28 iul. 2015
  |   9 Comentarii

Nu vă speriaţi, e doar un lup de Cehia!

Când am văzut prima dată vietatea pe care o poţi admira şi tu în fotografia de mai jos trebuie să recunosc că am simţit fiori pe şira spinării. Este vorba de un câine omologat care se trage dintr-o rasă denumită câine lup cehoslovac, mai pe scurt, lup de Cehia. Este foarte frumos, însă când îl vezi îţi pui întrebarea dacă nu cumva un lup a luat-o razna şi s-a făcut paznic la oi.

Prietenii mei au 7 exemplare din această rasă. Cel din poză are circa 50 de kilograme şi reprezintă, din punctul meu de vedere, o minunăţie sălbatică, deşi el este destul de blând. Rasa aceasta a apărut undeva prin anii ’80 ca urmare a încrucişării ciobănescului german cu lupul sălbatic carpatin.

Vorbim de o rasă de câine foartă rară. Exemplarele autentice, sănătoase, sunt rare şi foarte scumpe: masculul pe care l-ai văzut are pedigree, a fost adus din Cehia la şase săptămâni şi a costat 1.600 euro. În Franţa sau Italia un exemplar poate ajunge chiar şi la preţul de 2.500 euro.

În România există trei canise, însă din discuţiile avute cu proprietari specializaţi pe rasa lupilor cehoslovaci am aflat că toate trei sunt cu probleme. Câinii proveniţi de la aceste crescătorii ajung doar până pe la vârsta de 4 ani, după care fac infarct sau se îmbolnăvesc de cancer şi mor într-un timp foarte scurt.

lup-cehiaPrin urmare, este bine să te documentezi temeinic înainte să te decizi să cumperi un astfel de câine. Am descoperit tot felul de falsuri şi în rândul puilor de Cehia. Spre exemplu, aici poţi vedea un pui de lup cehoslovac la preţul de doar 300 de ron. Este vorba de un fake evident. Însă, dacă nu cunoşti te arunci şi dai banii rapid bucurându-te chiar că ai scăpat ieftin. Mare atenţie.

În sfârşit, trebuie să-ţi spun povestea care urmează pentru că este amuzantă dar şi înfricoşătoare în acelaşi timp. Când stăpânii l-au adus acasă pe Akai (cel din poză) toţi vecinii s-au speriat şi au intrat în stare de alertă. Motiv pentru care unii au făcut reclamaţii la poliţie spunând că vecinii lor au în curte trei lupi aduşi din pădure.

Acasă la prietenii mei au sosit patru maşini ticsite cu oamenii legii, două cu jandarmi şi două cu poliţişti. Au intrat în curte şi au cerut să vadă animalele. Când au văzut despre ce este vorba au solicitat documente şi indicii care să dovedească că acele exemplare sunt câini omologaţi. Stăpânii au scos paşaportul internaţional, carnetul de sănătate, actul care dovedeşte omologarea şi pedigree-ul etc. Odată lămurite lucrurile toată “armata” din curtea prietenilor meu a plecat.

Cu toate acestea, nici în ziua de azi vecinii recalcitranţi nu sunt lămuriţi că acele animale nu sunt decât nişte câini de rasă, ei fiind ferm convinşi că proprietarii lupilor cehoslovaci au dat şpagă pentru a putea ţine în curte lupi sălbatici şi fioroşi. Când eşti prost se pare că nici câinii nu mai sunt câini, ci lupi sălbatici. Oricum, dacă îl vezi pe stradă pe Akai, la prima vedere, vei fi şi tu convins că tocmai te uiţi la o fiară sălbatică.

9 Răspunsuri la Nu vă speriaţi, e doar un lup de Cehia!

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.