe-o masă, zile. Sunt prins și eu în capcana ”nu știu ce să fac cu tine, la 88 de ani”. Acum câteva săptămâni știai cine sunt, acum nu mai știi nici măcar cine ești tu.

Te-au vrut bunică, azi te vor moartă. Te-am vrut mamă, mi-ai fost și tată, azi nu te vreau la azil. Eu niciodată. Mi-au murit secundele în care lumea nu vrea să te rabde. Îmi fac daci din terci și-ți amintesc, răstignind minutele, flămândele. Îmi erai cucuta, ascunzita, cocori cântau la ștrand când din porumb prea crud îmi încetam tremuratul foamei. Erai prea departe, prea singură, prea cu mama ta.

Mi-am cutremurat foamea și dorul de unii. Pe vremea aia iubeam și cristoși și libelule și crinii. Azi ești cândva. Azi or să te moară. Azi o să ori o să mori sau să mai ești. Ți-am scris asta. Cel puțin aici o să trăiești, cumva. Pe veci, cu dorințe, cu răbdări.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.