2 aug. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Câte ceva despre fotografie V

Subiectele zilei: lumină bună şi lumină care dezavantajează; fotografiile altor artişti; grip pentru baterii; 5 exemple de fotografii cu o compoziţie precară. Patru subiecte cred că sunt suficiente pentru săptămâna aceasta. Dacă ai idei nu sta deoparte. Mai ales dacă eşti implicat în domeniul fotografic vino cu propuneri de subiecte pe care să le analizăm împreună.

Subiectul 1. Lumina trebuie urmărită. Asta am învăţat de la un expert în arta fotografică. Adică cum să urmăresc lumina, am întrebat eu? Simplu. Dacă vei dori vreodată să faci fotografii de peisaj trebuie să ştii că vei depinde în primul rând de lumină. Există momente potrivite ale zilei şi momente potrivite ale anului. Răsăritul sau apusul sunt momentele cele mai potrivite ale zilei. În ceea ce priveşte momentele potrivite ale anului trebuie să-ţi programezi şedinţele foto de peisaj în special iarna, în lunile decembrie şi ianuarie, pentru că atunci soarele are o poziţie foarte joasă aproape pe tot parcursul zilei. Ai observat că uneori vărfurile munţilor se văd perfect? În acele momente aerul este foarte curat şi poziţia soarelui este foarte joasă.

Subiectul 2. Dacă eşti pasionat de fotografie şi chiar vrei să faci o carieră din asta trebuie neapărat să foloseşti fotografiile altor artişti. În ce sens? Să le priveşti, să le admiri să le studiezi. De la acele imagini poţi învăţa foarte multe secrete. Analizează şi chiar pune în practică. Teoria fără practică în fotografie e ca aparatul foto cu bateria descărcată complet, adică inutilă. Sunt convins că şi cei mai renumiţi fotografi din lume studiază fotografii făcute de colegii lor de breaslă.

Subiectul 3. Gripul pentru baterii nu este un accesoriu de lux, el are utilitate şi cred că nu ar trebui să lipsească din trusa fotografilor pasionaţi de peisaj, fotografie urbană etc. Există grip-uri pentru acumulatorii originali ai camerelor foto dar şi pentru alimentarea cu baterii R6, spre exemplu. Un astfel de accesoriu îţi oferă o autonomie de mişcare mult mai mare decât acumulatorul aparatului. Iarna, spre exemplu, dacă eşti plecat pe dealuri sau munţi la vânătoare de fotografie, degeaba vei avea la tine 10 carduri de memorie dacă acumulatorul aparatului se va descărca complet după primele 50 de cadre. Ţine cont de acest sfat şi cumpără-ţi cât mai repede un grip.

Subiectul 4. Am ales cinci fotografii de pe www.pixabay.com făcute cu un aparat foto Nikon D7000. Ceea ce cred eu despre aceste fotografii sunt doar nişte păreri, nu critic şi nu emit judecăţi de valoare care să nu suporte păreri pro sau contra.

Scenă regizată

Frunza ţinută în faţa aparatului a stricat toată compoziţia. Ochiul este derutat, nu ştii unde să-ţi fixezi privirea. Fără frunză se putea sugera o simetrie.

Cal

Un cal care se uită la fotograf. În principiu scena este interesantă. Însă, fotograful a făcut prea mult zoom şi astfel s-a apropiat prea tare de subiect. Calul nu trebuia plasat în mijloc, fotograful trebuia să se aşeze puţin mai în lateral, picioarele subiectului au fost retezate inutil, chiar în dreptul încheieturilor.

Miri

După părerea mea, fotografiile de nuntă sunt cele mai nereuşite fotografii, exceptând cazurile în care se lucrează minuţios si cu destul efort la regizarea tuturor capturilor. Această imagine este prost regizată din multe puncte de vedere. Mirii au fost plasaţi pe un fundal incert, voalul mai mult încurcă, privirea celor doi sugerează forţare, iar cromatica duce spre kitsch.

Câine

Mie personal îmi plac fotografiile cu animale. Fotografia aceasta cu un câine care pare că se joacă putea fi mai bună ca şi compoziţie dacă: fotograful nu se apropia atât de mult de câine, subiectul nu era plasat în mijloc (privirea câinelui nu are spaţiu). Fotograful nu a ţinut cont de regula treimilor în fotografie şi astfel a reuşit o captură „defectă”. Când încalci regulile în fotografie trebuie să şi ştii de ce.

Big - Ben Londra

O clădire celebră dar greşit plasată. Motiv pentru care mie personal imaginea nu-mi sugerează nimic. Privitorul este stânjenit de fragmentarea greşită. În ansamblu, eu văd ceva ce nu este terminat, ceva trunchiat. Probabil că fotograful a vrut să scoată în evidenţă ceasul Big Ben, însă nu s-a plasat în locul cel mai bun. Păcat.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.